Õru vallavanema Andres Pallosoni sõnul on neid heategevuslikke maksumaksjaid hetkel kuus. Osalt tänu neile on Õrus ära vahetatud kanalisatsiooni- ja veetrassid, mida rahastasid nii vald  kui ka keskkonnainvesteeringute keskus. Samuti arendati välja ilus puhkeala Õru alevikus.

"Tänu neile on meil kasutatavat raha ikka rohkem olnud ja majandussurutist saime vähem tunda, olgugi et riik vähendas omavalitsustel tulumaksu pealt saadavat protsenti," rääkis Palloson. Vallavanem on mõne kauge maksumaksjaga ka isiklikult suhelnud ja teab, et initsiatiiv sündis 2009. aasta valimiste tulemusena.

Mitte kes, vaid kuidas valitseb

Idee üks eestvedajaid Kaarel Mikkin ütles Delfile, et eelmiste valimiste ajal "kolis" ära mitukümmend tallinlast - kes kirjutas end sisse suvilasse, kes maale vanemate juurde. "Linnavalitsuse tegevusega ei oldud rahul. See on ka põhjus, miks ma jätkuvalt olen Tallinnast eemale registreeritud," ütles Mikkin.

Õru valla valis Mikkin just omavalitsuste võimekuse edetabeli põhjal. Ta on igal aastal ka Õrus kohal käinud ja uurinud, mida vallas tehtud on. "Olen pidevalt huvi tundnud, kuhu ja mille peale mu raha on kulunud ja olen selle kohta ka tagasisidet saanud - erinevalt Tallinnast," märkis Mikkin.

Ka linnavõimu vahetus ei pruugi tema sissekirjutust muuta. "Küsimus pole tegelikult selles, kes valitseb - küsimus on selles, kuidas valitsetakse. Õrus on ju ka võimul Keskerakond," sõnas ta ja lisas, et on valmis uuesti ametlikult tallinlaseks saama, kui linna hakataks valitsema nii, nagu linnakodanikule kasulik.

Sellised sissekirjutused ei ole Õru valla positsiooni kohalike omavalitsuste võimekustabelis seni siiski kergitanud. Vallavanemale teadaolevalt on maksude maksmisest seni loobunud üks tallinlane, kes otsustas end tagasi kodulinna registreerida. Ta olevat seda põhjendanud sooviga taas aktiivsemalt Tallinna asjades kaasa rääkida.

Delfi lugeja, anna teada, kas ka sina oled ennast Tallinnast eelpoolnimetatud põhjustel välja kirjutanud või on plaanis seda teha.