Aastatel 1992–1998 organiseeris Ilmar Tõnisson Tahkuranna rahvusvahelisi muusikakursusi, millised kuulusid 1993. aastast Euroopa noorte suvelaagrite ühendusse. Tahkuranna laagri eesmärgiks oli noortele muusikutele orkestrimängu kogemuste andmine, ansamblimängu oskuste arendamine ja individuaaltundide näol kõrgetasemelise pillimängu oskuse edendamine. Suvekursustest osavõtjate enamus proove toimusid Tahku Tares ning lõpukontserdid toimusid ka Tahkuranna kirikus.

17.detsembril toimunud Tahkuranna valla aastalõpupeol, kus tähistati valla 19. aastapäeva andsid Tahkuranna vallavolikogu esimees Kalmer Metsaoru ja Tahkuranna vallavanem Karel Tölp üle Tahkuranna valla vapimärgi Ilmar Tõnissonile.

Ei ole võimalik ülehinnata dirigent, pedagoog, interpeet ja muusikafestivalide vedaja Ilmar Tõnissoni panust Eesti muusikaharidusse ja Pärnu muusikaellu. 10.augustil tähistas vastne vapimärgikavaler oma 75. aasta juubelit ja sel puhul kirjutas Eesti muusika- ja teatriakadeemia emeriitprofessor Heino Rannap Pärnu Postimehe veebilehel pikema artikli, kus ta kirjutab järgmist: “Ilmar Tõnissoni 75.sünnipäeva puhul on aeg tõdeda ja imetleda ta tehtud töö mitmetahulisust. Põhjalikult on sellest kirjutatud raamatus “Ilmar Tõnisson Pärnu muusikaelus ja Eesti muusikahariduses” (Tallinn-Pärnu, 2005). Nendest materjalidest saame palju teada Ilmar Tõnissoni kujunemisest muusikuks ja tema panusest Eesti muusikamaastikul.

Ka Võiste raamatukogus on see raamat (Ilmar Tõnissoni pühendusega!) olemas ja tahaks siinkohal ära tuua mõningad Ilmar Tõnissoni mõtteterad, mis on avaldatud raamatus.

* Tuim ja kalk inimene on kuritegelikule maailmale kui kingitus.

* Dirigendil pensioni iga ei ole. Ta areneb kogu elu.

* Professionaalil on põhimõte – mitte eksida.

* Elu on liikuv, mõtted ka.

* Muusika on suur asi.

* Kuniks inimesel jätkub unistusi, tasub võidelda.

* Noorele interpreedile tuleb anda vabadus hoolsa, avara mõtlemisega pedagoogi toetava silma all.

* Inimesel pole õigus olla haljal oksal, tal on vaid õigus ja kohustus püüelda sinna.

Vapimärgi vastu võtmisel Uulu Kultuuri- ja Spordikeskuses jäi Ilmar Tõnisson väga tagasihoidlikuks, öeldes, et ta ei tea, kas ta on nii suurt tunnustust väärt. Tänutäheks mängis ta pidulistele suupillil kauni jõululaulu, mida juba tema ema oli omal ajal mänginud.

Neeme Järvi on öelnud: “Ilmar Tõnisson on suurepärane inimene, täis entusiasmi. Muusik ja huvitav jutukaaslane. ... elus väga lihtne ja samal ajal väga tore kolleeg, kellega on hea Muusikast vestelda ja ka pidu pidada. Peale kõige hea perekonnainimene.”

(Raamatust: „Ilmar Tõnisson Pärnu muusikaelus ja Eesti muusikahariduses.

Paljudel vallakodanikel on olnud võimalus kuulata Ilmar Tõnissoni virtuooslikku suupillimängu. Tahkuranna valla elanikud on uhked, et just Tahkuranna külla on Ilmar Tõnisson oma kauni kodu rajanud.

Soovime, et vastsel vapimärgi kavaleril jätkuks ikka unistusi!