Ühena esimestest laupäeval veest tühjaks pumbatud komandopunkti ruumides käinud sideväelane ja militaarhuviline Andrus Lants kummutas aastakümneid levinud arvamuse.

“Mingisugust erilist ühendust merega kindlasti pole,“ märkis Lants, lisades, et komandopunkti ümber on tavaline pilsisüsteem, mis on nüüdseks paigast ära. “Selleks, et hoone veega ei täituks on seda vaja pidevalt tühjaks pumbata ja seda ka siis tehti.”

Taoliste militaarobjektidega hästi kursis oleva Lantsi sõnul pole komandopunktis ka õhku midagi lastud, kõik on lihtsalt laiali tassitud. “Hästi on rüüstatud. Elektrisüsteem ja sidekaablid on ära viidud ning juhtimisaparatuuri enam pole,“ loetles ta, lisades, et tõenäoliselt tehti seda komandopunkti esimesel tühjakspumpamisel 1987. aastal.Indrek Teppan Saaremaa Muinsuskaitse Seltsist ütles, et kõik ruumid on huvilistele avatud, kuid maa-alla minek toimub iga inimese enda vastutusel. II maailmasõja aegset rajatist kutsub rahvas selle kunagise ukrainlasest komandöri järgi Stebeli patareiks. See on ehitatud praktiliselt soisesse pinnasesse ja maa-alused ruumid püsisid kuivad vaid tänu pidevale pumpade tööle. Kui oktoobris 1941 patarei ruumid purustatult maha jäeti, valgusid need ruttu vett täis. Nõukogude ajalookirjandus rääkis ühendusest merega ja kavalast uputamisest, et saladus vaenlast ei aitaks.