Kuidas meil läks?

Huvitegevusena käivitus meie noortekeskuses kikkpoksiring. Ringi tegevuseks oli eraldatud 1450 eurot, millega õnnestus iga kuu muretseda vajalikud vahendid. Summa tuli ära jagada üheksa kuu peale, mitte korraga ära kulutada.

Tööelu tutvustavaid tegevusi viidi läbi koostöös Tõrva gümnaasiumi ja Helme sanatoorse internaatkooliga, kaasatud olid koolide karjäärikoordinaatorid.

Kui vaadata tagasiside lehti, mida õpilased pärast tegevusi andsid, siis põnevamad väljasõidud olid külaskäik Võrtsjärve äärde paadimeistrite ning Otepää kanti sepa juurde.

Need, kes kasutasid võimalust osaleda töövarjupäeval, arvasid, et selliseid päevi võiks olla igal aastal. Varjutati perearsti, proviisorit, lasteaiaõpetajat ning politseinikke. Minu arvamus: noored võimuks selle võimaluse kasutamisel aktiivsemad olla.

Mida tegi NAF?

NAF on noortekeskuse kogukonna arengut toetavate noortealgatuste fond.

Noortealgatuseks loeti projekte, kus noored osalesid aktiivselt ja otseselt enda kavandatud ja kogukonda arendavates projektialastes tegevustes.

Selleks, et NAFi läbi viia, tuli jälgida Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse koostatud taotlemise tingimusi ning kasutada selleks ettenähtud lepinguid, taotlus- kui ka aruandevorme. Oluline oli jälgida noorte kaasatust igas etapis.

NAFi peamine sihtgrupp oli 12-16aastased ning konkurssi tuli kaasata vähemalt 60 noort. Fondi eelarvest - 1917,35 eurot iga noortekeskuse kohta - tuli toetada vähemalt nelja omaalgatust aastas.

Esimene NAFi projekt kandis nime „Terves kehas terve vaim". Selle käigus viidi läbi HIV- ja aidsikoolitus ning ööorienteerumine. Teise projekti „Kuumad südamed" käigus kuulati loengkontserti, kus saksofonikvartett viis noored muusikalisele rännakule Ameerikast Hiinani ning barokist džässini, muusikapalade sai kuulda jutte saksofonist ja pilli leiutajast Adolphe Saxist.

Projekt „Päev täis muusikat" viis kohtuma tuntud kirjaniku Andrus Kivirähkiga, kes rääkis oma elust.

Loengkontserti sisustas Laura Põldvere koos kolme tuntud džässmuusiku Jürmo Eespere, Eno Kollomi ja Raivo Tafenauga, kelle abiga pöörati popmuusika džässiks ja vastupidi. Päeva lõpetasid Arvo Leibur, Terje Terasmaa ja Heiki Mätlik, kes tutvustasid efektset muusikat ja lugusid mustlaste elust, rännakutest ning traditsioonidest.

Kooliaasta lõpetas "Seiklus metsas". Kokku kasutas üheksa kuu jooksul kompleksteenust, kaasa arvatud NAF, 477 noort vanuses 12-18 eluaastat.

Mida andis projekt minule? Kohtumisi eri valdkondade inimestega ja väga suures mahus paberitööd. Nimelt tuli(hiljemalt iga kuu neljandaks kuupäevaks esitada aruanne koos nimekirjade ja tagasiside lehtedega.

Raamatupidamise seisukohalt ei olnud see projekt keeruline - nii arvas meie pearaamatupidaja, kellega olin tihedas koostöös.

Tänan neid inimesi ja asutusi, keda oma projektiga tüütamas käisin - nad oli lahked ja tegid koostööd ega löönud uksi nina all kinni. Projekti rahastas Euroopa Sotsiaalfond, selle maksumus oli 4473 eurot.

Elu läheb edasi

Käivitunud kikkpoksiring jätkab tegevust kaks korda nädalas, septembris osales 12 noort, nende hulgas ka neiud.

Septembris alustas tegevust BJJ/ lukumaadlus, osales 21 noort. Kikkpoksi juhendab Rait Rääk ja lukumaadlust Robert Tomingas. Lisaks sellisele maskuliinsele tegevusele on alternatiiviks kolmapäeviti toimuv aeroobika.

Ei puudu ka sel aastal majas kitarrihääled ja trummipõrin. Noorte muusikutega tegeleb Arnold Looga kolmapäeviti ja reedeti. Neljapäeviti saab koos Inesega kokata, teisipäeviti ja neljapäeviti saab täiendada oma inglise keele oskusi.

Septembris viisime läbi internetipõhise küsitluse „Kuidas muuta noortekeskuse töö atraktiivsemaks?". Küsitluses osales 220 noort, kellest 75% oli külastanud noortekeskust. Küsimusele, millega tegeled noortekeskuses, vastati: olen arvutis, mängin lauamänge, käin seiklusrajal, käin filmiõhtutel ja olen lihtsalt sõpradega ning mängin.

Noortekeskuse juures meeldib küsitletutele see, et maja on uus, ruumid ilusad, palju erinevaid võimalusi, hubane õhkkond ning niisama lahe koht, kus sõpradega olla.

Igas meepotis on aga ka tõrvatilk, mis vastanutele ei meeldinud: lagunenud kõrvalhoone, ei saa süüa osta (osta tõesti ei saa, aga ise valmistada saab), kott-toole ei saa pidevalt kasutada (piirang tuleb siis, kui hakatakse nendega üksteist loopima), majas on range kord (me tõesti ei luba asju loopida ja kui väga jooksmiseks läheb, tuleb sedagi ohjeldada; samuti tuleb enda järel koristada).

Infot vaba aja tegevuste kohta leitakse koolistendilt, noortekeskusest, Tõrva linna kodulehelt, Facebookist ja sõpradelt.

Küsimusele, kas on midagi, mida tahaks vabal ajal teha, aga võimalus puudub, vastati: skate-park (sellega me tegelema) ja hiphopi tantsimise võimalus. Vahel taheti süüa teha ka teistel päevadel, mitte ainult neljapäeval koos Inesega. Sel puhul tuleks aga ise tulla ja küsida - köök on avatud.

Olete oodatud oma ettepanekute ja küsimustega noortekeskusesse ja kui on ka mure, püüame neilegi lahenduse leida. Oleme majas teie jaoks olemas, tuleb vaid ise julgelt tulla ja küsida.