Kuid elu Vaidas ei ole kaugeltki nagu vihmane sügispäev, kuigi mõned sajuhood vahest jõuavad ka siia. Oleme oma aleviku heaks saanud ise palju ära teha ja iga aastaga muutub siinne elu järjest mõnusamaks. MTÜ Vaida Alevikuselts on loodud aleviku üldkoosolekul, mis toimus 2009. Aasta aprillikuus. Alevikuseltsi asutamise idee autoriks oli tolleaegne alevikuvanem Andres Kaev.

Elu käib mitmel rindel

Eelmisel aastal tähistas Vaida oma 770. aastapäeva. Tänaseks on Vaidast kujunemas Rae valla lõunapiirkonna keskus. Meil on lapsesõbralik lasteaed Pillerpall vahvate kasvatajatega, armas koolimaja koos võimla ja korraliku staadioniga. Huvijuht Kristiina Suvi juhtimisel tegutsev näitering on toonud koolile au ja kuulsust üle vabariigi, aktiivselt tegeletakse spordiga. Kooli juures asuv skatepark on kujunenud noortele atraktiivseks ajaveetmise kohaks. Selle seisukord on halb ning ohutust arvestades vajab uuendamist.

Kunagisest Vaida sovhoosi kontorist ümberehitatud keskusehoones asub postkontor, perearsti vastuvõtt ja hambaravi. Hoone teisel korrusel on raamatukogu ja avalik internetipunkt. Kahjuks puudub Vaidas söögikoht ja saal, kus saaksid koguneda 120-150 inimest kontserti kuulama või teatritükki vaatama.

Vaida raamatukogus elatakse igati aktiivset seltsielu. Mitmetele kultuurisündmuste ja tähtpäevade äramärkimisele lisaks kohtuvad Rae valla lõunapoolsete külade esindajad igal kuul omaalgatuslikult loodud ajalooringis. Siin me arutame nii kohalikke kui ka globaalseid ajaloosündmusi.

Vaatame pilte ja videosid. Meid käib koos iga kord kuni 20 inimest Vaida alevikust, Vaidasoo, Urvaste, Suursoo, Aruvalla ja Salu küladest.

Igal aastal korraldame alevikus ühise jaanitule. Vastlapäeva üritusi viime läbi koos teiste lõuna-Rae küladega Vaidasoo küla vastlamäel.

Ilme paraneb

Aleviku ilme paranes tunduvalt peale alevikku läbiva riigimaantee rekonstrueerimist. Tänu sellele saime ka 3 km ringi jalakäijate- ja kogujateega, mida kasutavad usinalt tervisesportlased.

Sellel suvel on Vaida tellingutes ja kaevikutes. Uuendatakse kaugkütte, vee- ja kanalisatsioonitrasse, rekonstrueeritakse reoveepuhasti ning joogivee pumbajaam.

Maikuu lõpupäevadel lammutati 1937. aastal ehitatud Vaida Majandusühisuse kauplus, andmaks ruumi septembris valmivale ETK uuele moodsale kaubanduskeskusele. Vaidas ei ole valitud aleviku vanemat, tegevuse juhtimine käib läbi Vaida Alevikuseltsi kuueliikmelise aktivisti toel. Rae valla külavanemate koosolekutel esindab Vaidat

__________________________________________________________________
Käesoleva aasta suurimaks ürituseks saab olema Rae valla küladepäev 28. juulil, mille korraldajaks on Vaida alevik. Ootame siia kõikide külade ja alevike esindusi. Kohtumiseni küladepäeval!

PEETER BÖCKLER, URMAS KÜTT JA REET RAUDKEPP
MTÜ Vaida Alevikuselts www.vaida.ee