Meeldiv on tõdeda, et meie ligemale viiesajalisest kooliperest on kool vallavanema vastuvõtule saatnud iga kaheksanda- üheksanda õpilase. Need on õpilased, kes on saanud kõrgeid kohti olümpiaadidel, tulnud auhinnalistele kohtale oma huvialadega tegeldes. Usun, et nemad teavad oma liikumise suunda ja eesmärki. Sest alles siis, kui märklaud on silme ees ja silmad on ka lahti, tekib reaalne võimalus märki tabada. Ja kui tead, kus oled praegu, ning tead, kuhu oled teel, siis ongi sul suund olemas. Kujuta ette päevade kaupa metsas jalutamist, ilma et teaksid, mis suunas on sul vaja minna. Üsna varsti tunned end eksinuna. Aga kui tead, mis suunas minna, ning kui sul on kaasas vajalik varustus, siis muutub su jalutuskäik sihipäraseks ja toredaks.

Tööle tulles astun iga päev üles vallamaja trepist, mille seinu ehivad meie lasteaedade noorte kunstnike tööd. Ega väsi samal ajal imestamast, kui vahvad ja toredad on need tööd. Samad mõtted valdasid mind Vinni-Pajusti gümnaasiumis õpilastööde näitust külastades. Seebikarbid, punnvõrrid, tandemrattad, vanad kellad... Meie koolipoistel on väärt juhendajad, kes mäletavad endagi noorpõlvest, kuidas näpud sügelesid tehnika ja mootorite putitamise järele. Mäletavad seda rõõmu, mis põue puges, kui mõni mootor pärast remonti hääledki sisse võttis. Ja tahavad seda kõike edasi anda. Mõelda vaid, seitsmendikud ehk puberteediealised noormehed meisterdasid Kulina lasteaia mudilastele liiklusrongi. Las loovusel lennata, leia head juhendajad ja imesid sünnib tõesti siinsamas. Aitäh teile, kallid õpetajad ja juhendajad! Vallavanemaks saades võtsin eesmärgiks korda teha meie koolimajad, lasteaiad, samuti raamatukogud, klubid, spordisaalid ja väljakud, otsida ja leida võimalusi meie inimeste vaba aja sisustamiseks.

Vallas peame väärtustama eelkõige inimestele vajalikku. Et iga vallakodanik tunnetaks, et kõik, mis tehakse, toimub valla inimese enda heaolu parandamise nimel. Rõõm kordatehtud majadest ja ruumidest, kaasaegsest töökeskkonnast on inimestelt vastu peegeldanud ja andnud minulegi jõudu uusi väljakutseid vastu võtta. Andnud kindlust, et oleme liikunud õiges suunas.

Gümnaasiumi sünnipäeval käies veendusin, et kolm aastat tagasi korda tehtud koolimaja hoiavad ka õpilased. Nad tahavad selles majas olla ja õppida. Meeldiv oli kuulda koolidirektorilt, et kool pole pidanud häbi tundma ühegi lõpetaja pärast. Korras keskkond kasvatab inimest.

Maal saavad pea iga ettevõtmise piiriks inimeste vähesus ja suured vahemaad, olgu siis tegu kooli või bussi käigushoidmisega, poe pidamisega. Seetõttu on Vinni vald kohaliku elukeskkonna parandamisel panustanud lisaks koolide, lasteaedade, raamatukogude, klubide kaasajastamisele ka teistele meie valla elanike jaoks olulistele objektidele - arstipunktidele, apteekidele, külapoodidele ja kirikutele. Mais avasime Vinnis valla liikumise ja tervisekeskuse, kus uued ruumid leidis ka Vinni arstipunkt. Ma olen kindel, et oma tööst rahuolu kasvas Vinni perearstidel kõvasti.

Ja kui inimene juba teekonna ette võtab, siis saagu korraga mitu asja aetud. Seda põhimõtet oleme rakendanud vallaasutusi ühte majja koondades Tudus, Viru-Jaagupis kui Roelas. Nii asuvad korda tehtud Tudu rahvamaja katuse all osavalla kontor, raamatukogu, postkontor. Endises Viru-Jaagupi koolimajas on koos raamatukogu, noortemaja, muuseum ja ruumid isetegevuslastele. Kadila vanas koolimajas asuvad raamatukogu ja seltsitegevuse ruumid, Roela koolimaja on „koduks" ka raamatukogule, lasteaiale ja osavallakontorile.

Iseenesest ei juhtu siin ilmas midagi! Lase töödel lennata ja näed - üks ring on majadel-objektidel juba peale tehtud. Kuid ega's seepärast vald veel valmis ole. Aga nagu Ülemiste Vanakese jaoks ei saa Tallinna linn kunagi valmis, ei lõpe tööd-tegemised Vinni vallaski. Teede ja tänavate suvine hooldus, kergliiklusteede ehitamine, laste töö- ja puhkelaager on vaid mõned märksõnad suvistest tegemistest.

Märki tabamiseks tuleb teada suunda. Väärtustada seda, mis meie inimestele kõige vajalikum on.

Hea kooliaasta lõpetaja, kooli lõpetaja! Veel viimased pingutused ja siis tuleb kauaoodatud kosutav suvepuhkus. Võta seal aega ka sihtide seadmiseks!