Saatse Seto Muuseumi asutaja Viktor Veeberi 100. sünniaastal on kindlasti vajalik vaadata ajas tagasi ning mõtiskleda selle üle, et miks üldse on tekkinud muuseumid? Muuseumid on olnud ju esimesed ühiskonna teenistuses olevad asutused, mis on võimaldanud üldsusel tutvuda inimtegevuse käigus loodud väärtustega nii materiaalsel kui vaimsel tasandil.

Nimetus „muuseum" tuleb kreekakeelsest sõnast museion, mis tähendab muusade templit, muusadele pühendatud paika.

Muuseumide tekkimise jõuks on olnud läbi aegade inimeste huvi kõige selle vastu, mis meid ümbritseb ja loomulikult on aidanud sellele kaasa inimeste suur kogumiskirg. Muuseumide kõige tähtsamaks ülesandeks on avada inimestele ühiskonnas toimunut ja toimuvat.

Just tänapäeval, kui ühiskonna majanduses ja poliitikas on tekkinud kriisid, vajavad inimesed tuge ning teadmisi minevikust ja oma päritolust, sest tundmata minevikku, ei ole võimalik liikuda tulevikku. Selleks vajavad inimesed oma esivanemate elutarkusi, nende elulaadi tundmist ja mõistmist. Muuseum on kui mineviku ja ajalooraamatute praktikabaas.

Setomaa on muuseumide poolest rikas. Mitmete inimeste entusiastliku tegevusena on siin loodud kohad, kus säilitatakse seto kultuuripärandit. Saatse Seto Muuseumi asutaja Viktor Veeber (05. 04. 1912 - 07. 06. 1992) asus 1956. tööle Satserinna 7-klassilisse kooli, juba järgmisel aastal sai temast sama kooli direktor. Ajaloolasena nägi ta vajadust säilitada, koguda ja tutvustada setode elu Eesti kagupoolseimas nurgas.

Foto: Saatse muuseumi fotokogust

Maja Samarina külas 1975. aastal. Selles majas on olnud 1926. aastal Saatse valla apteek. Hiljem oli maja 1958. aastani Saatse kooli käsutuses. Tänasel päeval on see perekond Veeberi elamu. Foto: Saatse muuseumi fotokogust.


Tühjaks jäänud koolihoonesse kogus ta palju väärtuslikke esemeid, mida oli vaja teistele näidata. 1974. aastal oligi olemas Saatse külas koht, kus võis näha meie esivanemate pärandit. Viktor Veeber on väitnud, et ta on loonud setode elu tutvustava Saatse muuseumi huvist ja vajadusest.

Tänu tema tööle muuseumi asutajana ning selle kauaaegse juhatajana, on meil täna võimalus paremini tundma õppida piirkonna ajalugu ning setode argikultuuri. Tema ainulaadne oskus talletada ja hoida kultuuriväärtusi, on pakkunud kohalikule kogukonnale suurt eeskuju. Just sellepärast hoitakse ja arendatakse muuseumi siin praegugi ning see ei ole ainult kitsalt setode argikultuuri tutvustav muuseum. Siit saab alguse sügavam kultuuri- ja maailmamõistmine.

Imetlusväärne on lugeda muuseumi kogudes leiduvat käsikirjalist materjali, millest suurem osa on koostatud muuseumi asutajal ja ainsal töötajal endil. See on hindamatu kultuuripärand, mida saavad lugeda ja kogeda veel mitmed põlvkonnad. Muuseumi arhiivi on jõudnud ka Viktor Veeberi enda poolt kirjutad elulugu.

Muuseumides peitub tohutul hulgal väärtusi, mida tuleb osata hinnata. Õppigem seda tegema tänases kiiresti muutuvas ühiskonnas ning leidke aega oma enda lugude kirjutamiseks ja säilitamiseks tulevastele põlvedele.

Ootame kõiki Saatse Seto Muuseumi, et meenutada minevikku ning perekond Veeberi tegevust ja panust Saatse muuseumi asutamisel. Toredaid elamusi Setomaa muuseumimaastikul!

Foto: Saatse muuseumi fotokogust

Viktor Veeber vestlemas Kaevu talu perenaisega. Foto: Saatse muuseumi fotokogust