Kas publikut jätkub, küsisime Ohtu mõisahärralt Erikult.

Foto: Agu Veetamm
Publik on Ohtu mõisa suveetenduste kohana omaks võtnud. Juba 2009. aastal, mil Roman Baskin lavastas siin "Aiapeo", oli rahvast oodatust rohkem. Seda etendust mängiti ka järgmisel aastal, kuid siiani küsitakse, et kas seda näidendit enam ei mängita. Ohtus on hea teatrit teha, meil on mõisahäärberi ümber avarust ja erinevaid mängukohti. Näiteks "Suveunistust" mängitakse mõisa taga tiigi kaldal, "Mesallianssi"aga aidas. Kuigi koht, kus mängitakse, on oluline, muudab etenduse vaadatavaks eelkõige lavastaja töö, näitlejate mäng ja loomulikult näidend ise. Kõik kolm näidendit lavastab Roman Baskin ja lisaks Ohtule mängitakse kahte neist ka Alatskivi lossi aias.

Igal etendusel on oma koosseis, nooremate kõrval teevad kaasa ka vana kooli näitlejad.

Näidenditest ja osatäitjatest saab täpsemalt lugeda projektiteatri koduleheküljelt www.kell10.ee

Millega on Ohtu teatripaigana suutnud ära võluda Roman Baskini, et teisi lavastajaid siia enam ei mahu?

Roman Baskini tõi Ohtusse kunstnik Ann Lumi, kes on mu abikaasa Sirje hea sõbranna.Ka Baskinile hakkas siin meeldima. Pealegi asub Ohtu tänuväärses kohas - Keila linna külje all mitte kaugel Tallinnast ja ümberkaudsetest suvilarajoonidest.

Kas suveetenduste kõrval jääb aega ka mõisalõunate korraldamiseks ja kuidas läheb antiigitoal?

Kui toimuvad etendused, siis me kõik oleme rakkes teatrikülaliste teenindamisega. Sel ajal me muuga ei tegele. Muidu korraldame ka mõisalõunaid, kui mõni meeldiv seltskond seda soovib. Me ei tee neid iga hinna eest, vaid ainult siis, kui see ka meile endale naudingut pakub. Kõike, mida me teeme, teeme vabast tahtest ja hea meelega.

Antiigituba elab oma rahulikku elu. Kui ma kuskil midagi huvitavat ja taskukohast näen, ostan ära. Suurem antiigiäri jääb aastate taha. Eestist ei ole enam midagi võtta, üht-teist põnevat võib saada veel Riiast, mis on läbi aegade olnud suurem ja rikkam linn kui näiteks Tallinn.

Mille üle tunnete rõõmu seoses Ohtu mõisahäärberis tehtuga?

Mõisahoone taastamise protsessid on põnevad, aga võtavad palju aega. Püüame kõike teha rahulikult ja vahepeal ennast koolitada, et teada, mida ja kuidas restaureerida. Kui me mõisa fassaadi taastasime, tahtsime seda teha võimalikult algupäraselt ja tellisime vanale krohvile isegi keemilise analüüsi. Nüüd on lausa lust vaadata, kuidas hoone kuuvalgel särab. Üllatusi on igal sammul. Kui lammutasime ahjusid, mis olid ehitatud siis, kui mõisas asus kool, avastasime vana küttekolde, kust läbi õhkkütte kanalite ruume köeti. Saali vana ahju baasil valmistasime kive ka uute ahjude jaoks. Erilist rõõmu tunneme fuajees asuvast raidkaminast, mis kannab aastaarvu 1654 ja on imekombel täiesti säilinud.

Foto: Agu Veetamm

__________________________________________________________

Roman Baskini kirev ja tundeid täis kümnes teatrisuvi

Roman Baskini teatril Kell 10 täitub sel suvel juba kümnes hooaeg, mille raames tuleb lavale kaks täiesti uut etendust - Suveunistused ja Mesalianns, ning kaks väga head etendust eelmisest hooajast - Ring ja Iha jalakate all.
Nende kümne aasta jooksul on Roman Baskini teater saanud vaatajate hulgas väga armastatuks, olles toonud vaatajateni kokku 11 etendust. Tema nimest on saanud nö kvaliteedimärk suveteateri armastajatele.

„Ring" - W. S. Maughami särav abielu- ja armusuhteid uuriv koomiline draama.
27. juuni - 8. juuli Ohtu mõisas
10. juuli - 20. juuli Alatskivi lossis

„Iha jalakate all" - Ameerika dramaturgja suurkuju Nobeli preemia laureaadi Eugene O'Neill' i surematu armudraama.
17. - 28. juuli Kurgja Talumuuseumis

SEL SUVEL ESIETENDUVAD LAVASTUSED:

„Suveunistused" - perekonnalugu, mis tegeleb igikestva teema - armastuse otsingutega
13. - 29. juuli Ohtu mõisas
11. - 20. aug. Alatskivi lossis

"Mesallianss" - B. Shaw komöödia ühe perekonna mõranenud moraalist.
2. - 26. aug. Ohtu mõisas
9. - 19. aug. Eesti Maanteemuuseumis, Varbuse hobupostijaamas