Ariita Sepp

Vastuseks Ariita Sepp kirjadele.

Vastuseks lugupeetud Ariita Sepa kirjadele.

Olukord on alati veidi raske ja inimesed alati veidi rahulolematud. Kui just olukord ei ole väga raske ja inimesed väga rahutud. Ariita Sepa kirja avaldamata jätmine eelmises valla lehes on põhjendatud sellega, et lastetoetused said volikogus juba kehtestatud ja kirjas oli ka üks oluline ebatäpsus. Mõistlik oli küsida, kas autor sooviks täpsustada oma kirja. Ei soovinud. Leht ilmub korra kuus,

  1. Palkadest ja palgatõusust. Majanduslik olukord Eestis ja vist ka euroliidus on kehvavõitu. Eksperdid: ELi majanduskriis sõna otseses mõttes tapab inimesi. Eesti inimeste palgad on ebaõiglaselt väikesed ja see panebki noored ja keskealised riigist lahkuma ning muudab siiajääjad rahulolematuks. Kui siia valda jõudsin oli Torgu vallavanema palk vabariigis tagant otsast Piirissaare vallavanema järgi eelviimane. Küllap ta seal kuskil on praegugi, kindel on, et Saaremaal on ta jätkuvalt viimane. Volikogu lubas 2013 aastal palka tõsta 5% kõigil valla töötajail. Vabariigis keskmiselt tõusis palk 5,8%. Vallamaja töötajate palgad kujunevad vallavanema palga järgi. Igatahes pole need kellelgi kõlbulikud autoliisingu tasumiseks. Lisaks veel, et nad on kõik oma ala head asjatundjad ja ilma nendeta on praegu keerukas  valla toimimist ette kujutada.
  2. Raamatupidaja lisatasust kolme aastase eelarvestrateegia koostamise eest. Töötab 0,7 kohaga ja  250 eurot suhteliselt mahuka töö eest on ennemini vähe. Ebatäpne on 400 eurot.
  1. Laste soodustustest. Volikogu on need kehtestanud- nii koju kui koolisõidu, ühiselamu kulude osalise katmise, lasteaia toiduraha maksmise.  Kõik soodustused kehtestab volikogu. Kui tuleb ettepanek mingite täiendavate lisasoodustustega kas lastele või mujal töölkäivatele inimestele, siis seda kindlasti kaalutakse.
  1. Valla autodest. Valda tööle tulles ootas mind ees üks vana roostes buss ja kaks sama vana  sõiduautot, mis saadi Maavalitsusest tasuta. Varem olid vajalike töötajate töölekauplemisel sõlmitud volikogu esimehe ja eelmiste vallavanemate poolt kahe sõiduauto kasutamise tingimused, mis on mulle arusaadavad ja mõistetavad.  Müüsime kõik kolm risu maha, kuna remondikulud läksid väga suureks ja nüüd on meil üks korralik buss, mille vajalikkuses on loodetavasti kõik veendunud. Vanemad inimesed on suhteliselt palju kannatanud ja rasket elu elanud - nende vajalikud sõidud ilma mingi tasuta on kindlasti õigustatud. Kahe sõiduauto asemel on nüüd üks uus ja korralik, millega teevad vajalikke töösõite nii vallavanem kui kõik vallamaja töötajad. Kaugus Kuressaarest, ilma milleta ei saa vald toimida on 55km ja nii suurte vahemaade tagant praeguse palgataseme juures isikliku autoga kedagi sõitma panna ületab minu veenmisoskuse, seda enam et ma olen veendunud vastupidises. Liinibuss iga päev ei käi ja kui käikski ega need bussipiletid odavamad ei tule.
  2. Kokkuvõtvalt. Vald toimib suhteliselt mõistuspäraselt- võlgu meil pole ja kõik vajalikud  kulud on eelarvega kaetud. Seoses kavandatava haldusreformiga on olukord veidi ebakindel, aga need ajad kui midagi väga kindlat oli on vist ammu möödas.

Loogika võiks olla järgmine. Valla inimesed valivad volikogu. Volikogu valib volikogu esimehe. Vallavanema paneb paika volikogu. Vallavanem koostab meeskonna, millist ta peab valla toimimiseks vajalikuks ja esitab selle kinnitamiseks volikogule. Juhul kui valla kodanikud näevad vallavalitsuse või vallamaja toimimises olulisi puudusi, siis volikogul on võimalus vallavanemale umbusaldust avaldada või lihtsalt soovitada lahkuda.  Uus vallavanem peaks siis volikogu poolt toodud puudused kõrvaldama, ehk tegema soovitud ümberkorraldused.  Loomulikult arvan ma veel, et praegu, kus keegi ei tea kui kaua vald kestab ja kuna valimised on praktiliselt kuue kuu pärast ja siis astub ju niikuinii kogu meeskond tagasi ja teadmata on kas nad uuesti kinnitatakse, siis alalhoidliku inimesena arvan, et häid ja olulisi asjatundjaid kuueks kuuks vallamajja leida on raskem kui uut vallavanemat leida. Kõik olulised otsused-  millal, kas üldse ja milliseid muutusi teha- on lõpuks ikkagi volikogu teha, kuigi elu pole tavaliselt nii must- valge (on ka vahepealsed värvid).

Lugupidamisega

Tiit Põld, vallavanem