Mõtteks oleks see vist jäänudki, kui Henn Saar meie kandi ajaloouurijana poleks kogutud materjalide põhjal tõstatanud küsimuse, miks siin kandis ei teata ega tunnustata rahva suus roosimäeks kutsutavat paika vääriliselt. Maabusid siin ju 1880.a. Uulu parunile külla sõitnud tsareevitš, hilisem tsaar Nikolai III, ja teised tsaaripere liikmed, peeti maha omaaegne kihelkonna laulupidu 1864. a. ja siin asub RMK kultuuriväärtusliku pärandvara nimekirja kuuluv muul.

Jutt oleks jutuks võinud jäädagi, kui mõttest poleks kinni haaranud Marju ja Heino Pulst. Neile kui põliselanikele tundus paiga väärtuse teadvustamine õige ja vajaliku asjana. Ettevõtlike inimestena alustasid nad mõttekaaslaste otsinguid ning sellega samaaegselt paiga korrastamistööde organiseerimist.

Üleskutsele vastasid mitmed külaelanikud. Eriti suur tunnustus kaasalöömise eest kuulub kindlasti Raivo Kuusemetsale, aga abilisi oli teisigi.

Asjade arengu loogiliseks jätkuks sai MTÜ Külaseltsi Pulverk asutamine ning omaaegse mälestusmärgi restaureerimine.

Miks alustasime mälestusmärgi taastamisega? Kuuldavasti on see tekitanud mitmesuguseid arvamusi ja arusaamatust.

Meie näeme asju nõnda: omaaegsele kõrge külalise visiidile järgnes hiljem parunile küllalt suure rahasumma eraldamine. Parun kasutas raha selleks, et ehitada kanal ja restaureerida muul - seega ( tänapäevases terminoloogias) said siin tööd kohalikud inimesed ja paranesid kalurite ning maaharijate töötingimused. Nende meeste kohtumisel oli seega mõju kohaliku elu arengule ja ausammas on teatud mõttes uute arengute alguse sümboliks. Tahame, et ausamba restaureerimine oleks lisaks ajaloolise fakti meenutamisele tähiseks muudatustele meie tänases külaelus.

Inimesi muinastulede õhtul kokku tulema kutsudes oli algatjate hinges väike kahtlus, kas meie mõtetega tullakse kaasa, kas oskame näha samu asju.

Kohale tulnutest registreerus 49 inimest. Edasise tegevuse planeerimiseks alustasime sellega, et organiseerisime ajurünnaku, kus viieks rühmaks jaotatutena said kõik võimaluse öelda, mida nende arvates edaspidi tuleks teha. Tulemused on rõõmustavad - rühmade ettepanekud on mitmeski sarnased ja puudutavad keskkonna parandamise kõrval ka traditsioonide tekitamist ja seltsielu arendamist. Järgneva tegevuse juhtmotiiviks sobib hästi ühe rühma poolt pakutud: "MÕTLE SUURELT ! ".

Nüüd on 29.septembrini juhatusel aega otsida võimalikke vastusevariante tehtud ettepanekutele. Täpsem analüüs tuleb mälestusmärgi taasavamisel septembri lõpul, aga ootame juba varem mõtteid selle kohta, kuidas konkreetselt (sh näiteks milliste firmade palkamisega, projektidega raha taotlemiseks jne) ehitada juurdepääsutee muulile, korrastada muul, valgustada mägi või realiseerida muid ideid.

Ettepanekuid saab esitada: meiliaadressil: uulupulverk@gmail.com, telefonidel : 53 484 121 - Reet Sai või 56 484 777 - Marju Pulst.

Kõik need, kes on huvitatud ühingu ja nn Mereküla kandi elu edendamisest on oodatud 29. septembril kell 16.00 roosiaeda, avame ajaloolise mälestusmärgi uute algatuste sümbolina, arutame edasisi plaane ja võimalik on arendamise toetamiseks astuda MTÜ Külaselts Pulverk liikmeks.