Muay Thai on võitluskunst, kus kasutatakse kaheksat kehaosa – jalad, käed, küünarnukid ja põlved. Ainsateks reegliteks on, et ei lööda maaslamajat ega kubemesse. See aga ei tähenda, et noored mehed peale igat trenni vigastustega koju kõnnivad.

Mirkko Moisar selgitab, et treeningutel toimub võitlus vaid puudutuse peale ning peksmine on viimane, mida trennis tehakse: „Treeningu- Taipoks distsiplineerib tel lihvitakse tehnikat, harjutatakse kiirust ning täpsust. Kasutatakse jalakaitsmeid, sidemeid, kindaid, hambakaitsmeid ja algajad saavad kasutada ka peakaitset. Ainult võistlustel lisatakse juurde jõud.“ Ka vigastusi naljalt ei tule. „Treeningul võib viga saada vaid siis, kui sooritada liigutusi tehniliselt valesti või liialt jõudu kasutades.“

Võistlussituatsioonidest on Mirkkol ette näidata peas aga mitu armi. Võistlemas käivad siiski Mirkko sõnul vaid need, kes seda tahavad.

Muay Thay distsiplineerib

Milles seisneb aga Muay Thai võlu, et see nii palju noori treeningule meelitab? Mirkko: „Klubi üks eesmärke on tuua noored tänavalt ära. Tihti arvatakse, et noored tulevad siia, õpivad kaklema ja siis kasutavad seda tänavatel ära. Tegelikult tuleb aga just treeningul paljudele mõistus pähe, muututakse rahulikumaks. Noor tuleb spordisaali ja ta ei hooli enam tänavatest, võitlushimu rahuldatakse trennis. Treeningul on väga tähtis distsipliin, natuke isegi militaristlik kord, kuid noored õpivad käituma. Lisaks annab trenn väga hea füüsilise vormi ning süstib suures koguses enesekindlust. Treeningul tehakse palju üldfüüsilist, intensiivne treening kestab poolteist tundi, kõik lihased on töös – nii tuleb võhm ja ka tugevad lihased. Paljud käivadki trennis seepärast, et vormi saada. Meie eesmärk on kasvatada profisportlasi, anda neile võimalus trenni teha ka kõrgel tasemel.“

Enamik harrastajaid on kooliõpilased, vanuses kuni 20. Mirkko sõnul on soovijaid ka nooremate seas, kuid praegu on vanusepiiriks 15 aastat. „Nooremaid kui 15 ei taha treeningule võtta, kuna jõu ja massi vahe on liialt suur. Võiks avalda eraldi grupi noorematele, kuid selleks oleks vaja teist treenerit, keda kahjuks hetkel võtta ei ole.“

Tase on kõrge

Praegu toimuvad Muay Thai trennid Keilas 5 korda nädalas. Mirkko sõnul on Team Moisar klubi treeningud oluliselt intensiivsemad ja raskemad võrreldes näiteks Tallinna klubidega, mistõttu on kohalikud taipoksi harrastajad võistlustel teistest üle. Team Moisar klubist on Eesti meistritiitli saavutanud kaks sportlast. Kuna aga konkurents kohalikus mastaabis on nõrk, vaadatakse pigem Skandinaavia ja Euroopa poole. Praegu treenivad kaks noorsportlast, Markko Moisar ja Henri Rohtla, selleks, et sel aastal teenida Baltimaade tiitel.

Eelmisel aastal korraldas Team Moisar Keilas kaks profiüritust. „Mõlemad võistlused andsid niivõrd hea kogemuse, et püüame sel aastal kolm üritust korraldada. Palju aga sõltub rahast. Õnneks on aidanud sõbrad ja sponsorid, tänu kellele oleme seni suutnud end üleval pidada ja jätkata.“

Keila taipoksi klubi Muay Thai tänab toetajaid: Keila Linnavalitsus, Eesti Muay Thai liit, Belle Ilusalong, Arvutikeskus, Pusatransport OÜ, Harju Metall OÜ, Nool Reklaam OÜ.
______________________________________________

Mirkko Moisar


• Mirkko Moisar alustas Muay Thay võitluskunsti harrastamist 15aastaselt. Aasta hiljem teenis ta oma kehakaalus Eesti meistritiitli.

• 17aastasena elas ja treenis Mirkko 5 kuud Tais. Selle aja jooksul võttis ta osa 16 matšist, millest võitis 11.

• 2008. aasta suvel elas ja treenis Mirkko Hispaanias ning võitis Hispaania meistrit.

• 2009. aastal võitis Balti tiitli vöö kehakaalus kuni 69 kg. 2010. aastal teenis Balti tiitli vöö kehakaalus kuni 67 kg.

• Juunis 2010 tuli Kreekas W.P.K.A. maailmameistrivõistlusel kehakaalus kuni 70 kg meistriks.

• Novembris toimunud teisel omanimelisel taipoksi üritusel võitis 4 aastat kaotuseta püsinud Inglismaa meistrit.

• Tänaseks on Mirkko pidanud 10 poksimatši, 2 MMA võitlust, 45 taipoksi matši. 57 võistlusest on ta võitnud 40.

• Järgneva kahe aastaga loodab Mirkko omandada Euroopa tiitli ning karjääri jooksul jõuda maailma 16 parima sekka.

• Selle saavutamiseks teeb Mirkko trenni 11 korda nädalas. E – R hommikuti kell 9.00 ja õhtul kell 18.00 või kell 20.00. Laupäeviti on trenn vaid hommikuti ning pühapäeviti käib Mirkko sõpradega jalgpalli mängimas. Üldiselt koosneb treening jooksust, taipoksile omasest treeningust ning üldfüüsilisest trennist.
_____________________________________________

Faktid

• Team Moisar klubi treeningu reeglid on karmid. Kui sportlane trennis vannub või ropendab, peab kogu grupp karistuseks tegema 20 kätekõverdust. Kui sportlane jääb treeningule hiljaks, on karistuseks 100 kätekõverdust. Kui sportlasel pole kaasas vahetusjalanõusid, millega riietusruumist spordisaali tulla, on karistuseks 100 kätekõverdust.

• Lisaks keila linna noortele võtab spordiklubi tegevusest noori Keila, Harku ja Padise vallast ning Tallinnast ja Sauelt.

• Keila Taipoksi klubi Team Moisar asutati 2009.a detsembris. Aktiivselt alustas klubi tegevust 2010.aasta jaanuaris. Keila Taipoksi klubi on mittetulundusühing, mille tegevusala on võitlusspordi heategevuslik arendamine.

• Treeningu vastu tunnevad huvi ka tüdrukud. Alguses tegutses Keilas neidude rühm, kuid see lagunes laiali. Praegu oodatakse meestega koos trenni vähemalt 18aastaseid naisi.

• Treening, mis on spetsiifiline taipoksile, sisaldab lapasid, poksikotte ja sparringut. Igapäevane trenn sisaldab palju raunde erinevate treeningmeetodite harjutamiseks. Oluline on treenida ka löögikiirust, löögikombinatsioone, ajastamist, löögi jõudu ja kaitset.

• Muay Thai on võitluskunstina omapärane just selle poolest, et kasutatakse kõiki kehaosi, ka põlvi ja küünarnukke, nii treeningutel kui võistlustel. Muay Thai’d on hea harrastada nii enesekaitseks kui ka parema füüsilise vormi saavutamiseks või parandamiseks.