Kaitsekorralduskavas on kirjas kaitseväärtuste ja ohtude hetkeseis ning kavandatavad tegevused elupaikade ja maastike soodsa looduskaitselise seisundi taastamiseks ning säilitamiseks. Kavas nimetatud tegevused annavad ühtlasi võimaluse taotleda looduskaitselisi toetusi näiteks Euroopa Regionaalarengu Fondist ja Keskkonnaprogrammist.

Kaitsekorralduskava ei kehtesta lisapiiranguid, vaid kirjeldab ning põhjendab vajalikke tegevusi järgnevatel aastatel. Samas on võimalik kaitsekorralduskavas teha ettepanekuid kaitseeeskirja muutmiseks.

Tikste maastikukaitseala kaitse-eesmärk on Tikste ürgoru maastiku, liivakivipaljandite ja Pokardi oja kaitse, looduse mitmekesisuse ja maastikuilme säilitamine ning jõgede ja ojade ning vanade loodusmetsade elupaigatüüpide kaitse.

Neid väärtuseid ka kaitsekorralduskavas käsitletakse, hinnates neid ohustavaid tegureid, pakkudes välja leevendavaid meetmeid ning seades eesmärke nende tulevikuseisundi osas. Ühtlasi tuuakse välja konkreetsed juhised ja tegevused kaitseala loodushoiuks ning tutvustamiseks.

Kindlasti ei maksa alahinnata just viimase tegevuse tähtsust. Tikste ürgorg on paljudele kohalikele hinnatud vaba aja veetmise koht. Metsa rohelus ning kaunid vaated järvedele ja ojale pakuvad võimalust lõõgastumiseks. See ei pruugi aga kesta, kui ei teadvustata loodushoiu tähtsust ja Tikste ürgoru väärtuseid.

Kava koostamisel oodatakse osalema maastikukaitseala käekäigust huvitatud inimesi. Tikste maastikukaitseala kaitsekorralduskavaga seotud huvigruppide kaasamiskoosolek toimub 19. detsembril kell 11. Tõrva Linnavalitsuses. Koosolekul antakse ülevaade Tikste maastikukaitseala väärtustest ja nende seisundist, väärtustega seotud probleemidest ning tutvustatakse koostatavat kaitsekorralduskava.

Kaitsekorralduskava koostamise materjalidega saab tutvuda veebilehel http://propemare.ee/tikste/.

Ettepanekud ja soovitused Tikste maastikukaitseala kaitsekorralduskava koostamiseks saab edastada e-kirja teel aadressile reet.reiman@keskkonnaamet.ee või kirja teel Keskkonnaameti Põlva-Valga-Võru regiooni Valga kontorisse Kesk 12, 68203, Valga.

Lisainfo: Reet Reiman reet.reiman@keskkonnaamet.ee, tel 516 0737 või 786 8371 ning Luule Lõhmus luule@propemare.ee, tel 5071952.

Tikste maastikukaitseala kaitsekorralduskava koostab Põlva-Valga-Võru regiooni tellimusel Prope Mare Keskkonna Agentuur OÜ. Tööd rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.