Vallaeelarve koostamise eesmärk on kasutada avalikku raha kõige ratsionaalsemal viisil, peamised tegevused sel aastal saavad olema investeerimine vee- ja kanalisatsiooni projektidesse, samuti teha kõik endast olenev vähendamaks valla objektide ülalpidamiskulusid. Selleks tuleb omakorda investeerida energiasäästuprojektidesse nagu hoonete soojustamine, alternatiivsete küttevõimaluste rakendamine jpm meetmed.

Vallavalitsus on tulude prognoosimisel olnud väga konservatiivne, meie seisukoht on, et pigem prognoosime vähem kui üle ja ainult need tulud ja sellises ulatuses, mille laekumises me võime täiesti kindlad olla. Aasta jooksul tekkinud ülelaekumine võimaldab teha positiivset lisaeelarvet ja seega täiendavalt investeerida vajalikesse projektidesse. Samuti on käitutud kuludega. Samas on väga hea meel tõdeda, et projektidega on toodud või tulemas valda investeeringuteks suur hulk lisaraha. Siinkohal tänan kõiki, kes esitasid oma taotluse selle aasta esimesse LEADER vooru raha saamiseks.

Tuludest

Suuremad tuluallikad 2011. aastal: tulumaksu prognoos on sellel aastal võrreldes mullusega 0,48% suurem. Loodame, et tulu tuleb täis ja rohkemgi. Üldine tuluprognoos on eelmise aasta tegelikuga võrreldes siiski 0,95% väiksem. Eelarves on sees ka 862 tuhande euro ulatuses laenu võtmine katmaks Tapa veeprojekti omaosalust. Riigipoolne eraldis haridusrahadeks on vähenenud sel aastal 1%, mis on tingitud õpilaste arvu vähenemisest. Tulude poolele lisandub aasta jooksul ka see raha, mis tuleb projektidest. Et praeguseks on paljud veel lõplikult kinnitama, siis ei saa me neid siiski eelarvesse sisse kirjutada.

Samas on projektide omaosalus kulu poolel arvesse võetud. 10% suurem on riigipoolne eraldis valla teede ja tänavate korrashoiuks. Praeguseks on selge juba ka see, et sel aastal suudame muude tegemiste kõrval projekteerida kaks lõiku kergliiklusteid, kaasates selleks erinevate ametkondade kaudu toimuvate eraldi läbirääkimistega riigi ressursse. Valla osalus siin jääb 50% suurusjärku, mis on väga hea tulemus.

Kuludest

2011. aasta kulusid oli juba oluliselt lihtsam prognoosida, kuna nüüdseks on olemas täpsed andmed 2010. aasta kulude kohta. Nagu arvata, tuli eelarvesse taotlusi kaugelt rohkem kui vallaeelarve seda võimaldas. Eelarvet kokku pannes lähtusime sellest, et kõik seni toiminud tegevused saaksid jätkuda ja kogu organisatsiooni tegevuskulude arvestamisel lähtusime printsiibist: nii palju kui vajalik, kuid nii vähe kui võimalik tagamaks organisatsiooni normaalne toimimine ja investeeringute-projektide omaosaluse katmist

Eelarvet analüüsides võibki tõdeda, et tegevuskulud on jäänud samaks või isegi langenud, samas oluliselt on kasvanud investeeringud. See on olnud ka meie eesmärk, sest investeeringute suurendamine tagab tulude ja heaolu kasvu pikemaks ajaks ning enamatele inimestel kui organisatsioonide-asutuste tegevuskulude suurendamine. Kulud vabale ajale, kultuurile ja spordile on kasvanud paari protsendi võrra, seda eelkõige sellepärast, et on juurde tulnud tegevusi, mille aktiivsed inimesed on käima lükanud. Toetused valdkonnas tegutsevatele seltsidele on üldmahus samuti natuke kasvanud. Loomulikult tahaks sinna oluliselt enam raha panustada, samas loodan, et tegijad ise suudavad raskel ajal leida läbi projektide enam toetust. Hea meel on selle üle, et noorsootöö on sel aastal raha juurde saanud, toetus valdkonnale on kasvanud koguni 22%.

Suured investeeringuprojektid

Jaanuarikuu lehes kirjutasin kõikidest nendest suurtest projektidest, millega Tapa vallal tuleb sel ja järgnevatel aastatel rinda pista. Praeguseks on meile saabunud ka positiivne otsus Tapa veepuhasti rekonstrueerimiseks ja Tapa linna vee ja kanalisatsiooni torustike II etapi rahastamiseks. Kulud kokku, võrreldes 2010. aastaga, on kasvanud 2,98%. Kulude suurenemine on valdavalt tingitud veeprojektide vajadustest. Eelmisel aastal tehtud kulude kärbete mõju on selgelt näha sel aastal, näiteks vallavalitsuse personalikulud on eelmise aastaga võrreldes üle 10% väiksemad. 2011. aastal ei ole eelarvesse palgatõusu sisse kirjutatud mitte üheski asutuses, erandiks on siin vaid hooldekodu, kus siiani on väga rasket ja kurnavat tööd tegevatel tublidel töötajatel väga väikesed palgad.

Selle aasta eelarves on oluliselt suurendatud avaliku korra tagamiseks minevat raha, mis põhiliselt on ettenähtud abipolitsei tegevuse jätkamiseks ja parendamiseks. Suurem kulude kasv on teedehoius, riigi poolt tuleb valda 119 tuhat eurot, koos vallapoolse rahastusega on sel aastal teehoiu raha suurus 200 tuhat eurot, mis tähendab võrreldes eelmise aastaga kulude kasvu 131%. Kasvu põhjused on vist kõigile ilmselged, samas tahame natuke investeerida ka teedesse endasse - niipalju, kui see vähegi võimalik on.

MTÜd ulatavad abikäe

Eriline heameel on tõdeda, et meie MTÜd on aktiivsemaks muutunud ja hakanud oluliselt rohkem projekte kirjutama ning sellega raha valda juurde tooma. Vallavalitsus toetab igati avalike teenuste parendamist läbi projektide omaosaluse tagamise. Sellel aastal on sellisteks omaosalusteks investeeringute tagamiseks ca 34 000 eurot, mis on üsna suur summa arvestades, et selle summa abil tuuakse lisaraha umbes 200 000 eurot. Loodan, et see summa järgnevate aastate jooksul kasvab jõudsalt. Paar näidet, mida selle raha eest ära tehakse:

Tapa vaksali juurde rajatakse AS ERV Infra poolt alus vana auruveduri eksponeerimiseks, vedur ise saab korda tehtud LEADER projektiraha ja Raudteekultuuri Fondi raha abil. Sellega saab vääriliselt tähistatud Tapa valla jaoks nii oluline raudtee ajalugu ja korda tükike vaksali ümbrusest.

LEADER-i abiga realiseerub II etapp Jäneda spordihoone riietusruumide ja spordihoonete sissepääsu väljaehitusest.

Nagu ma eelnevalt mainisin, on projekte kirjutatud palju ja kõigi kohta pole veel lõplikke otsuseid, kuid luban, et projekti tööde tulemustest informeerime valla kodanikke jooksvalt.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et konservatiivne eelarvepoliitika ning mullu langetatud ebapopulaarsed otsused on end sõna otseses mõttes ära tasunud, sest just seeläbi on sel aastal meil võimalik valdkonniti kulusid suurendada ning projektide jaoks tagada omaosalust ja seeläbi suured-tähtsad projektid ellu viia. Tänud kõigile mõistvuse ja koostöövalmiduse eest!