Kui netiavarustes leidub veebileht, mille sisu avamiseks kasutatakse tunnuslauset „Türi vald on minu südameasi", eeldavad viisakad inimesed, et sellest ajaveebist saab lugeda tõeliste tegijate edulugusid sellest, mida need inimesed siiralt ja südamest Türi valla heaks ära on teinud. Aga võta näpust - üksikute positiivsete kajastuste kõrval on enamus postitusi sapist nõretavad, kohalikku elu vaenavad, valla elu eestvedajaid parastavad ja arvustavad ning sajas muus surmapatus süüdistavad.

Lisaks leiab sealt ka „sõbralikke" lugejakirju, kus kirjutaja jagab avalikult lubadusi kohalikel luid murda jms. Seda, kuidas ajaveebi kaasautorid ise on Türi valla maksumaksja elu paremaks elanud, leiab vähe.

Maksumaksja raha kasutatakse sihipäraselt

Nüüd on küsimuse esitaja, Türi Arengu Sihtasutuse (TASA) endine juhatuse liige Auris Rätsep ennast ülendanud Türi valla maksumaksjate eestkõnelejaks ning nõuab minult isiklikult aru, kuhu nende inimeste maksuraha Türi vallas tegelikult kulub. Tegelikult kulub maksumaksja raha Türi vallas tavapäraselt sinna, kuhu Türi vallavolikogu eelarve menetlejana ning Türi vallavalitsus eelarve täitmise eest vastutajana selle raha on suunanud ning kuidas Türi vald erinevate lepingu- ja koostööpartneritega kokku on leppinud.

Eelarve koostamise eest vastutab ja täitmist jälgib valla ametiasutuse rahandusosakond ning eelarve täitmise ülevaated on avalikkusele valla veebilehe kaudu kättesaadavad. Seetõttu pole kusagil ajaveebis sõimu-laimu saatel pidevalt appikarjumine kuigi arukas ja asjakohane tegevus, seda enam, et seda tehakse kohe kõigi valla maksumaksjate nimel.

Kui aga Auris Rätsepat isiklikult huvitab TASA rahastamine ja rahakasutamine, siis tuleks ikka julge olla ja asju õigete nimedega nimetades ning üldtunnustatud viisakusreegleid järgides nii ka öelda, ega see võõraste sulgedega enda kohevaks ehtimine küsimusele volüümi juurde anna.

Kuna ajaveebis „Türi vald on minu südameasi" on küsija ise innukalt ka oma küsimustele vastuseid genereerinud, üldistades isiklikke arusaamu sõnadega nagu „teadaolevalt", „kindlasti", „tähelepanuväärne" jms, ning teinud täitsa ise kindlaks, et TASAs tuulutatakse maksumaksja raha lubamatute tegevuste suunas, siis mida imet siin enam vastuste järele küsida on? Kui aga küsija püüaks korraks unustada selle maailma, mis eksisteerib ainult tema peas, ja tunneb siirast huvi TASA tegevuse vastu, siis püüan siin kõigile maksumaksjatele, keda Auris Rätsep väidab end esindavat, TASA viimase aja tegemisi vahendada.

Lepingusse on lisandunud kevadfestival

Tunnistan, et sain Auris Rätsepa käest ühel päeval e-kirja ning ei vastanud sellele, sest kirjasaatja ei olnud oma huvi põhjendanud, kirjal puudusid teabenõude tunnused ning see oli kirjutatud aurisrätsepalikult nõudvas ja ebaviisakas stiilis. Kuna TASA ja Auris Rätsepa vahel on pooleli kohtumenetlus, siis leiab ta vaatamata pooleliolevale kohtuasjale ikka ja alati põhjuse TASA tagataskus sorimiseks ning tegevuse õõnestamiseks.

Nii nagu Auris Rätsep lahkelt juba selgitas, kehtib Türi valla ja Türi Arengu Sihtasutuse vahel koostööleping, mille järgi on sihtasutuse ülesandeks Türi Rahvalehe igakuine väljaandmine ning avalike ürituste (Türi kevadfestivali ja Türi õunafestivali) korraldamine. Nende kolme konkreetse ülesande täitmiseks on vallavalitsus eraldanud TASAle Türi valla 2013. aasta eelarvest kolmkümmend kaheksa tuhat eurot - 32000 eurot rahvalehe väljaandmiseks, 4000 eurot kevadfestivali korraldamiseks ja 2000 eurot õunafestivali korraldamiseks.

