Töötukassa oli koostööst väga huvitatud ja ühiselt leidsime, et kõige raskem on tööd leida pikaajaliselt ilma tööta olnud inimesel ning alustada võikski just nendega.

Koostöö tulemusel kuulutas töötukassa 2012. aasta sügisel välja avaliku hanke tööharjutusteenuse läbiviija leidmiseks Kose vallas. Kose vallavalitsus tegi ka ise pakkumise teenuse osutamiseks ja töötukassa kuulutas meid hanke võitjaks.

Esimene samm

Mida tähendab tööharjutuse teenus, mis on selle sisu? Tööharjutus on pikka aega töölt eemal olnud inimese jaoks esimene samm uuesti tööturule tagasi tulemiseks. Kes on ise olnud töötu teab, kui kiiresti tekib ebakindlus ja kui kiiresti langeb enesehinnang, kui sa otsid tööd ja sulle vastatakse pidevalt "ei". Nii mõnigi inimene loobub ühel hetkel üldse töö otsimisest.

Tööharjutuse teenus aitab taastada enesekindlust ning leida uut motivatsiooni töö otsimiseks, aitab parandada sotsiaalseid ja suhtlemisoskusi.

Samuti annab juurde tööotsimiseks vajalikke teadmisi ning oskusi: kust leida tööpakkumisi, kuidas täita kandideerimiseks vajalikke dokumente, saab harjutada praktiliselt tööle kandideerimist, annab juurde teadmisi, kuidas suhelda tööandjatega jne. Tööharjutuse teenus kestab kokku kolm kuud, mille jooksul saadakse kokku iga päev, 6 tundi päevas.

Kuldsed juhendajad

Rühma suuruseks on teenuse lõpuks jäänud 8 inimest, keda juhendavad kaks juhendajat - Eha Lepik ja Margit Tamm. Juhendajate leidmine enne tööharjutusteenuse osutamist ei olnud üldse kerge ülesanne, sest töö on täistööajaga ja nõudmised juhendajatele on kõrged, seda nii hariduse kui ka eelneva töökogemuse poole pealt.

Meie õnneks olid nii Eha kui Margit sel hetkel muust tööst vabad, ja kuigi selline teenus oli väga uus meie kõigi jaoks, oli neil julgust asjaga kaasa tulla.

Tahan neid väga kiita nii selle otsustusjulguse kui ka tehtud töö eest. Nad suutsid selle kolme kuu jooksul luua väga hästi toimiva ja üksteist väga toetava grupi, kellel on nüüd, kui teenus on lõppenud, kahju lahku minna.

"Loodan, et möödunud kolmest kuust oleme kõik õppinud," arvas Eha Lepik. "Õppinud paremini tundma ennast, õppinud märkama teist enda kõrval ning mõistma, et töötus on ajutine probleem, mille lahendamisega tuleb järjekindlalt tegelda."

Margit Tamme jaoks oli väga huvitav kogemus sellisest projektist osa võtt a. "Usun, et õppimist jagus mõlemale poolele - nii töötutele kui juhendajatele.

Kui vähemalt üks inimene sai edasi minekuks innustust, on meie ülesanne täidetud," sõnas ta.

Kasulik praktika

Tööharjutuse teenusel osalejate praktilist tööd on ka Kose vallas näha olnud, tänu nendele sai sügisel puhtaks Kose noortelava ja selle lähiümbrus.

Teenusel osalejad käisid Kose raamatukogus abiks raamaturiiuleid korrastamas ja raamatukogu töötajad jäid nende tööga väga rahule. Lisaks on nad Kose päevakeskuses saanud oma käsitöö oskusi täiendada.

Töötukassa kui tellija kontrollib teenuse kulgu aktiivselt ja on meie tööga väga rahule jäänud. Plaanis on koostööd kindlasti ka jätkata. Praegu käib ühine arutelu teemal, millises vormis see toimuma hakkab.

Lugedes teenusel osalenud inimeste arvamusi, siis julgustan kõiki, kellele töötukassa pakub osalemise võimalust erinevatel tööturuteenustel, neid kindlasti kasutama.
__________________________________________________________

ARVAMUS

Teenuses osalejad ütlevad:

  • Väga meeldis, saime juurde palju uusi teadmisi ja oskusi.
  • Oleme rahul oma juhendajatega. Kolme kuuga tekkis meil väga tegus, abivalmis ja kokkuhoidev kollektiiv.
  • Igal asjal on algus ja lõpp, tore oli koos olla, nüüd on kahju, et aeg on nii kiiresti möödunud.
  • Teenus meeldis väga ja eriti oluline on, et see toimus elukoha lähedal. Selle eest tänu Kose vallavalitsusele.