Mati Palm esitas mitu laulu, mis kajasid võimsalt kirikuvõlvide all. Allakirjutanule meeldis lauludest enim "Ave Maria". Kirikulisi oli nii meilt kui ka mujalt.

Käru koguduselt olid kingituseks raamatud "Käru kirik 150". Ka meie sõpruskoguduse Piirsalu kirikust olid kohal sealse koguduse liikmed. Piirsalu kiriku ja Vahastu kiriku ehitasid vennad von Mühlenid, Piirsalusse ehitas üks vend kiriku 150 ja Vahastusse teine vend 130 aastat tagasi.

Tänujumalateenistust austas oma kohalolekuga ka vallavanem Ülle Kiviste. Pärast tänujumalateenistust ootas pastoraadis kohvilaud võileivatordi ja kringliga.

Vahastu kogudus tänab kõiki jumalateenistusest osavõtjaid. Loodame, et valla elanikud ei unusta valla ainukest kirikut ja leiavad ikka tee Vahastusse.

Vahastu kirik läbi ajaloopeegli

54 aastat koolmeistri ja 40 aastat köstri ametit pidanud Karl Kirschbaum, kiriku ehitamise algataja, on kirjutanud, kuidas ta 1864. aastal pani kabelisse üles korjanduskarbi kiriku ehituse tarvis raha korjamiseks ja teatas, et võtab vastu ka ehitusmaterjali. Märkimisväärne on, et ehitusmaterjali vedas kohalik rahvas kiriku juurde ise, ilma mingisuguse käsuta. 1881. aastal alustati müüritööga ja sügiseks sai kirik katuse alla. Vahastu kirik pühitseti sisse 29. mail.

Kiriku ehitus oli läinud maksma 13 000 rubla, millest parun von zur Mühlen maksis 5000 rubla, ülejäänu saadi korjandustel.

Pärast sõda lõi Vahastu kogudus Türi kogudusest lahku ning moodustati iseseisev kogudus oma pastoriga.

EELK Vahastu koguduse juhatuse esimehe Andres Murumägi eestvedamisel on Vahastu kirik saanud uue plekk-katuse. See tubli tegu tõi talle Kaiu valla aasta tegija 2009 tiitli. Kiriku säilimisel ja korras püsimisel on panus samuti Vahastu elanikul Eduard Künstleril, Kaiu valla elutöö preemia pälvinud mehel, kel täitus nüüd maikuus 90 eluaastat. 2004. aastal kirjutas vaimulik Tõnu Veimer uurimuse Vahastu koguduse ja kiriku ajaloost - see on huvilistele tutvumiseks Vahastu raamatukogus.
___________________________________________________________________

Sissekanded Vahastu kiriku külalisteraamatusse kiriku 130. aastapäeval:

Väga meeldiv oli kohtuda Vahastu kirikurahvaga ja esitada mõned südamelähedased laulud. Tore, et kirik koondab aktiivseid inimesi. Vahastu on minu isapoolsete esivanemate maa.

Tänulikult Mati Palm

On suur rõõm olla siin Vahastu kiriku 130. aastapäeval ja mängida Normanni orelil. Kuulsin, et kiriku 100. aastapäeval mängis siin minu õpetaja Hugo Lepnurm.

Andres Uibo