„Rahvaloendustega üritatakse lugeda kokku omavalitsuste territooriumil tegelikult elavad inimesed sõltumata nende registreeritud elukohast. Kui omavalitsuse territooriumil asub vangla, loetakse ka seal viibivad isikud selle omavalitsuse elanikeks," rääkis Vasalemma vallavanem Mart Mets.

Seda kinnitas ka Rahvaloenduse projektijuht Diana Beltadze: „Kui vang oli püsivalt 12 kuud paigal või oli teada, et ta peab olema vangis pikemalt peale loendusmomenti, loeti tema elukohaks vangla asukoht. Kui oli tegu lühemaajalise vangistusega, sai vang kirja panna endise elukoha."

Vasalemmas viibis umbes 2500 vangi

2000. aasta rahvaloenduse ajal asus Vasalemma valla territooriumil kolm vanglat - Ämari, Murru ja Rummu. Seal viibis ühtekokku umbes 2500 kinnipeetavat. 2012. aasta loenduseks oli alles jäänud veel üks tegutsev vangla, kus oli veidi alla 150 kinnipeetava.

Statistikaameti andmetes mõjutas vanglate kinnipanek Vasalemma valla elanike arvu oluliselt," rääkis vallavanem Mets. „Lähiaastateks ootame elanike arvu stabiliseerumist nii Statistikaameti kui ka Rahvastikuregistri andmetel," lisas ta.

Seega on selline kukkumine ajutine ja ei tähenda, et vallast väljuvatel teedel võiks kohata moonakottidega kodust lahkuvaid inimesi.

Omavalitsused ja vangid

Eestis asub neli vanglat, kõigis neis on suur osa pikaajalisi vange. Seega on osake omavalitsuse elanikest ka need, kes vanglakaristust kannavad. Võib aga kindel olla, et need inimesed ei ole suures osas konkreetse omavalitsuse elanikud.

Harku ja Murru vangla

Asukoht: Harku vald, Vasalemma vald

Süüdimõistetud vange kokku: 260

Tallinna vangla

Asukoht: Tallinn ja Maardu

Süüdimõistetud vange kokku: 646

Viru vangla

Asukoht: Jõhvi vald

Süüdimõistetud vange kokku: 809

Tartu vangla

Asukoht: Tartu linn

Süüdimõistetud vange kokku: 806

Lisaks on neljas vanglas kokku 763 süüdimõistvat otsust ootavat vahistatut.