Võhma linnas tegutseb spordi, laulu, tantsu, käsitöö ja paljude teiste noortele te­gevust pakkuvate huvirin­gide kõrval ka selline, mis aktiivse füüsilise tegutse­mise kõrval sisendab huvi ja armastust meie ajaloo, maa ja rahva vastu. See on Saka­la maleva Noorte Kotkaste Võhma rühm. Rühma tege­vust juhib alates 2007. aas­tast Kurmo Piirsalu.

Kuidas kõik algas?

1999. aastal astus Kurmo Kaitseliitu ning mõne aja pärast tegid organisatsioo­ni Viljandimaa piirkonna juhid talle ettepaneku luua Võhmasse Noorte Kotkaste rühm.

Üllatav on, et Kurmo ei osalenud ise noorena üheski huviringis, selgituseks ütleb ta, et temale huvipakkuvat ringi tol ajal lihtsalt ei olnud. „Spordipoiss ma ei olnud ja rahvatantsuringi minna ei tahtnud. Laulukoori katse­tele kutsuti küll, aga olles üht-teist ette laulnud, järg­misesse proovi enam ei kut­sutud." (Naerab).

Enda sõnul meeldis talle tol ajal väga metsas uidata ning ta ei kahtlegi, et sarnase organisatsiooni nagu Noor­te Kotkad olemasolul oleks ta just seal kaasa löönud.

Küsimusele, kuidas ta olematu huviringi kogemu­sega hiljem rühmajuhi vas­tutusrikka ülesande vastu võtta julges vastas ta, et oli enne Kaitseliidu üritustel käinud ja teadis, mis teda ees ootab.

„2007. aasta kevadel kutsusin kokku huvitatud poisid ja alustuseks võtsime osa teiste rühmade laagri­test. Sügisest alustasin juba oma laagritega."

Uhkusega lisab ta, et esi­algu astus rühma liikmeks 10 poissi, kuid nüüdseks on neid kokku 27. Eriliselt val­mistab talle rõõmu, et esi­mesed 10 kotkast on siiani aktiivsed ja osalevad kõigil üritustel. Need, kes vanuse poolest kotka east väljas, osalevad vabatahtlikena.

„Osavõtjate arvu ja ak­tiivse tegevuse poolest väärib rühm äramärkimist ka maakondlikul tasandil," lausus Ain Laane, kes on Kaitseliidu Sakala Maleva Noorte Kotkaste noorte­instruktor.

Võhma Noored Kotkad ja nende tegevus

Kurmo sõnul on rüh­mas aktiivsed poisid, kellele meeldivad Noorte Kotkaste tegevused, kellel on huvi ajaloo ja sõjanduse vastu, mõned soovivad asuda õp­pima sõjakooli ning mitmel on soov astuda Kaitseliitu.

Siiani huvitavamate te­gevuste hulka loetleb rühma juht Aegna, Pakri ja Naissaa­re 5-päevaseid laagreid, mis olid matkade rohked, aja­looliselt ja looduse poolest väga huvitavad. Siselaagrites toimuvad tantsukursused, kunsti- ja käsitöötoad ning palju muud huvitavat. Alati oodatud ja populaarsed on ka metsalaagrid, mida kor­raldatakse koostöös Kaitse­liidu ja vabatahtlikega.

Sõbrad ja koostöö

Kurmo peab vajalikuks toonitada, et tema töös on olulisel kohal koostöö eri­nevate asutuste ja vabataht­likega. Oma laagrite pla­neerimisse ja läbiviimisse kaasab ta usaldusväärseid sõpru ja väljaõppinud spet­sialiste.

Üks nendest, kes vastab mõlemale kriteeriumile, on Toomas Taimre. Toomas on Kaitseväe Peastaabi Si­tuatsioonikeskuse opera­tiivallohvitser. Kaitseliidu liikmeks astus ta isa eesku­jul 1993. aastal ning olles väljaõppinud instruktor osaleb tihti vabatahtlikuna Võhma Noorte Kotkaste te­gevustes.

Koostööd Kurmoga iseloomustab ta järgmi­selt: „Kurmo on see, kellel on idee ja mina aitan seda reaalselt teostada. Umbes nii, et tema on arhitekt ja mina ehitaja."

