Köögiviljadest on kõigile tuntud kapsas ja kõrvits. Kapsas, mis on üks väärtuslikumaid köögivilju, saab hapendatult kasutada nii supi kui ka toorsalati tegemiseks. Kõrvitsast saab valmistada erinevaid suppe, magustoite ning lisada smuutide sisse. Miks mitte teha astelpajumarjade, kõrvitsa ja porgandimahla smuutit? Väga hea on talvisel ajal ka kõrvitsa- õunajõhvika salat. Kõrvits, õun riivida jämeda riivipoolega, lisada jõhvikad ning maitsestamiseks vedelat mett. Seda salatit võib pakkuda vahepalana.

Tiibeti meditsiini kohaselt on talvisel perioodil ka hea tarbida sooja andvaid toite. Keha annab teada, et soojuse hoidmiseks ning tootmiseks tuleks rohkem süüa, mille tõttu esinevad tihti rasvaste toitude isud. Selmet haarata pekine lihatükk või valmis kotlet, varuge koju erinevaid seemneid või seemnesegu ja pähkleid. Seemnesegu, mida lisada toitudesse, võiks olla sellise suhtega: 1/2 lina (kanepi, chia seemneid), 1/3 seesami, 1/3 päevalille, 1/3 kõrvitsaseemneid. Jahvatada väike kogus valmis, hoida jahedas ning tarbida nädala jooksul või jahvatada vahetult enne toidu valmimist. Seemned ja pähklid sobivad hästi vahepaladeks, rahuldades samaaegselt rasvavajadust. Loomulikult jääda mõistliku tarbimise piiridesse, kogustega mitte üle pingutada.

Ära ei tohiks unustada vee tarbimist. Ka talvisel ajal vajab organism vedelikku. Vesi võiks olla pigem toatemperatuuril kui jääkülm või juua ravimtaime teesid. Kala ja lihadest võib talvel tarvitada uluki-, lamba- ja kitseliha. Viimased on just oma iseloomult sooja andvad. Kaladest võiks talvisel ajal tarvitada angerjat, ahvenat, forelli, lõhe, lesta, turska ja tuunikala.

Kaunviljad on eestlaste toidulaual kahetsusväärselt vähenenud. Neid oleks aeg taas au sisse tõsta. Esiteks on kaunviljad head valguallikad, mis sisaldavad rohkesti lahustamatuid kiudaineid.

Teiseks aitavad nad kolesterooli langetada ning tasakaalustavad veresuhkrut. Kaunviljade hulka kuuluvad läätsed (rohelised, oranžid, pruunid), põldoad, aedoad, herned. Läätsetest saab valmistada võileivamääret: keedetud läätsed, päikesekuivatatud tomatit, sidrunimahla, oliiviõli.

Ära mikserdada ning vajadusel maitsestada soolaga. Vürtsid on enamasti teada inimestele, kui sooja andvad. Vürtsidest tasub proovida ingverit nii teena kui ka toitude maitsestamiseks, kaneel, koriander, kardemon, nelk, köömned, aniis, basiilik ja rosmariin.

Immuunsüsteemi toetamiseks kasutada toiduvalmistamisel punast peeti, nõgest, sibulat ja küüslauku. Peet sisaldab mineraalaineid ja fütotoitaineid, mis aitavad võidelda infektsioonidega. Samuti aitab tasakaalustada happe-aluse tasakaalu. Kui organismi happesus tõuseb, siis nõrgeneb omakorda organismi vastupanuvõime.

Eestlastele teada-tuntud nõgest tasub kasutada toidu maitsestamiseks. Näiteks kuivatatud nõgese lehtedest saab valmistada nõgesepulbrit. Lihtsalt käte vahel hõõruda lehed pulbriks ning raputada suppide, putrude peale. Nõges aitab puhastada verd ja haigusest taastuda.

Viiruste ja haiguste tõrjumiseks on sibul ja küüslauk omal kohal. Küüslauk sisaldab allitsiini, mis aitab puhastada organismi viirustest. Sibulal on antibakteriaalne toime ning rahvameditsiinis kasutatakse gripi ja külmetushaiguste ravimiseks.

Toitumise puhul on oluline tasakaal. Ükski toiduaine ei ole iseenesest halb, vaid küsimus on tarbimise rohkuses. Seega laske kujutlusvõimel rännata, ning valmistage perele peale salatite ka mõnusaid suppe, hautisi ja wokiroogasid, mida külmade ilmade korral koos nautida.

___________________________________________________________________

Üks hea retsept

Lõhe roheliste läätsedega:
■400 g leotatud rohelisi läätsesid
■400 g lõhefileed
■4 tl puljongipulbrit (võimalikult mahe)
■1 porrulauk
■1 dl tomatipüreed
■1 sidruni mahl, till, petersell, aniisiseemned
■1 sidrun (viilutatud)

Lõhe maitsestada soola, pipra ja aniisiseemnetega, lisa juurde sidruniviilud ning küpseta ahjus 180° juures ca 30- 40 minutit.

Leotatud läätsedele lisa kahekordne kogus vett ja puljongipulber. Keeda 20- 25 minutit. Keemise keskel lisa viilutatud porrulauk, tomatipüree ja sidrunimahl. Vajadusel natuke vett, hautis peab jääma paksem.
Serveerimisel aseta taldrikule läätsehautis ja sellele aurutatud lõhe. Puista üle hakitud roheliste maitsetaimedega (till, petersell).