Tarmo Tuuling: Esimest korda tahtsin juba varem alustada, aga siis oli võimalik õppida alates 7. klassist (koolil ei olnud II kooliastme koolitusluba). Siis tulin mõne aja pärast uuesti. Enne tulekut mõtlesin, et 13 aastat pole koolis käinud, midagi polnud minu elus paremaks muutunud, siis järelikult ei muutugi. Mõtlesin, et proovin muuta.

Kairi Post: See oli umbes üle aasta tagasi, kui otsustasin, et 2014. aasta sügisest lõpetan oma viimase klassi ära Pärnu täiskasvanute gümnaasiumis. Siht oli silme ees, et ma teen selle lõpuklassi ilusti ära ja siis on sellega kõik.

Mitu aastat oli möödunud eelnevatest õpingutest? Miks otsustasid õpinguid jätkata?

Tarmo Tuuling: 13 aastat. Väljavaated paremaks tulevikuks puudusid. Kuidas ma kirjutan CV-sse, et haridust ei ole – see rikub CV kohe ära. Lapse pärast ka, kuidas ma oma last aitan, kui endal haridust ei ole.

Kairi Post: Mul ei olnud eelnevatest õpingutest möödunud palju aega, nii umbes pool aastat oli möödas. Aga mul ei olnud kordagi mõttes, et ma nüüd enam ei lähe kooli. Kogu aeg oli mul mõttes, et ma soovin gümnaasiumi heade tulemustega ära lõpetada, et hiljem edasi õppima minna ning ka tööle on lihtsam saada hea haridusega.

Mis oli uuesti alustades kõige raskem?

Tarmo Tuuling: Algus ei olnudki raske. Raske on praegu. Just kodus õppimine, koolis on lihtsam õppida kui kodus. Keeleõpe on raske.

Kairi Post: Midagi väga rasket ei olnudki, võib-olla siis see, et ennast koolilainele saada ja harjuda uue kooliga.

Milliseid raskusi õppimise ajal on ette tulnud ning kuidas oled nendest üle saanud?

Tarmo Tuuling: Arvutiga ei saa kõigi asjadega hakkama.

Kairi Post: Oluliselt ei tulnudki mingeid väga suuri raskusi. Kui kõik asjad õigeaegselt ära tehtud sai ning koolis kenasti kohal käidud sai, siis oli kergem ning ei tekkinud ka probleeme ega raskusi.

Kes on olnud õpingute ajal toeks ja abiks?

Tarmo Tuuling: Töökoht on paindlik. Naine toetab ja isa samuti. Kõige suuremat jõudu annab see, kui koolis hästi läheb. See on parim motivaator.

Kairi Post: Alati on olnud mulle mu otsustes ja õppimisel toeks ja abiks mu armas perekond ning parim sõbranna. Samuti ka üks väga tore klassiõde, kellega ma sain seal koolis kohe algul tuttavaks. Aitasime üksteist alati, kui üks meist millestki aru ei saanud või abi vajas, kas siis materjalidega või enese kooli vedamisega. Hoidsime üksteisel motivatsiooni üleval, õppisime vahetevahel koos peale kooli. Tahangi neile öelda selle kõige eest SUUR-SUUR AITÄH!

Kas on tulnud nende aastate jooksul mõte, et nüüd jätan pooleli ja enam ei tule kooli?

Tarmo Tuuling: Ei ole. Muidu oleks kõik need aastad maha visatud.

Kairi Post: Minu ühe aasta jooksul, mil ma selles koolis käisin ,ei tulnud mulle kordagi mõtet, et nüüd pooleli jätta. Eesmärk oli seatud ja nüüd on see ka täidetud. Ma võin öelda, et mulle isegi meeldis selles koolis käia. Tõesti, sest seal on mõnus keskkond ja toredad kaasõpilased ja mis mulle eriti silma hakkas, väga head, vastutulelikud ning toredad õpetajad.

Tarmo, kas ei ole tüütuks muutunud kuus aastat järjest koolis käia?

Tarmo Tuuling: See on nagu rituaal. Kui aasta hakkab läbi saama, siis mõtlen, mis nüüd tegema hakata, nagu kodutu tunne tekib.

Mida soovitad inimestele, kes kõhklevad, kas alustada uuesti õpinguid või mitte?

Tarmo Tuuling: Kindlasti alustada. Hea, kui on võimalus kellegagi koos alustada ja koos käia. Koos oleks lihtsam õppida.

Kairi Post: Kindlasti soovitan uuesti alustada, sest õppida pole kunagi hilja, ole sa siis noor või vana, see ei ole mingi häbiasi. Ja kui õppimiskeskkond on mõnus ja sõbralik ning teekond on juba ette võetud, siis läheb see aasta või aastad nagu linnulennul.

Mida kool peale teadmiste on Sulle veel andnud?

Tarmo Tuuling: Oskused paremini hakkama saada, uusi tuttavaid ja sõpru. Ma arvan, et oma kõige parema sõbra olen ka siit saanud.

Kairi Post: Motivatsiooni, et alati on võimalus oma eesmärgid ja unistused täide viia. Andis ka julgust ennast tõestada, et alati saab hakkama, kui vaid tahta!