Elades ise läbi praeguse majanduskriisi ajal tööd otsiva noore raskusi, teadvustame Eesti Väikesaarte Noorte Ühenduse meeskonnaga väga hästi probleemi tõsidust. Kahjuks tuleb tunnistada, et olukord on eriti hull meie väikesaartel, kus töökohti napib niigi ja ka hooajatöö leidmine on äärmiselt raske. Ent kuidas seda olukorda muuta? Üksi on ju raske midagi muuta.

Õnneks klappisid meie mured Euroopa Noorte Eesti Büroo projektikonkursi teemaga, milleks oli siis muidugimõista noorte töötus. Projektimeeskond nägi palju vaeva ning 1. aprilliks sai meie noortevahetuse projektitaotlus, mille pealkirjaks saigi «Traditsioonid Töös — Working Traditions» ka Euroopa Noorte postkasti poetatud. Vastus tuli positiivne ning tõeline töö noortevahetuse organiseerimiseks sai alata.

Siinkohal oleks ehk paslik selgitada veidi, et mis see noortevahetus kui selline üldse on: rahvusvaheline noortevahetus on erinevatest Euroopa riikidest pärit noortegruppide omavaheline kohtumine, mille käigus käsitletakse noorte jaoks huvitavaid ja olulisi teemasid ning tutvutakse teistsuguste kultuuritraditsioonidega.

Kuna teema oli meil olemas ning eelmisel aastal toimunud noortevahetuse Life On Islands’i käigus leitud ka sobilik edaspidine koostööpartner SKUNK Ahvenamaalt oli projektist huvitatud ja ideedest puudust meil ei tulnud, realiseeruski projekt Vormsil ajavahemikus 8.—14. august.

Osalejateks olid meie oma Vormsi noored ning osadele juba eelmisest aastast tuttavad Ahvenamaa saarestiku noored, kõik osalejad olid vanusevahemikus 15—22 aastat.

Noortevahetuse teema, mis on seotud saarte noorte tööhõive võimaluste rikastamisega traditsioonide kaasabil, sai valitud seetõttu, et selles vanuses noortele on see oluliseks teemaks. Eriti piiratud võimalustega äärealadel nagu on väikesaared. Tööhõive võimalused, mida arutasime projekti raames, on saartel väga tihedalt seotud saarte eripärasuse ja traditsioonidega.

Vanad oskused ja tavad ning saarelisus ja puutumatu loodus on väärtuslikud ressursid, mida saab edukalt kasutada ka elatise teenimiseks. Projekti üheks eesmärgiks oli saarte väärtusi lähemalt tundma õppida ja julgustada noori loovalt lähenedes ettevõtlik olema.

Läbi erinevate õpitubade ühendasime kaht noortegruppi ning õpetasime noori väikesaarte eripäraga arvestama, näiteks kasutasime kunsti õpitoas meid igapäevaelus ümbritsevaid esemeid, et valmistada käsitööna valminud ajaloohõngulisi ehteid.

Ettevõtlusõpitoas koostasime juhendaja abiga päris oma äriplaani ning hiljem analüüsisime nende elluviimise võimalusi ja õppisime ettevõtte jätkusuutlikkuse analüüsimist. Multimeedia töötuba andis kõigile algteadmised oma filmi tegemiseks, foorumteater aga vajaliku julguse enda kehtestamiseks ning teistega suhtlemiseks.

Seega — lühidalt öelduna õpetasime noori olema loovamad, enesekindlamad ja julgustasime neid peale õpinguid kõigi raskuste kiuste saarele tagasi tulema.

Tänu sellele noortevahetusele said noored ka võimaluse tutvuda teisest kultuuriruumist pärit noortega, kes mõnes mõttes on meiega väga sarnased, ent teisest küljest jälle väga erinevad. Koostööd tehes tuli paratamatult arvestada teineteise erinevustega ning see aitas noorte tolerantsemaks ning avatumaks muutmisele suuresti kaasa, kuna oma tavakeskkonnas nad teise kultuurilise taustaga inimestega üldjuhul kokku ei puutu. 6 koosveedetud päeva jooksul lõime ka uusi sõprussuhteid ning edaspidise koostöö võimalusi.

Ettevõtluse töötoa tulemuste põhjal julgen väita, et innovaatilistest ja julgetest ideedest noortel puudust ei tule — noorte turismitalu, tervisekeskus, väärt-turismi hotell, multifunktsionaalne tankla ning ujula-spaa on vaid mõningad näited noorte lennukatest plaanidest. Kõige vahvam on see, et kõiki neid ideid oleks reaalselt võimalik ka saarel teostada!

Seega, mõtteid ja teotahet noortel jagub, seda näitas meie noortevahetus selgelt, nüüd oleks vaja, et keegi meile õla alla paneks, aegajalt kiidaks ja julgustaks ning tulevik paistab kindlasti heledam kui enne!

Omalt poolt sooviksin tänada Vormsi Lasteaed- Põhikooli, Vormsi vallavalitsust, EVNÜ projektimeeskonda ja kindlasti meie toetajaid Euroopa Noorte Eesti Bürood ning sihtasutus Archimedest – tänu teile süstisime loodetavasti saarte noortesse entusiasmi, ettevõtlikkust, julgust ja teotahet!

Ilusat sügist ning peatseid taaskohtumisi soovides, Lee Rajando Noortevahetuse «Working Traditions — Traditsioonid Töös» projektijuht ja Eesti Väikesaarte Noorte Ühenduse juhatuse esimees