Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tammel, kes ühtlasi arengukava koostamist nõustab, on selle kohta oma arvamus: „Toila vald on kahtlemata väga mitmekülgse ja pikaajaliste traditsioonidega kultuurikants. Juba täna Toila vallas korraldatavate, olgu siis kogukondlike või üleriigiliste sündmuste taga, võib tajuda sajanditagust kultuuritausta ja kodanikualgatust. Samas on teoksil ka selliseid algatusi, mida võiks teha teistmoodi ja efektiivsemalt, enam elanikke kaasates ning partneritega koostööd tehes."

Toila vald on viimase aastakümne vältel panustanud kodanikeühenduste tegevusse ning kodanikualgatusse vahendeid, mida võiks võrrelda ühe väga korraliku rahvamaja tarvis mineva rahahulgaga - kokku üle poole miljoni euro. Ometi on just tervet vallarahvast ühendava rahvamaja puudumine see, mille vajalikkusest ikka jälle räägitakse. Kas koostatav kava ka rahva kooskäimise koha pealt mingi selguse annab? „Tahan väga loota, et suudame meile kõigile tähtsad asjad selgeks rääkida ning pikaajalised tegevused ja vajalikud kultuuriinvesteeringud loodavas tegevuskavas kokku leppida," ütles Toila vallavanem Tiit Salvan. „Kellelegi ei too rõõmu invsteeringud, mis hiljem alarakendatud või vales võtmes planeeritud. Soovin, et kõik seltsid-ringid ja kodanikuühendused saaks selguse, kus ja kuidas nad lähitulevikus oma tegevusi läbi viivad."

Kultuurikorralduskava läbiviimiseks tehakse muu hulgas intervjuud inimestega, kes on täna või on olnud lähiminevikus kohaliku kultuurielu mootorid ning kelle ühise mõttetööna selgub parim plaan edasiseks.

„Maakondlikul tasandil puudub kultuurivaldkonna selgelt sõnastatud, elanikkonnale ning ametnikele ühtmoodi arusaadav nägemus, eesmärgid ja tegevused, mille poole samm-sammult liikuda ja mida Eesti teistele piirkondadele jõuliselt näidata-pakkuda. Loodame, et Toila valla initsiatiiv kultuurikorralduskava koostamise näol ärgitab sel teemal eestvedejaid ka maakondlikul tasandil kaasa mõtlema, et jõuaksime olukorrani, kus meie kultuuritarbivus oleks sisemiselt aktiivsem ning Virumaal toimuv oleks atraktiivne väljaspoolt tulijatele", tõdes valla arendusnõunik Mehis Luus.

Kultuurikorralduskava valmimise tähtaeg on september 2011.