/Interneti avarustest/

Sünnipäev on päev, mil inimene on sündinud, ning ka selle päeva aastapäev. Igal inimesel on üks sünnipäev aastas. Paljudes kultuurides üle kogu maailma tähistatakse sünnipäeva, levinud on sünnipäevakinkide tegemine ja sünnipäevatordi söömine. Sünnipäev on ka hea põhjus peo organiseerimiseks ning külaliste kutsumiseks. Eriti tähtis on sünnipäeva pidamine lastele./Vikipeedia/.

Kui veel teatmeteostes tuhnida, leiaks erinevate rahvaste kombeid ja traditsioone sünnipäeva tähistamiseks. Sünnipäeva tähistavad ka riigid, organisatsioonid, firmad. Tähistatakse oluliste tähtpäevade sünnipäevi - nagu näiteks Tamsalu esmamainimise 500 .Erilise tähendusega on juubelisünnipäevad.

Eesti kultuuris on sünnipäevade tähistamine käinud ikka lookas laua ja rohkete sugulaste -sõprade seltsis. Seda nii inimeste kui organisatsioonide tasemel. Tegelikult on selle päeva tähendus aga olulisem - koos sõprade, tuttavatega, keda ammu pole nähtud meenutatakse eelnenut, tekivad lood ja meenutused, mida ikka - jälle edasi räägitakse. Tekib ühtsustunne. Sünnipäeval räägitakse juubilari tehtust, tunnustatakse organisatsioonide liikmeid. Sünnipäev on väga eriline päev. Sünnipäeval unustatakse argielu pisihädad, andestatakse vana vimm peetkse plaane tulevikuks. Sünnipäeval oleme me kõik paremad inimesed (vähemalt enne õhtu lõppu).

Siit liigub mõte kuidagi iseenesest sellele, mis õigupoolest määrab inimese, organisatsiooni käekäigu. Kas ainult geenid, või ka kasvatus? Tamsalu 500 aastasele ajaloole tagasi mõeldes oli ilmselt täiesti tähtsusetu see fakt, et keegi selle nime kuskile kirja pani. Hoopis olulisem oli käsi, mis üleelmisel sajandil raudteetrassi kaardil just Tamsalust läbi tõmbas ja sellega mõned aastakümned hiljem Limbergil siia lubjatööstuse lubas rajada. Sellel mehel oli muidugi õnne, et ta tänapäeval ei elanud, nüüdsel ajal oleks ta oma kuritegelike kaevamis- ja keskkonnasaastamisplaanidega Sirtsu sohu, Soome või siis äärmisel juhul kuskile naabrite juurde saadetud. Veel hiljem saatis saatus siia tandemi Kurotškin - Arukuusk, kelle nägu tänane Tamsalu suures osas on. Mis oleks saanud, kui nende, tegijate, asemel oleks siia sattunud teistsugused mehed? Seda ei saa me kunagi teada. Ja seda ka miks ühe mehe käe all ka luud õitsele puhkeb, teise elutöö aga mutimullahunnikuna laiali pudeneb.

Tamsalu EPT juhtide poolt kuivendatud metsahektaritest, ehitatud rajatistest ja spordisaavutustest peaks vist hoopis tähtsamaks hindama siiakanti võitjamentaliteedi toomist. Tahtmine olla parem mitte ainult naabrite seas, vaid maakonnas, riigis ja sellest väljapoolegi on omadus, mis on antud vähestele ja veelgi vähematele on antud ka tõesti parim olla, niipalju kui olud seda võimaldasid.
Naabervalla Väike - Maarja aasta teoks oli kirjanik Paavo Kivise välja antud monumentaalne elulooraamat "Lurich". Tasub lugeda, kuidas ja miks sai kidurast mehepojast vägilane, kelle ringsõitudele mööda Eestimaad järgnes karjakaupa maadlus - ja tõstmisseltside asutamine. Lurichi mõjukus ja tuntus on meie piirkonnas konkurentsitult suurim.

500 juubeli puhul oleks sobiv meenutada sündmusi, mis on kohalikku elu enim mõjutanud.
Alljärgnev on toimetaja subjektiivne valik, igaüks saab siia lisada või eemaldada asju, mis sobivad.
Võttes eeskuju kõiksugu valimistest ja hääletamistest - ehk saab ka Tamsalu hakkama mingi küsitlusega, mis annaks rahvale võimaluse hinnata neid sündmusi, mis on meid enim mõjutanud kas positiivses või negatiivses suunas. Tamsalu päeval saaks ka siis tulemused välja hõigata ja osalejatele natuke auhindu jagada?

- Porkuni piiskopilinnuse ehitamine 1479 a
- Tamsalu esmamainimine 1512 a
- Tapa - Tartu raudteeliini avamine 1876 koos Tamsalu jaamaga - Lubjatööstuse rajamine Tamsallu 1880 - 90 aastatel
- Kitsarööpmelise raudtee rajamine Tamsallu
- Tamsalu Metsakuivendusjaama asutamine
- S.Kurotškini ja A.Arukuuse tööleasumine Tamsalu EPT- sse ja nende tegevus Tamsalu elu ja spordi heaks
- Tamsalule alevi nime andmine 1954 a
- Tamsalu Keskkooli asutamine 1957 ja uue koolihoone ehitus
- Tamsalu TERKO ehitamine 1960-ndatel aastatel
- Tamsalu Kultuurimaja valmiminie 1980
- Raudteeviadukti valmimine 1989
- Põdrangu sovhoosi ja Vajangu kolhoosi likvideerimine
- Tamsalu EBE ehitamine 1991
- Tamsalu vallale ja Tamsalu vallale(linnale) omavalitsusüksuse staatuse andmine
- Hagari pagarifirma asutamine
- Tamsalu alevi linnaks nimetamine 1996
- Tamsalu Linnavalitsuse kolimine uude hoonesse
- Tamsalu Veskite pankrot
- Tamsalu valla ja linna ühendamine 2005
- Tamsalu Gümnaasiumi renoveerimine viimastel aastatel