Seda on sama palju kui eelmisel aastal, kui TASAt juhtis Auris Rätsep, lisandunud on vaid kevadfestivali korraldamisega seotud toetus. Väljamaksete tegemiseks koostati graafik, kusjuures osamaksete suuruse arvestamise aluseks võeti avalike ürituste toimumise ajad. Nii võib heatahtlik lugeja maksegraafikut vaadates isegi märgata, et suuremate väljamaksete kuud on mai ja august, kus saab eeldada juba konkreetsete avalike ürituste korraldamisega seotud kulude tekkimist. Ainuüksi kevadfestivali korraldamiseks oli eraldatud 4000 eurot, seetõttu oli maikuu summa juba enne graafiku muutmist 6651,18 eurot. Lihtne, kas pole?

Endise TASA juhina on Rätsep ära unustanud, et põhikirja järgi on TASAl ka muid ülesandeid, sh mainekujundusliku tegevuse korraldmine ning kogukonna identiteedi hoidmine, edendamine ja arendamine. Märkimist on see leidnud isegi kõnealuses koostöölepingus.

Auris Rätsepa TASA juhtimise ajal millegipärast taotlusi täiendavate vahendite saamiseks fondidele praktiliselt ei esitatudki ning kogu tegevus piirdus vaid lehe väljaandmisega, millega tegelikkuses tegeleb toimetaja, ja kord aastas õunafestivali korraldamisega, mida teevad suures osas tasuta paljud tublid türilased. Mul on hea meel märkida, et kuigi juhatuse liikme vahetumisest on möödas alles pool kalendriaastat, on Türi Arengu Sihtasutuse inimesed (nii töötajad kui nõukogu liikmed) algatanud või osalenud lisaks kohustuslikele tegevustele päris mitmes suurepärases ettevõtmises. Juba veebruaris algatas TASA elukeskkonna turundamise kampaania üldnimetusega „Türi - hää koht elamiseks". Selle raames tehti koostööd mitme kinnisvaraettevõttega, aprillis anti oma kulul välja kohalikku elukeskkonda tutvustav erileht ning mais osaleti koos ühises reklaamtelgis Türi lillelaadal, kus jaotati erilehte kolme päeva jooksul ca 4000 laadakülalistele.

Ka suvi on toonud uusi üritusi

Juuni esimeses pooles korraldati Türi kultuurimaja kohvikus visiooniseminar Tartu ülikooli regionaalplaneerimise dotsendi Garri Raagmaa osavõtul, juuni lõpus korraldati aga Tagametsas koostöös Rassi külaseltsiga esimene Türi valla küladepäev, mille tegevustes osales ca 250 vallaelanikku. Juuli alguses võtsid ka TASA inimesed oma kodukohvikuga - Õunafestivali kohvikuga - osa Türi linna sünnipäeva tähistamisest, andes oma panuse aedlinnakohvikute päeva. Kindlasti ei saa märkimata jätta ka asjaolu, et käesolevas kalendriaastas ilmunud kuuest ajalehenumbrist nelja on täiendanud temaatiline erileht, kus on laiemalt tutvustatud riigikogu liikme tegevusi, kohalikku elukeskkonda, Türi kevadfestivali külalisi ning lõppenud õppeaastat Türi valla koolides.

Kuigi TASA on saanud sel aastal päris mitmeid projektitoetusi, on lisategevused kaasa toonud ka lisakulu. Seda, et päris kõiki kulutusi fondid ei finantseeri, peaksid teadma isegi projektindusega vähem kursis olevad inimesed. Kuigi Türi õunafestivali korraldamiseks mõeldud raha laekub TASA arvele maksegraafiku järgi alles augusti lõpus, on teatud kulu festivali jaoks tehtud juba praegu (tellitud on reklaamid, logotooted jms). Oma osa (märksa väiksem, kui Auris Rätsep on kokku arvutanud) on ka õigusabi kuludel, kuid valla toetust ehk tagaotsitavat maksumaksja raha selleks kasutatud ei ole. TASA on esimesel poolaastal omatulu teeninud märksa suuremas summas kui nimetatud õigusabikulu olnud on.

