Üheks suureks kohustuseks on ka avalikuks kasutuseks vajalike erateede omanikega lepingute sõlmimine ning nendel teedel liikluse ja hoolduse korraldamine. Türi vald on ainuüksi neid lepinguid sõlminud ligi tuhande teeomanikuga.

Riikliku toetuse maht on vähenenud umbes kolm korda

Riik eraldab kohalike teede hoolduseks raha vastavalt nende pikkusele ja riigi võimalustele.

„Võrreldes mõne aasta taguse seisuga on riigipoolse toetuse maht vähenenud ca 3 korda ja ei kata kaugeltki vajadusi. Viimaste aastate riigieraldus katab vaevalt talvise lumetõrje kulud. Üldine majanduslangus on oluliselt vähendanud ka valla võimalusi teede korrashoiuks," nentis Mäger.

Türi vallal on 2012. aastal  teede hooldamiseks eelarves ette nähtud umbes 470 000 eurot, millest ligi 195 000 katab riik. Vald ise suutis eraldada 275 000 eurot. Mägeri sõnul on selle eest võimalik teha hädapärane lumetõrje, mis ei rahulda aga näiteks maapiirkondi.

„Teede korralikuks remondiks (kompleksne kapitaalremont ja pindamised) kulub kõige hullemates kohtades 50 000-100 000 eurot. Et tagada teede kulumise kompenseerimine remontide ja rekonstrueerimistega, peatada nende lagunemine, oleks vaja hinnanguliselt vähemalt neli korda rohkem vahendeid," kirjeldas Enn Mäger olukorda.

Omaette probleemiks truubid ja sillad

Lisaks tahavad hooldust ka valla teede paarsada truupi ja kümmekond silda. Nendele on küll tehtud avariiremonti, kuid pooled neist vajavad asendamist. Ühe truubi asendamine maksab Mägeri sõnul 2000-3000 eurot ja silla asendamine sõltuvalt suurusest koguni 300 000 kuni 900 000 eurot. „Praeguse tulubaasi juures võime sellest vaid unistada," ütles ta.

Riigiteede remont aitab pisut

Mägeri meelest kompenseerib valla teede nutust olukorda viimaste aastate riigiteede, eriti põhimaanteede, märkimisväärne rekonstrueerimine ja ka eelolevateks aastateks planeeritavad tööd.

 „Üldiselt me ei ole oma teede olukorraga rahul, nende seisukord praeguses majandusolukorras halveneb. Üsna kehv on linnatänavate ja kõnniteede olukord

Viimase aja suuremad tee-investeeringud Türi kandis:

Viimaste suuremate investeeringute au kuulub Maanteeametile. Paari aasta tagune Paide-Türi tee rekonstrueerimine , veel varem Türi-Arkma tee, lisaks mõned kohalikud teed.

Türi vald rekonstrueeris 2008 ja 2009 aastal Wiedemanni tänava koos kultuurimaja parkla ehitusega, 2007 rekonstrueeriti Allika tänav ja Väike-Pärnu tn.

2012 suurimad objektid olid Telliskivi tänava ja Näituse tänava kapitaalremondid.

Lähemate aastate suuremad tööd saavad olema Türi linnas Paide ja Viljandi ning Tallinna tänava kõnniteed. Nimelt kavandab Maanteeamet nendel teedel sõiduteede rekonstrueerimist koos lõiguti nende kõrvale kergliiklusteede rajamisega. „Valla püha kohus oleks siis nende teede ääres Maanteeameti mahust välja jäävate kõnniteede rekonstrueerimine. Need tööd peaks algama eeldatavalt 2014 (äärmisel juhul 2013) ja lõppema ehk 2016," ütles Enn Mäger.