Torma põhikooli söökla peakokk Liivi Väits ütles, et putrusid on menüüs nelja liiki: "Pakume neljaviljahelbeputru maasikakeedise ja mannaputru õuna-vanilje kreemiga. Kerahelbepudru lisandiks on võisilm ja riisihelbepudru juurde kuulub samuti keedis. Portsjonid kaaluvad keskmiselt on 40-50 grammi. Toorained putrude valmistamiseks toome tunnustatud firmadest Tartu Mill ja Piima Hulgi. Viimasest ettevõttest varume ka piima," rääkis Väits, kes töötanud kokana 42 aastat ja sellest kolmkümmend kaks Torma koolis.
"Hommikusööki saavad koolilapsed esmakordselt. Eks hinnangut peaks lastelt küsima, kuid tundub, et puder maitseb hästi. Taldrikud süüakse kenasti puhtaks. Küllap on igal poisil ja tüdrukul ka oma lemmikpuder."

Torma koolisööklast toimetakse pudrusegud ka Sadala kool. Keetmine toimub kohapeal. "Meie lapsed söövad tervislikku hommikuputru hea isuga, mõnuga rüübatakse ka piima," lausus Sadala kooli direktori kohusetäitja Aime Liivamägi.

Tervislik ja jõuduandev

"Kõik lapsed väärvivad kosutavat hommikueinet ja leidub neidki, kellel sellise kehakinnituse saamiseks kodus alati kõige paremad võimalused pole," ütles Meeri Ottenson, kes tänases volikogus on aseesimees ning juhib eelarve ja arengukomisjoni.

"Meeri on suheldnud väga paljude vallaelanikega ja teab hästi, mis on vajalik, selleks, et kodukandi lapsed tugevaks ja mõtteerksaks kasvaksid," ütles sotsiaalkomisjoni esimees Luule Väin.

"Tort ja šokolaad tasuks laste toidumenüüs aegamööda pudruga asendada. Nii on öelnud nimekas toitumisteadlane Tartu Ülikooli arstiteaduskonna professor Mihkel Zilmer. Nüüd on tekkinud ka Torma vallas uus välljud sellise tarkuse arvestamiseks. Puder on põline talutoit ja seda süües õpivad lapsed tundma ka esivanemate toidukultuuri," ütles vallavolikogu esimees Ülvi Nool.

Söömisvõimalusi jätkub veelgi

"Pudru söömiseks on end praeguseks kirja pannud 75 last. See on peaaegu pooled meie koolide lastest (umbes 45%). Kalkulatsioonid tegime 90 lapse toitlustamiseks. Nii et ruumi veel on. Hommikupuder annab tervisliku stardi laste koolipäevale. Pudru pakkumise ajaks on jõudnud lapsed juba tunni jagu ärkvel olla ja ka nende laste organismid on virged, kes hommikul ärgates süüa ei soovi. Teadupärast pidi hommikusöök olema päeva kõige olulisem toidukord. Hommikupudru projekt, kui nii võib seda nimetada, sai teoks eelkõige hea meeskonnatöö tulemusena," märkis Torma vallavanem Triin Pärsim.

Üks Jõgevamaa õppeasutusi, kus lapsed hommikusöögiks putru saavad on Anna Haava nimeline Pala kool. "Ennekõike on puder mõeldud õpilaskodu lastele, kuid seda jätkub ka teistele soovijatele. Osa pudru maksumusest kaetakse riigirahadega, osa tuleb tasuda peredel," teatas koolidirektor Malle Weinrauch.