“Spordis ja teaduses on olulised omadused tahtejõud, kannatlikkus ja töökus. Soovin teiega jagada oma suurimat saavutust. Oma esimesele suurele turniirile minnes mul suuri lootusi polnud, kuid peale teist partiid ärkas minus hasart… veel 4 partiid ja hurraa! Kurnava päeva lõpuks kaunistas minu kodu turniiri esikoha karikas!”, kirjeldab oma huvitegevust 14-aastane maletaja Tanel. Noor Kohtla-Järve õpilane räägib juba kirja teel omale südamelähedasel teemal nii kirglikult, et napid finantsid turniiride osalustasude ja transpordi katmiseks kõlavad ebaõiglasena. Just sellepärast kutsusid Eesti Energia ja Ida-Virumaa Omavalitsuste Liit 2013. aastal ellu Ida-Virumaa Andekate Noorte Energiafondi. Et ükski unistus ei jääks teostamata majanduslikel põhjustel.

Läbi Andekate Noorte Energiafondi toetatakse koolilapsi, et neil oleks võimalus lisaks üldharidusele arendada oma parimaid oskusi tänapäevasel tasemel endale meelepäraste huvialadega. Lisaks noorte unistustele kaasa aitamisele nähakse projekti pikaajalist mõju kindlasti ka panusena kogukonda. Näiteks soovib neli korda nädalas Narvas treeniv võistlustantsija Daniil tuua südamelähedase spordialaga tegelemise võimaluse tulevikus ka kodulinna Sillamäele. Sedasi populariseeriks ta kaunist, aga rasket spordiala oma kodukohas ning muudaks huvialade valiku noorematele taas mitmekesisemaks. Toetuse saajate hulgas leidub ka palju noori, kelle üks eesmärk on läbi oma huvitegevuse olla eeskujuks oma õdedele, vendadele ja sõpradele.

Kevadises taotlusvoorus toetati rekordiliselt 25 noort, kelle huvialad olid taas seinast-seina. Läbi fondi toetati talendikaid maletajaid, ujujaid, lauljaid, kergejõustiklasi ja võistlustantsijaid. Üks erilisemaid toetusesaajaid oli sel korral tõenäoliselt aga 8-aastane Kevin, kes tegeleb plastiliinist imepisikeste kujukeste voolimisega. Detailirohke töö nõuab Kevinilt palju pühendumist ning kujukesi saab kasutada näiteks nukufilmide loomisel. Nagu Kevinil, oli enamikel andekatel noortel suur soov saada toetust vajalike vahendite soetamiseks. Olgu selleks voolimistarbed või uued jooksujalatsid, toetus valitud noortele motiveerib neid veelgi oma huvialal paremaks saama.

Noored, kes Andekate Noorte Energiafondi taotlusi esitavad, on enamasti tublid mitmes valdkonnas. See nõuab aga suurt tuge perekonnalt ja juhendajatelt. Siin on Ida-Virumaa noorte vanemad imetlusväärseks eeskujuks, sest taotlusi saadavad tihti ka pered, kelle rahalised võimalused pole kiita. Sellegipoolest panustavad nad juba täna lapse huvitegevuseks oma võimaluste piires maksimaalselt. Sellistele peredele on nii Eesti Energial kui ka Ida-Virumaa Omavalitsuste Liidul ainult puhas rõõm abiks olla.

Andekate Noorte Energiafond on ellu kutsutud Eesti Energia ja Ida-Virumaa Omavalitsuste Liidu poolt 2013. aastal ja see jagab toetusi andekatele 7-19-aastaste õpilastele, kes elavad Ida-Virumaal. Toetust saab taotleda näiteks spordivõistlustel käimiseks, huvialaga seotud vahendite soetamiseks, kunstinäitustel, konkurssidel, olümpiaadidel või mujal osalemiseks. Aastas jagab Energiafond Ida-Virumaa noorte huvitegevuse toetuseks ligikaudu 10 000 eurot.