Kompleksteenus näeb ette huvitegevuse korraldamist noortekeskuses ühe huviringi näol, tööelu tutvustavate ja kajastavate ettevõtmiste organiseerimist ning kogukonna arengut toetavate noorte omaalgatuste projektikonkursi (NAF) läbiviimist.

Tööelu ürituste raames oleme külastanud Vigala Vallavalitsust, õmblusettevõtet „Liisu Rõivad", Märjamaa kino „Helk", Järvakandi Klaasimuuseumi ja klaasiringi, teaduskeskust „Ahaa" ja noortemessi „Teeviit" ning plaanis on veel mitmeid väljasõite ja koolitusi. Märtsis toimub koolitus „Mis on elu mõte", mille viib läbi koolitusfirma Mentor Inspira. Samuti on keskusel plaanis minna Märjamaale tutvuma politsei ja päästeameti töökorraldusega. Lisaks on kokkulepitud ka kohtumisõhtu Märjamaa noortekeskuse noortega.

Huviringina on keskuse külastajatele avatud Ökoring, kus noortekeskuses valmistatakse ise süüa ja meisterdatakse olmejäätmetest midagi huvitavat. Huvitavamatest söökidest võiks välja tuua kartulipizza, kaerahelbeküpsised ja kõrvitsakook.

Meisterdatud on plastpudelitest lilli, vanast karbist kauneid käsitöökarpe ning õmmeldud vanadest riietest kotte ja riputusaluseid.

NAF projektidest on teostuseni jõudnud kaks projekti. Detsembris käidi ühiselt „Pärnu Veeparadiisis" ja veebruaris korraldasid noorekeskuse noored ise oma sünnipäevapeo.

Nüüd aga lähemalt Mobiilse noorsootöö (MONO) teenuse arendamisest.

Mobiilne noorsootöö sisaldab noorteni jõudmist, aga ka grupinõustamist sotsiaalruumist lähtudes. Mobiilse noorsootöö eesmärk on parendada noorte elu ja soodustada arengut, aidates noortel püstitada eesmärke ning kasutada nende saavutamiseks noores endas peituvaid ressursse.

MONO suunad:

Tänavatöö peamine eesmärk on vaadelda külas toimuvat, saada kontakti noortega ning neid suunata erinevate noorsootöö tegevusvõimaluste juurde. Võimalusel sealsete noortega suhtlemine ning lahenduste leidmine.

Töö internetis keskendub sotsiaalmeediale (rate.ee, orkut.com, facebook. com), erinevatele foorumitele, suhtlusvahenditele ja fotoportaalidele. Noorsootöötajad otsivad noortega kontakti, alustavad diskussioone ning vastavad murekirjadele.

Noorsootöö teenuse tagamine noorte kogunemiskohtades keskendub tegevustele, kus noorsootöötaja läheb noorte „alale", milleks võib olla näiteks bussijaam, mänguplats, staadion jne. Kohtumine toimub ootamatult - noored ei tea, et noorsootöötaja sinna tuleb. Peamiseks märksõnaks on noores uudishimu tekitamine noorsootöö mitmekülgsete võimaluste vastu. On oluline meeles pidada, et ollakse noorte „alal" ja noorte osalemine ja kaasatus tegevustes peab jääma vabaks tahteks.

Noorsootöö teenuse tagamine teises piirkonnas. Noorsootöötaja võtab kaasa erinevaid vahendeid korraldab nii temaatilisi tegevusi kui ka lihtsalt vaba aja veetmist. Noored on tavaliselt teadlikud tegevuse toimumisest. Tegevuste läbiviimiseks kasutatakse näiteks koolide, seltsimajade, külaseltside ja kultuurimajade ruume.

Vana-Vigala noortekeskus plaanib MONO raames arvestades paikonna eripära ja vajadusi eelkõige välja arendada noorsootöö teenuse tagamist teises piirkonnas. Mis tähendab, et pakume välja koostööd. Ühiselt saame pakkuda teile sobivaid tegevusi.

Näiteks ürituste korraldamist, töötubade läbiviimist, lauamängude ja vahendite laenutamist jne. Noortekeskusel on olemas videokaamera, projektor, Wii-mäng, märgimasin ja veel muidki käsitöötarbeid, mille abil saab oma tegevusi huvitavamateks muuta.

Kõik külavanemad, koolid ja noortega tegelevad grupid võivad pöörduda Vana-Vigala noorekeskusesse või kirjutada meiliaadressil: astra.polma@ gmail.com. Hetkel on läbinud Eesti ANK poolt korraldatud mobiilse noorsootöötaja koolituse Astra Põlma.

Ja mis peamine - mobiilne noorsootöötaja ei ole manitsev, karistav ja pealetükkiv. Ta püüab olla mõistev ja sõbralik ning katsub igati aidata noortel tekkinud probleeme lahendada.