Et laageris vahvam oleks, pidi iga laagriline mõtlema endale uue eesnime. Nii ju põnevam — kohtud justkui uue sõbraga. Nii näteks sai Taunost tema enda soovil Juhan, Raulist Peeter, Kristelist Maarja-Liis jne. Õpetajad-kasvatajadki olid uute nimedega: Pille-maikelluke ja Katariinajee.

MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu juhatuse esimees Urmas Pirk ja tegevjuht Andri Plato ootasid meid Kadrina mõisas, kuhu kõik kenasti ennast ära said majutada. Seejärel viidi meid Peipsile. Noored kalandushuvilised said oma silmaga näha, kuidas järvel kalamõrdu tühjendatakse, jälgida kalameeste tööd ja uudistada kalasaaki. Kalamehed jagasid noortele lahkelt oma erialaseid teadmisi.

Kallaste rannas, kus ujumas käisime, oli vesi hästi soe ja puhas. Nii mõnigi laagriline tunnistas, et see on sellel suvel esimene kord, kui ta nii kaua vees sulistada saab. Ei jäänud ehitamata liivalossidki.

Kallaste kalasadamas kohtusime kalauurijatega. Need on teadlased, kes koguvad andmeid Peipsi järve kalavarude kohta. Saadud andmete järgi määratakse kalakogused, mille kalurid välja püüda võivad. Nägime enamikku Peipsis elavatest kalaliikidest. Kahjuks oli kõige pisem kala, keda Peipsis tänaseks väga vähe, kaduma läinud, ja nii me tinti ei näinudki. Saime teada, milline kala annab kalurile leiva ja millist kala leidub ainult Peipsis ja mitte kusagil mujal.

Päeva lõpuks tuli Taavi Pirk Sassukvere sadamasse, et lastele “banaanisõitu” teha. Pisemad kaatrisse ja suuremad “banaanile” ja lõbusõit kestis mitu tundi.

Suvehakul teles tuntust kogu-nud Taavi tegemised äratasid lastes nii palju uudishimu, et nägemata ei jäänud ka Taavi käteosavus puidutöömeistrina. Meie kõigi silme all valmis puuskulp-tuur Siil.

Kiitmata ei saa jätta ka kokkasid. Sõime tõelist kalasuppi ja see maitses kõigile väga.

Teine laagripäev algas bussisõiduga Saare järve äärde, kus peeti Peipsi piirkonna kalandusnädala raames koolinoorte õngitsemisvõistlusi “Saare särg 2010”. Keda kalamehetöö ei köitnud, võttis ette matka ümber Saare järve. Muu hulgas oli näha, mis torm sealses metsas korda oli saatnud.

Saare mõisa ürdiaias toimus omandatud teadmiste eksam ehk viktoriin.

Tähelepanelikult kuulati, kuidas allveespordiliidu esimees Endrik Tõntsberg kalastusvõimalusi ja - vahendeid tutvustas.

Kalapüügivõistlusel olid tublimad õngitsejad Kaido Kull ja Sten Merila. Teise koha sai Raul Uus, kolmanda Laura Seer. Viktoriini võitis Raul Uus. Võitjatele kingiti kalastusvahendid.

Koduteel oli imehea suitsulatika maitse veel kõigil suus.

Oleme kõik tänulikud KIK-le, kust laager rahalise toe sai, ning tegusatele PKAK liikmetele, kes lastele mõnusa ja silmaringi laiendava ettevõtmise korraldasid.