„Pilates aitab leida taas oma kehaga parema kontakti,“ võtab Reet, kes varem on pidanud shapingu- ja aeroobikatreeneri ametit, ühe lausega kokku treeningmeetodi põhimõtte. Ta avastas pilatese enda jaoks kunagi Soome televisiooni kaudu, kus neid treeninguid näidati. „Mulle tundus see nii müstiline, kuidas terve keha oli joondunud ja tegi selliseid imelisi liigutusi,“ lasi Reet end alast võluda ning kasutas ära esimese võimaluse, mis avanes Eestis pilatese koolitusel osalemiseks. „Pilates tähendab minu jaoks reaalset võimalust inimesi aidata, erinevalt näiteks aeroobikast, kus on rühmad suured ning fookus on hoopis teistel nüanssidel,“ pidas Reet pilatest juba kogenud treenerina sisulisemaks tegevuseks ja treeningvormiks.

Rühiabi igale eale

Pilatese treeningutest saavad õpetajate sõnul abi näiteks nii sportlased, kelle erinevate lihasgruppide tööd on vaja toetada, võistlustantsijad, kelle peahoiak vajab korrigeerimist või samm pikendamist, kui ka kontoritöötajad oma istumisest tingitud rühivigadega. Väikestes treeningrühmades jätkub õpetajatel tähelepanu igaühele personaalselt. Trenni tulevad aga eri vanuses inimesed – lastest eakateni –, kellest vanim saab peagi 77aastaseks; sinna vahele jäävad veel mitmed kümnendid. „Kõige enam jõuab meie juurde 30–40ndates inimesi, kes on oma keha ära väsitanud ning otsivad nüüd rahulikumaid treeninguid,“ rääkis Reet stuudio klientidest.

Õpilastega koos ei võimle

Tantsujuhtimist õppinud Anne on ühel või teisel viisil olnud alati liikumise juures. Pilatese leidis ta enese jaoks siis, kui Eestis sellest veel suurt ei teatud. „Mingi sisetunne ütles mulle, et see on õige asi, millega edasi minna,“ rääkis Anne ning on oma toonase valiku õigsuses siiani veendunud. Kaheksa aasta eest alanud pilatese koolitusprogramm on nii Annel kui ka Reedal tänaseks lõpusirgel ning aastaid väldanud õpingud on süvendanud Anne veendumust, et tegemist on ideaalse treeningprogrammiga igale inimesele. „Pilates tegeleb meie keha vundamendi, väikeste lihastega, samal ajal kui ülejäänud treeningud töötlevad pealmisi, suuri lihaseid,“ tutvustas Anne pilatese treeningute eripära ja nentis, et kui vundament jääb nõrgaks, on ka vigastused väga kerged tulema. Reeda sõnul tulevad pilatese põhimõtted treeningstuudiost ka argiellu kaasa nii hingamise kui ka õige keha- hoiaku ja liikumisega. Istuva eluviisi ja vähese liikumise tulemusena näeb ta sageli nii vigastuste kui ka rühivigadega kliente, kelle kehahoiak on vildakas ning pinged on kaelas, õlgades, puusades. „Enam ei piisa sellest, kui öelda „Selg sirgeks!“,“ nentis Reet – selja ajavad sirgeks ikkagi teatud lihased, mille tööd teadvustavad vaid oma keha tööst väga teadlikud inimesed. Need, kel oma kehaga nii head kontakti pole, ei tea tegelikult, kuidas seda õigesse asendisse tuua. Pilatese õpetajad on aga koolitatud oma õpilasi juhendama nii, et inimene saab aru, mida tal on vaja selja sirgu saamiseks või õlgade vabastamiseks teha. Seega ei võimle õpetajad koos trenni tulnutega, vaid juhendavad neid. Sellel, et harjutusi ette ei näidata, on Reeda sõnul oma kindel põhjus: seda tehes on õpetaja sooritus kindlasti teisel tasemel kui õpilasel ning ettenäitamine võib panna õpi- last proovima midagi, milleks ta keha veel valmis ei ole.

Hea tervis kannatlikult ja keskendunult

Pilates on õpetajate sõnul kogu keha hõlmav suur harjutuste süsteem, mille tuumani jõudmiseks peab olema kannatlik ja sellega natuke aega tegelema. „Harjutuste sooritamine nõuab aga täielikku tähelepanu – sa pead jälgima, kus on su silmad, kõrvad, õlad, kesk- koht, ja nii ei ole enam aega oma rutiinsetele muredele mõelda,“ tõi Anne välja treeningu- te vaimse poole, mis parandab ühelt poolt keskendumisvõimet, teisalt aga puhastab mõtted argimuredest. Ka erinevad hingamistehnikad, mis on treeningu üks osa, aitavad korrastatud hingamise kaudu keskendumisvõimet parandada ning Reeda arvates muuta inimesi enesekindlamaks ning otsustusvõimelisemaks. Tulemusteni jõudmine nõuab aga kannatlikkust. J. Pilates on õpetajate sõnul ise öelnud, et 10 treeningkorra järel tunnete ise muutusi, 20 korra näevad muutusi teised ja 30 korra järel on teil täiesti uus kehatunnetus. Seepärast soovitab Reet olla järjepidev ja oodata tulemusi rahulikult: „Kui ma viskaksin pisikese kivikese keset merd, siis selle lainetuse kaldale jõudmine võtab aega.“