Kell 10.20, kui anti esimene start, oli Eesti meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi EMHI andmetel Tallinnas 7 kraadi külma, kuid ööl vastu 2. märtsi langes õhutemperatuur Pirital pisut alla -12 kraadi, mis suutis peale tugeva tuule raugemist kella 5 ajal hommikul mõne minutiga neljarajalise ja 25 m pikkuse avaveeujula tervenisti kaanetada ning tekitada sinna hommikuks kohati lausa 3 cm paksuse jääkihi. Seega tuli veel mõni tund enne võistluste algust korraldajatel ilmataadi temp kibekiirelt likvideerida, et võistlused saaksid ikka väljakuulutatud aja järgi alata.

Kell 10.15 oli kõik ilusasti valmis ja avakõned pidasid riigikogu liige Deniss Boroditš, maailma taliujumisföderatsiooni president Marija Yrjö-Koskinen ning Läti Taliujumisliidu president Aleksandr Jakovlevs, kelle korraldada ja vastutada oli eelmise aasta taliujumise MM Jurmalas Lätis.

Seekord oli Pirita Openil osalejaid nii Soomest, Norrast, Lätist, Venemaalt, Suurbritanniast kui ka Saksamaalt, kõige kaugemad tulijad saabusid Hiina piiri äärest Kaug-Idast Blagoveštšenski linnast.

Festivali võistlusprogrammi kuulusid 25 m rinnuli, 25 m vabalt, 50 m krooli, 4 x 25 m krooli teateujumine ning 450 m kestvusujumine ja maraton. Võistlejate seas oli oma ala tippusid, ka maailmameistreid.

Esindatud olid kõik meie taliujumise meistrid: Henri Kaarma, Bruno Nopponen Viimsi Veeklubist, Eve Virkkunen Uklubist, Artur Tikkerbär Pärnu Talisuplusseltsist jt, kes tulnud ise mitmel korral taliujumise maailmameistriteks nii pikematel kui lühematel distantsidel ning ka teateujumises.

Kohal olid Eesti ujumiskoondislased nagu Filipp Provorkov Viimsi Veeklubist, Pjotr Degtjarjov ja Tess Grossmann TOP ujumisklubist, Andres Olvik Kalevi Ujumiskoolist jt. Medaleid jagus pea igasse osalenud riiki, kuid ülekaalukalt leidus võitjate seas ikka meie endi esindajaid Eestist.

Erilist närvikõdi pakkus võistlusprogrammis 450 m kestvusujumise ujujate mõõduvõtt.

Esmakordselt võttis sellest osa kaks kaunima soo esindajat, Ekaterina Parfenova Permist ja Maret Mets Tartust. Neil taliujujatel, kel jätkus võhma kauemaks, oli võimalik ujumist jätkata ka maratoni ujumisega, mille puhul distantsi pikkus oli iga võistleja sisetunde küsimus.

Siin said võidu naistest Maret Mets Trismile klubist Tartust ja Henri Kaarma Viimsi Veeklubist, kes suutis avaveebasseini meetreid koguda lausa 1050, mis on ka Pirita Openi rekord.

Selleks, et osaleda Pirita Openil, ei pea kaugeltki olema professionaal, väljaspool võistlusprogrammi oli kõigil pealtvaatajatel võimalus end jõevette kasta ja saunamõnusid nautida.

Teatemeeskondade hulgas oli palju uusi üritajaid ning toredate kostüümidega tegelasi, kes kõik tundsid heameelt, et olid otsustanud julguse kokku võtta ja sellisel adrenaliini pakkuval üritusel osaleda.

Juba neljandat aastast toimunud ürituse eesvedaja ja korraldaja oli Viimsi Veeklubi, keda abistasid mitmed toredad inimesed ning koostööpartnerid. Vaata lisa www.piritaopen.blogspot.com