Teekond oli huvitav juba selle poolest, et bussijuht ei sõitnud ainult mööda peamagistraali, vaid käänulisi kõrvalteid pidi ja Pillel oli ikka üht-teist huvitavat rääkida paljude paikade kohta.

Esimene suurem peatus oli Jägala joa juures, mis sel aastal oli sademeterohkuse tõttu eriti võimas. Pärast Loksat peatusime Kolga mõisa juures, mis oli olnud suursugune, kuid praegu ootab renoveerimist. Giidilt saime ülevaate mõisa ajaloost.

Kaunid Lahemaa rannakülad meeldisid meile väga. Viinistus üllatas meid uhke kunstimuuseum, mida võib praegu kõrvutada KUMU-ga, Eestis ringi sõites ja muuseume külastades näeme tihti mingit ühist joont - kus kogutake vanavara või püütakse säilitada midagi omast antud paikkonnale.

Edasi viis reis meid Käsmu. See on rohkete rändrahnudega rannaküla, mida ilmestavad uhked valged kaptenimajad verandadega, ikka fassaadid küla peatänava poole. Peatänava ääres sai uudistatud käsitöölette. Nobedad naised olid valmistanud ehteid, käekotte, kaltsuvaipu jpm.

Võsul ootas meid lõunasöök armsas väikeses pubis. Pärast Võsuga tutvumist suundusime läbi Altja ja Vergi rannakülade Vihula mõisa poole. Pärast renoveerimist on see suurim mõisakompleks, kus 27 hoonet on korda tehtud. Valge tuuleveski seisab tee alguses, edasi viib maantee häärberi ette. Uhked valged kaarsillad, mis viivad ühelt saarekeselt teisele. Üle paisjärve paistavad punaste katustega hooned, kus esiplaanile jääb kõrts, millele järgnevad teised majandushooned. Sepipajast tehti peo- ja puhkeruum, viinavabrik muudeti hotelliks jne.

Vihulast sõitsime Peterburi maanteele, kus Jõelähtmes oli plaanitud selle reisi viimane peatus. Külastasime lemmikloomade kalmistut ja nägime, et ka lemmikloomade kalmud võivad olla ilusad ja korras, peal uhked nimeplaadid ja lilled.

Meie reis oli huvitav ja meeldejääv, kusjuures kõik kulud kandsime ise. Eriti täname Pillet, kes pidas meid omakandi inimesteks ja tegi giiditeenuse tasuta.