Kiirkanduri juht Tiit Ploom põhjendab Tatramäe I kaevandamise pikendamise loa taotlemist sooviga karjäär rekultiveerida. Vastasel juhul ei jääks Tatramäe I ja II karjääris kaevandamisele vahe sisse.

«Tatramäe I on praktiliselt välja kaevandatud, 30 000 - 35 000 kuupmeetrit on veel varu, mida peab uurima,» selgitab Ploom. «Ise arvame, et see on savi.»

Mida kavatseb Kiirkandur teha Tatramäe I kaevanduse naabruses asuva viiehektarilise krundiga? «See on ärisaladus,» jääb Ploom napisõnaliseks.

«Tahame sinna ühe puhkeala teha, aga kuna ei tea veel, kas saame rahastust peale ja mis asjad on, siis see projekt pole lõpuni selge.»

Ploom lubab, et Kiirkandur ei hakka enne Tatramäe II karjääris kaevandama kui Tatramäe I ressurss on ammendatud. Kohalikud soovivad enamat.

Kooviste tahaks, et Tatramäe II karjääris ei algaks kaevandamine enne, kui Tatramäe I maa-ala on rekultiveeritud. Ideaalis võiks minna nii, et Tatramäe I loodus taastataks, siis kaevandataks Tiigipera krundilt, taastataks see ning alles siis algaks kaevandamine Tatramäe II karjääris, kuid praegu kavandatust väiksemalt alalt.

Valla volikogu keskkonnakomisjon hakkab arutama Tatramäe I kaevandamise pikendamise taotlust ja Tatramäe II kaevandamise luba koos hiljemalt detsembris, volikogusse jõuavad need teemad arutelule 18. detsembri istungiks.

Valla volikogu esimees Külli Tammur lubab, et nii komisjon kui ka volikogu käsitlevad neid teemasid tervikuna, arvestades ka sellega, et Keskkonnaamet nõuab Tiigipera krundi puhul vee erikasutusluba ning pärast erikasutusloa väljastamist vajab Kiirkandur vallast ehitusluba. Tõenäoliselt piiratakse selle krundi puhul nii kaitsevööndid kui ka ladustamise ja töö kellaaja piirangud.

«Püüame arvestada nii kohalike inimeste kui ka arendajate huvidega,» räägib Tammur.

«Ega me ei saa arendajat täielikult minema saata, sest kõik saavad aru, et vajalik on nii kaevandustasu kui ka materjal, mida sealt saadakse. Samas tuleb see varu kätte saada minimaalselt keskkonda ja inimesi kahjustades.»

Tatramäe I kaevandamisluba lõpeb aprillis. Kiirkandur taotleb praegu peale selle kaevandamisloa pikendamise kaevandamisluba Tatramäe II karjääris, millest saaks teedeehituseks kruusa ja liiva järgmise 15 aasta jooksul.Vald loodab saada Tatramäe II karjäärist teedeparanduseks materjale ja maavaramaksu kuni 60 000 eurot aastas.

Tatramäe kaevandustega seonduvate teemade avalik arutelu toimub 4. detsembril.

Loo pikema versiooni leiad Padise Teataja veebilehelt.