Oleme oma esivanematelt saanud kaasa geenid ja ka toitumisharjumused, kahjuks ei saa me pärandina kaasa toidu puhtust ja toitaineterikkust. Vähestel meist on õnn võtta köögiviljad omaenda põllult, tarbida mune, mille on munenud koduõuel vabalt jooksvad kanad, ja süüa liha, mis on kasvanud loodusliku sööda peal. Selle võimaluse puudumine ongi see, mis meid esivanematest eristab ja mille tõttu meie neidsamu toitumistavasid järgides enam nii terveks ei pruugi jääda. Tänapäeva toit on üha enam mürgitatud, „puhastatud" kõigest kasulikust ehk rafineeritud ning küllastatud rasvade ja õlidega, mille looduslikku tasakaalu on keemiliselt muundatud meie organismis põletikke tekitavasse vormi. Toitumisnõustajalt saab vajalikku infot, kuidas valida saadaolevatest toiduainetest parimad, kuidas näha „ohumärke" etikettidel ning kuidas süüa iga päev nii, et kõik erinevate vajaduste ja soovidega pereliikmed oleksid terved, energilised ja õnnelikud.

Üha enam esineb tänapäeva inimestel ka toidutalumatust, millest enamik tõenäoliselt üldse teadlikki ei ole. Toidutalumatusega kaasnevad probleemid on näiteks diabeet, kilpnäärme põletik, tsöliaakia, nahaprobleemid, migreen ja kroonilised peavalud, psüühhilised häired, depressioon, ülekaal, podagra jne. Kõige enam on räägitud piima- ja gluteenitalumatusest, kuid inimese organism ei pruugi taluda ka näiteks tomatit või seeni. Paraku ravib meditsiin tihti vaid haiguse sümptomeid, samal ajal, kui toitumisnõustamisest võib olla abi haiguse põhjuse tuvastamisel ja väga tõenäoliselt aitab organismis vastureaktsiooni tekitava toiduaine kõrvaldamine ravida ka sümptomeid. Toidutalumatuse testi tulemused võivad inimese esialgu rivist välja viia, kuna teadmine, et armastatud toiduaine tarbimine kehas kasu asemel hoopis suurt kahju tekitab, võib olla suur šokk. Sellel hetkel on abiks toitumisspetsialist, kes oskab olla toeks õigete toiduvalikute tegemisel ja menüüde koostamisel nii, et toidutalumatus ei muudaks elukvaliteeti ja et tarbitav söök tagaks kõik vajalikud toitained, vitamiinid ja mineraalid.

Kaaluprobleemid on sageli peamine põhjus, miks inimesed toitumisnõustaja poole pöörduvad. Kui on juttu tervislikust toitumisest, siis seostatakse seda ikka põhiliselt kaalulangetamise ja kaalujälgimisega. Kuigi toitumisnõustamisest on abi ka väga paljude muude probleemide puhul, on ülekaalulisus siiski tänapäeva ühiskonnas vägagi õigustatud probleem, seda on ka alakaalulisus arvestatava hulga inimeste jaoks. Kaalu langetamine ja tõstmine ning tervisliku kaalu säilitamine ei tohiks olla dieet, mida pidada kaks kuud ja siis jälle mitte, see võiks olla lihtne ja tervislik valik kogu eluks. Kohtumine õige toitumisnõustajaga tagab teadmised ja vajaliku toe, et langetada või tõsta kaalu nii, et see oleks lihtne, organism selle all ei kannataks ja et ühest probleemist ei areneks välja viis uut probleemi.

Mainisin eespool, et saame esivanematelt kaasa geenid ja ka toitumisharjumused. Geene me muuta ei saa, aga saame võtta vastutuse selle eest, millise kvaliteediga toitu meie ise ja meie lapsed igapäevaselt tarbime ning millised tagajärjed meie elustiilil on meie tervisele. Loodan, et meie oleme see põlvkond, kes saab veel midagi muuta, et meie lapsed saavad meile loota ja et me saame alati öelda, et oleme teinud kõik endast oleneva muutmaks meie elu siin maailmas paremaks, tervemaks, õnnelikumaks. Võtame vastutuse enda ja oma laste eest!

Keilas on juba mitmeid toitumisnõustajaid, üks neist olen mina, toitumisnõustaja ja treener Liis Keevallik, kelle juurde saab kohtumisele tulla Keila Tervisekeskusesse, helistades enne numbril +3725254005 või kirjutades liiskeevallik@gmail.com.