See on võru keel. Ja tõele au andes ei võta ka paljud siin sündinud ning kasvanud inimesed enam kodukoha murrakut suhu, kuigi aru saavad kõigest. Omast käest tean, et see on ebakindlus, kindlasti ka vahepealsete aastate kihutustöö, mis meie emad, kui meie peamised vestluskaaslased, murrakust võõrutas. Kindlasti mitte noorte soovimatus või häbitunne võru keelt kõneleda (nagu kuulsin hiljuti bussis üht härrat juhile kurtmas). Ka kaugemalt Eestist siia kodu rajanud inimesed soovivad võru keelt igapäevaelus kasutavast naabrimehest esialgu vähemalt aru saada, mitte sundida teda kirjakeeles suhtlema, sest võru keel kõlab kõrvale kaunis.

Tsiistre selts teeb tihedat koostööd Tsiistre nukas Remmeskil tegutseva Prastuli seltsiga.
Sügisest on viimase eestvedamisel Tsiistre Külakojas võimalik osaleda võru keelt- ja kultuuri tutvustavatel kursustel ning kangakudumise kursustel. Kursustega alustatakse oktoobris nädalavahetuseti. Samuti on kõigil huvilistel võimalik tegeleda keraamikaga. Veel selle aasta sees loodame võõrustada Külakojas Taarka Pärimusteatrit. Kindlasti lisandub veel põnevaid ajaveetmise võimalusi ja kosutust nii kehale kui vaimule. Täpsem info tegevuste toimumise kohta Tsiistre Külakojas ilmub kindlasti nii Misso valla kodulehel kui ka vallamaja ja rahvamaja infotahvlitel.

9. juulil pidasime Tsiistre nukas esimese kunsti-ja muusikafestivali. Ilm oli ilus ja laias laastus sujus kõik suurepäraselt. Keraamikahuvilised said Tuhalaane meistrite näpunäidete varal oma oskusi proovile panna ja mõnusalt aega veeta. Valminud teosed ootavad põletatult oma autoreid Tsiistre Külakojas. Ka õhtune pidu Piktseperäl, kui see lõpuks käima läks (alguse viibimise võib põhjustada ka vaid ühe inimese sõnapidamatus), oli täielik õnnestumine!

Pööraksin hea meelega tähelepanu ka viperustele, mille läbi nii mõndagi õppisin, et järgmisel aastal paremini teha. Tunnen, et pean vabandama eakamate inimeste ees, sest hoolimata oma soovist suunata üritus kogu perele, jäi õhtune programm ehk liiga tugevalt noortekeskseks. Järgmisel aastal oskan juba paremini planeerida, et keegi ei peaks pettuma (mis on võimatu, sest viripille satub alati sisse). Loodan väga, et saan esimesel korral andeks. Teine kulmukortsutus, mida puulehed sahistasid, oli ürituse kellaaegade viibimine. Meile siin on see kodukant, kus kinnisilmi käänulistel teedel pimekurve võtta suudame, kuid kaugelt tulnuile osutub see, nii uskumatu, kui see ka ei tunduks, raskeks ülesandeks. Alt võivad vedada nii kaart kui ka peenemad elektroonilised orienteerumisseadmed. Nii näiteks litsusid meie diskor ja helimees piduripedaali, kui GPS oli lubanud tee kulgu, kuid mäe otsas selgus, et ees laiutab hoopis mahlakas heinamaa. Ka jooksis Tuhalaane rahva suur buss kohale jõudes õlist tühjaks, kuna oli väiksele teele eksides karterisse augu põrutanud. Siinkohal tänan kohalikke autoremondimehi, kes ei pidanud paljuks nõu anda. Kokkuvõttes eksles hoolimata põhjalike juhtnööride olemasolule pea iga korraldusliku poolega seotud külaline paarkümmend minutit ümbruskonnas ringi, sellest ka ürituse alguse viibimine. Andestatav?

Tänan kõiki, kes vähemal või suuremal määral käe külge panid. Kinnitan, et märkasin igaüht! Eriliselt soovin tänada Misso noori, kes hoolimata minu pisut segadusseajavatest nägemustest olid mulle vaprate vabatahtlikena abiks: Alice Birjukov, Kaisa Kadai ja Mari-Liis Tsvetkova.

Tänu Annabel Uibo eestvedamisele sai teoks viltimistöökoda, mis oli algselt küll planeeritud lastele, ent leidis vaimustunud tunglemist ka täiskasvanute poolt. Valmisid imekaunid ehted ning paljud said omale uue põneva hobi.

Väga hea koostöökogemus oli Nopri Talumeiereiga. Tean, et kõik, kes käisid festivali raames laupäeva õhtul ja pühapäeva hommikul Nopris keha kinnitamas, ühinevad minu tänusõnadega. Päevase toitlustajaga platsil läksin paraku alt, ent jäägu seegi õppetundide lahtrisse.

Teeme ka edaspidi Tuhalaane Külaseltsiga koostööd ning loodame neile peagi külla sõita.

Samuti on tulnud palju positiivset vastukaja üle Eesti kohale sõitnud festivalikülalistelt, kelle jaoks Tsiistrenukk on nüüd oma hubase Külakoja, kauni looduse ja külalislahkete inimestega suure punase täpina maailmakaardile märgitud.

Kuldset vananaistesuve ja kohtumiseni sügisel Tsiistres!