Kaameraobjektiiv püüab kinni pildi kultuurikeskuse ja poe vahelisest pargist, parklast, Veskitammi tänava bussipeatusest ja ülekäigurajast, majaesisesest rattaparklast ja ulatub ka Rahnu bussipeatuseni.

Detsember ja jaanuar lähevad lahenduse testimise tähe all ja alates 1. veebruarist saab iga vallaelanik online videot reaalajas oma arvutikuvarilt või nututelefonilt jälgida, loodud süsteem on justkui omamoodi naabrivalve.

 „Lahendus annab võimaluse vallaelanikel ise näha keskuses toimuvat. Preventatiivses võtmes on lootus, et teadmine kaamerate olemasolust hoiab ära mõnegi ebameeldiva olukorra," usub vallavalitsuse e-teenuste juht Kaido Kallikorm.

Mõte paigaldada keskasulasse täiendav turvapilk tekkis sügisel peale taaskordset bussiootepaviljoni klaaside purukspeksmist. Kaamerad töötavad 24/7, avalikus meediaruumis reaalajas pilti saab vaadata igaüks, aga salvestustele ligipääs on ainult vallamajas. Kaamerapilt on selge ka pimedal ajal.

Kui süsteemi kasutamine toob oodatud tulemuse, siis laieneb see ka teistele alevikusüdame olulistele aladele, nagu näiteks vallamaja esine, skatepark, kossuplats ja jõeäärne kallasrada. Esimesel paaril kuul on tegemist n-ö testperioodiga, vaja on tuvastada, kuidas liiguvad kaamerapildid juhul, kui jälgijaid on rohkem kui paar-kolm, kuidas töötab süsteem erinevates brauserites jne.

 „Sellist lahendust Securitas seni rakendanud ei olegi, aga saime seadmete maaletooja käest optimislikku tagasisidet, et see on võimalik. Meie andmetel ei ole professionaalset videoseadmestikku avalikuks vaatamiseks üles pandud. Selline lahendus koormab kõvasti võrku ja võib tagasilööke anda," selgitab Artti Aston, Securitase arenduste projektijuht.

Avalikus ruumist kuvatavat kaamerapilti ei tohi presenteerida teravalt, seega ei ole inimeste näod selgelt äratuntavad. Pilt kuvataksegi avalikus vaates sellise kvaliteediga, et keegi ei pea kartma, et tema privaatsust häiritakse, kuid samas on järelvaadatavad salvestused Astoni sõnul kõrgema kvaliteediga ja olukorras, kus on vajalik täpsemat või paremat pilti, on selle väljavõtte tegemine võimalik.

 „Kohe esimesel nädalal jäi paigaldatud kaamerate ette ka juba esimene pahategu, kui soditi kultuurimaja ust. Juhtus see, nagu öeldakse, keset päist päeva ehk kell 16.48," räägib Kallikorm. Kaamera olemasolust teavitavad sildid on paigaldatud bussipeatustesse ja kulutuurikeskuse seintele.

_________________________________________________________________________

Avalikus kohas võib avalikustamise eesmärgil ilma inimestelt nõusolekut küsimata filmida, kui vaatevälja jäävaid inimesi teavitatakse sellises vormis, mis võimaldab neil jäädvustamise faktist aru saada ja seda soovi korral vältida. Avalik koht on määratlemata isikute ringile kasutamiseks antud või määratlemata isikute ringi kasutuses olev maa-ala, ehitis, ruum või selle osa, samuti ühissõiduk.

Allikas: juhend kaamerate kasutamise kohta, andmekaitse inspektsioon