Kõrvaltvaatajale võib ehk tunduda, et mis selles laagris siis nii keerukat on: seljakott selga ja metsa, natuke püs­siga täristamist ja koju ta­gasi. Toomase sõnul on aga Noorte Kotkaste laagrite et­tevalmistamine aeganõudev ja keeruline protsess: „Kui plaan paigas, tuleb vajalikud dokumendid täita - täpsed päevakavad, transport, toit­lustus, eelarve, terviselehed, maaomanike nõusolekud jne, alles siis, kui paberid korras, võib seiklema asuda."

Toomasel jätkub Kurmo tegevuse kohta vaid kiidu­sõnu. Tavapärasel humoo­rikal moel sõnab ta: "Selle kambaga, keda mõnikord eksikombel meie kauniks jä­reltulevaks põlveks nimeta­takse, ei ole tegelikult üldse lihtne metsas mässata ja see, et tema seda teha viitsib, viitab vist mingile kiiksule tema DNA-s, tavalised ini­mesed ei tee selliseid asju."

Tõsisemalt rääkides toob ta Kurmo ühe hea omaduse­na välja võime luua rühmas salliv õhkkond. Erinevas va­nuses poistel on kõigil oma ülesanded, kõik on võrdsed ja kõigil on ka võrdne vastu­tus ja privileegid.

Toomas tõdeb: „Oskus kaasata poisse Noorte Kot­kaste tegemistesse ja panna neid särasilmil tegutsema nõuab parasjagu karismaa­tilisust ja seda Kurmol jät­kub."

Hea sõber Imre Tsõmbalov on see, kelleta ükski laager ei toimu. Imre on samuti kaitseliitlane ja vabatahtlikuna hoolitseb laagrites inimeste ja varus­tuse transpordi eest. Igapäe­vaselt veoautojuhina töötav Imre leiab oma vähese vaba aja juures võimaluse laagri­tes kaasa lüüa ning Kurmo sõnul on see hindamatu pa­nus.

Oskus teha koostööd näib olevat üks omadus­test, mis Kurmo tegemiste­le atraktiivsust lisab. Küsi­musele, kui lihtne on leida vabatahtlikke, vastab ta, et siiani tal sellega raskusi pole olnud: „Olen lihtsalt isikli­kult inimeste poole pöördu­nud ja abi palunud, võib olla olen osanud õiged inimesed valida." Nii näiteks on sise­laagrites kunsti- ja käsitöö­ringi juhendanud Natalja Remmer ja Heli Lehis.

Vabatahtlik ja tänulik

Kurmo teeb rühmajuhi tööd vabatahtlikuna ning olenemata sellest, et töö­koormus ulatub 300 tunnini aastas, ei heida ta palga puu­dumist kellelegi ette, vastu­pidiselt nimetab ta mitmeid inimesi ja asutusi, kellele ta abi eest tänulik on.

Kõige juures peab Kurmo üheks olulisemaks osaks oma tegevuses linna toetust: „Kui Võhma linn ei toetaks, jääksime me väga paljust ilma," ütleb ta konk­reetselt. Enamasti võimalda­takse bussitransporti. Kul­tuurimaja ruume lubatakse siselaagriteks kasutada.

Kurmo ei salga, et on ka loobumismõtteid mõlguta­nud, kuid küsimusele, kui­das tal siiani jõudu ja jaksu jätkamiseks jagub, vastab ta lihtsalt: „Ma tean, et poisid ootavad ja loodavad minu peale, neil on huvi ja pea­lehakkamist, see annab ka mulle jõudu edasitegutse­miseks."

Võhma Linnavalitsus esitas Kurmo Piirsalu Vil­jandimaa Aasta noorsoo­töötaja kandidaadiks.
_____________________________

Võhma abilinna­pea Aare Järvik:

Kurmo Piirsa­lu tegeleb Võhmas noorkotkastega juba viiendat aastat. Tema tegevusest ja ajaloo­huvist on paljud poi­sid innustust saanud ja mitmelgi noorel on tekkinud soov valida sõjaväelase elukutse.

Kurmo ümber on kogunenud grupp noori, kellega koos korraldatakse mili­taristlikke laagreid, ekskursioone, tant­sukursuseid ja palju muudki. Oma noorte­le ürituste korraldami­sel teeb ta hea meele­ga koostööd erinevate inimeste ja asutustega ning on alati valmis ka ise teistele abiks ole­ma. Kurmo Piirsalu on väärt tunnustust mitte üksnes noorte kotkas­te elu korraldamise eest, vaid ka selle eest, et tänu tema tegevu­sele on Võhma poistel huvitav ja seikluste­rohke vaba aja veetmi­se võimalus.