Kasvatanud liikumisõpetajana üles terved põlvkonnad eesti näitlejaid, alates juba 1931. aastast, mil oli Tallinna Töölisteatri liikumisjuht ja tantsija ning teatri tantsustuudio juht. Rääkimata hilisemast pedagoogitööst mitmes Eesti teatrikoolis kuni Tallinna Riikliku Konservatooriumi lavakunstikateedrini välja, kus veel 81-aastasena noori näitlejahakatisi liikuma õpetas. Kui meenutada sedagi, et Tohvelman on lavastanud kaks balletti, seadnud liikumise ligi viiekümnele lavastusele, juhendanud harrastustantsurühmi ja loonud tantse, siis neid, kes selle hapra ja helge naisega on loominguliselt kokku puutunud, on ilmselt tuhandeid. Võib vist julgesti öelda, et Helmi Tohvelman asetub eesti teatriloos selliste suurkujude ritta nagu Pinna, Põldroos, Lauter, Panso, Ird jt“ – nii on tunnustavalt kõnelenud Margot Visnap Helmi Tohvelmanist.

Tähistasime Tohvelmani 110. sünniaastapäeva kolmepäevase ettevõtmisena. Järvamaa muuseumi endise peavarahoidja ja paarikümne kodu-uurimusliku raamatu autori Monika-Aino Jõesaare sulest ilmus kokkuvõttev raamat „Helmi Tohvelmani tantsumosaiik“, mille esitlus toimus Väätsa raamatukogus 12. oktoobril. Jahedal sügisõhtul kogunes raamatukokku hulk huvilisi, et kuulata autori kommentaare ja mõtteid raamatu koostamisest. Suure austusega meenutas oma õpetajat ka Enn Klooren.

Tänu Helmi Tohvelmani päevikutele ning õe poolt alles hoitud kirjavahetustele ja dokumentidele on nüüd kaante vahel materjal otsestest allikatest. Me saame lugeda, kuidas Helmi alustas õpinguid Pala-Virika külakoolis Karl Roosmanni käe all, millist mõju avaldasid talle esimene õpetaja ja õpetajad hiljem Tallinnas. Samuti seda, kui olulisel kohal oli kodukoht Kuuramatsi ja pereliikmete käekäik. Võime lugeda esimestest tööalastest õnnestumistest kuni suurte ja tähelepanuväärseteliikumislavastusteni välja. Õpilased ja kolleegid on Tohvit (nagu teda kutsuti) meenutanud ainult heade sõnadega ja selline oli ka tema suhtumine teistesse.

13. oktoobril anti Väätsa rahvamajas üle kaks Tohvelmaninimelist preemiat. Näitlejaauhind läks seekord Katariina Laugule, kelle tegemisi tutvustas ETVs valminud rollide video ja Gerda Kordemetsa juhitud intervjuu.

Õpilaspreemia vääriliseks tunnistas maakondlik žürii Koigi põhikooli 9. klassi õpilase Anete Sammleri.

Päevakavas oli seekord peatähelepanu H. Tohvelmani loo-dud tantsudel, mida esitasid Väätsa kooli 4.-5. klassi õpilased, neidude rühm Ilodus ja segarühm Riikar. Üllatusesinejateks olid Laine Mägi tantsukooli 4-aastased tantsijad, kes esitasid kaks Laine Mägi seatud tantsu.

Järgmisel päeval sõitis bussitäis esinejaid, korraldajaid, huvilisi Pärnu teatrisse Endla, et vaadata etendust „Ballettmeister“, kus peaosaliseks eelmise aasta näitlejaauhinna saanud Ago Anderson. Ka tema sai kingituseks Helmi Tohvelmani raamatu. Enne saali istumist saime näha, kuidas näitlejad etenduseks valmistuvad, ning tutvuda ruumide ja inimestega, kes on lava taga andmas oma panust riietuse või dekoratsioonide alal.

Mälestuspäevade õnnestumisele aitasid kaasa paljud inimesed – korraldustoimkond, esinejad, külalised. Aitäh teile kõigile!