Oluline on teada, et lemmiklooma registreerimine toimub alates 3. jaanuarist 2011 Kadrina Vallavalitsuse kantseleis. Täpsem info Liivi Veidelt telefon 32 25 616.

Lemmiklooma registreerimiseks täidab lemmiklooma omanik taotluse vormi, mida saab valla kantseleist või valla kodulehelt aadressil : http://www.kadrina.ee/atp/index.php?id=279.

egistreerija väljastab loomapidajale registreerimistunnistuse ja lemmikloomale kordumatu registreerimisnumbri, mis tuleb kinnitada looma kaelarihma külge. Loomapidaja on kohustatud lemmiklooma märgistama ja registreerima kümne päeva jooksul arvates päevast, mil lemmikloom sai kahekuuseks. Loomaomanikud, kes on jätnud oma lemmiklooma registreerimata, on kohustatud koheselt pöörduma vallavalitsuse kantseleisse koera või kassi registreerimiseks.

Lemmiklooma registreerimisel esitab loomapidaja lemmiklooma vaktsineerimistõendi. Tõendi puudumisel on loomapidaja kohustatud lemmiklooma enne registrisse kandmist vaktsineerima marutaudi vastu. Lemmiklooma kadumisel on omanik kohustatud koheselt korraldama looma otsimise, teatama looma kadumisest Kadrina Vallavalitsusele telefon 32 25 600 või 32 25 620 ning küsima infot varjupaika toodud lemmikloomade kohta Virumaa Varjupaigast telefon 53 090 510. Lemmiklooma surmast on loomapidaja kohustatud teatama registreerijale 14 päeva jooksul, mille alusel registrikanne kustutakse.

Selleks, et mitte suurendada soovimatute loomade arvu tänavatel ja varjupaikades, on kohusetundlikul loomapidajal vajalik lasta lemmikloom kastreerida/steriliseerida või kasutada vastavaid süste või tablette. Täpsema info saamiseks pöörduda veterinaararstide poole.

Kastreeritud/steriliseeritud loomadel pole jooksuaega, nad ei erita lõhnu ega häälitse jooksuajale omaselt, ei meelita ligi võõraid loomi, reeglina ei märgista, hoiavad kodu ning püsivad oma territooriumil. Üldjuhul saavad kastreeritud/steriliseeritud loomad omavahel paremini läbi ja nende agressiivsus väheneb. Kui lemmikloomaks on võetud kass, siis kasside puhul on steriliseerimine/kastreerimine eriti vajalik, sest vabalt ringiliikuvad kassid võivad tuua 1-4 pesakonda aastas, omades keskmiselt 5 poega. Loomaomanikul on kohustus leida kõikidele poegadele sobiv kodu. Looma hülgamine ja abitusse seisundisse jätmine on keelatud ja karistatav rahatrahviga.

Koerte ja kasside pidamise eeskirjade rikkumise eest on võimalik karistada lemmiklooma omanikku kuni 383 €urose rahatrahviga ja sama teo eest, kui see põhjustas inimesele tervisekahjustusi- rahatrahviga kuni 766 €urot.