Nõuab raha, millest vabatahtlikult loobus

Maksumaksja peaks ehk muretsema hoopis Aurise lühikese mälu pärast: seni, kui TASA ehk maksumaksja raha soliidsete summadena igakuiselt endaga seotud ettevõtete kaudu Auris Rätsepa taskusse voolas, oli kõik korras - valla maksumaksjatel polnud põhjust muretseda ega ka järelepärimisi esitada, kui igas kuus maksti enam kui kuussada eurot „töövahendite" kasutamise eest Auris Rätsepa mittetulundusühingule ning samal ajal puudusid tegelikult töövahendid isegi lehetoimetajal.

Nüüd aga, kui Auris Rätsep sedasama raha, millest ta vabatahtlikult ise loobunud oli, mitte millegi eest jällegi endale nõuab, TASA uus juhtkond maksmisega nõus pole ning õigusabi teenust kasutab, süüdistatakse sihtasutust maksumaksja raha raiskamises.

Kui pooleliolevas kohtuvaidluses Auris Rätsepa nõudmised õigeks tunnistatakse, leiab sihtasutus selle raha, et need nõudmised tagada. Enne peab aga kohus selle otsuse tegema, sest maksumaksja raha tõepoolest igale küsijale kohe üle ei kanta, eriti sellist ebaausana näivat summat.

Ajaveebis „Türi vald on minu südameasi" avaldatud kirjatükkide autor süüdistab mind kui TASA praegust juhti ebakompetentses töös. Tsiteerin:
 „Tekkinud on tähelepanuväärne olukord, kus valla sihtasutust on juhitud sedavõrd halvasti, et vaja on kiirelt lisaraha Türi maksumaksja taskust, aga selgitusi selle raha kasutuse kohta ei anta, justnagu oleks tegemist Trummi või vallavanema isiklike säästude kulutamise, mitte maksumaksja rahaga." On see siis nii? Kordan veelkord: vaatamata täiendavatele tegevustele ei ole TASA taotlenud Türi vallalt lepingusumma suurendamist.

Tähelepanelik lugeja näeb, et taotlus esitati maksegraafiku muutmiseks ja seda ikka 5000 euro võrra, ei antud 11 651,18 eurot lisaks, nagu Auris Rätsep „tõde" vahendab. 6651,18 eurot oli niigi eraldatud lepingu alusel ja 5000 eraldati ettenägematute kulutuste tarvis juurde ettemaksuna aastalõpu kuude arvelt.

Tegu ei ole erandliku nähtusega, vaid sama tehakse ka teiste koostööpartnerite soovi korral. Kindlasti ei jää ilmumata aasta lõpukuudel lehenumbrid ega korraldamata Türi õunafestival, pigem tuleb tegevusi juurde. Selle kõige nimel teeb TASA kollektiiv tublit tööd.

Õigust mõistku ikka kohus

Nii on lood Türi valla maksumaksja rahaga, mille ümberjagamisega tegeleb Türi vald oma organitega ning TASA rahaga, mida käsutab TASA. Kui Türi valla maksumaksjal ka edaspidi tekib küsimus, kuhu tema maksuraha kulub, siis tuleks vallavalitsuses aeg kokku leppida ja endale seletada lasta. Võimalus on osaleda ka vallavolikogu istungil, kui eelarvet arutatakse. Ise uurides ja küsides on tulemus selgem, või kui maksumaksja soovib, et keegi teda esindab, siis soovitan valida ikka kellegi õiglase meele ja aruka suhtumisega inimese.

Eksitava nimega ajaveebis „Türi vald on minu südameasi" teiste inimeste siunamine, vaenamine ja lapsik sildistamine stiilis „TASA kapten Trumm", „vallavalitsuse boss Pipi-Liis", „Türi võimurid" jms iseloomustab pigem väikese hinge, lühikese närvi ja madala käitumisega inimest kui siiralt valla asja ajavat eestvedajat. Lisaks inimeste eksitamisele väärtõlgendatud ja/ või väljamõeldud infoga on Auris Rätsep ajaveebis asunud ka kohtu rolli, deklareerides, kes on täpselt Türi vallas seadust rikkunud ja valesti käitunud.

Las kohut mõistab kohus, valda juhivad vallajuhid ning igaüks räägib enda eest ja nimel ise.

Aurisele aga TASA nimel suvesoovitus: võta päikest ja puhka - puhkus leevendab viha, lahustab sappi, turgutab vaimu, parandab mälu, suurendab enesetõhusust ning selle kaudu kindlasti ka adekvaatsust!