Mis see zumba siis on, et kohe endasse haarab, tantsima paneb, sunnib lausa treeneripabereid nõudlema, et seda teistelegi õpetada? Või on see iga tantsuga nii, kui inimesel vaid tantsupisik geenides on?

"Kas nüüd just iga tantsuga," arutleb Maiu Väli, "aga zumbaga oli küll nii. See on nii kaasahaarav, tempokas, lõbus."

Varasemalt oli Maiu, kes igapäevaselt peab avalike suhete ja müügikoordinaatori ametit hulgimüügifirmas Jungent Estonia, tegelenud showtantsu ja aeroobikaga. "Kui ma aga zumbat nägin, siis sain kohe aru, et see on midagi minu jaoks."

Esimeseks õpetajaks Maiule sai Jorge, kes on Equadorist pärit. Kui liikumisrütm ja teised zumba põhitõed selgeks said, tundis Maiu, et tahaks teistelegi seda Ladina-Ameerika rütmidest alguse saanud tantsulist liikumist õpetada.

Zumba Pärnu rannas

"Treeneri litsentsi saamiseks sõitsin Soome Lohja," meenutab Maiu Väli. "Seal sain Tšehhist pärit Izabelilt veel zumba fitness tarkusi juurde ja ühtlasi ka treenerilitsentsi." Kui palju zumba huvilisi Eestis kokku on, seda ei tea täpselt keegi, kuid zumbat saab harrastada peaaegu iga suurema spordiklubi juures.

Maiu Väli: "Traditsiooniks on saanud korraldada neli suurt heategevuslikku zumba-pidu aastas, kus osalejatelt saadud annetusraha antakse Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidule."

Peod toimuvad kevadel tavaliselt mõnes suuremas spordiklubis, Vanalinna Päevade raames Vabaduse platsil, kesksuvel Pärnus Sunset klubi ees rannal, sügisel aga jälle mõnes spordiklubis.

Zumbapidude üks korraldajatest Maiu Väli: "Tavaliselt lööb meil üritusel kaasa 400-500 zumba fänni ja rohkem kui 30 treenerit. Pärnu rannas aga ühinevad veel rannalised - seal võib korraga tantsida ka rohkem inimesi. Kõik peod lõpevad tavaliselt suure afterpartyga, kus koos tantsitakse hommikuni."

Mehi veel ei peibuta

Mis on see, mis zumba nõnda populaarseks teeb? Hea rütm, kaasakiskuv muusika?

Maiu Väli: "Muusika kindlasti, hoogsad rütmid. Ja me ei kasuta ainult Ladina-Ameerika rütme, liigume ka Bollywoodi, reggatoni, hip-hop'i, kõhutantsu ja teiste hoogsate rütmide järgi. Zumbatantsu tunnis ei õpita kavasid, vaid tantsitakse kõike kohe kaasa. Zumba on sport, fitness, hoogne rõõmus liikumine. Inimene kaotab tunnis 300 kuni 800 kalorit. Kõik see kokku loobki tantsides hea enesetunde, rõõmsa meele."

Kes on need, kes seda tantsu tantsivad, noored või vanad, mehed või naised?

"Zumba sobib kõigile, enim käivad treeningus naised vanuses 25-45 aastat. Küll olen ka mehi üritanud tantsima saada, aga seni üsna tulutult. Nemad sõidavad rohkem rattaga või teevad metsajooksu," naerab Maiu Väli lõbusalt.

Äkki mehed kardavad, et ei saa lihtsalt hakkama?

"Seda kindlasti mitte," arvab sarmikas tantsutreener. "Näiteks minu mees - kui muidugi tahab - saab väga hästi hakkama. Üldiselt tuleb aga ennast hetkeks kodustest muredest vabaks lasta, trenni tulla ja alguses teha liigutusi ning samme, mida treener laval ette teeb. Küll hiljem tuleb ka improviseerimisoskus ja kogemused. Pärast treeningut on aga saadud rõõmu ja energialaengut hea kodustega jagada."

Energilist ja rõõmsameelset treenerit vaadates ei saa seda mitte uskumata jätta.

Zumba on pidu sinus eneses!