Loomasõprade lemmik


Õige pea oli algamas Harku valla puuetega laste perepäev, kus pakuti ekskursiooni armastatud loomatarga Aleksei Turovski juhendamisel. Eks elevuseks oli põhjust piisavalt, sest teatavasti on tema populaarsetele ekskursioonidele tavapäraselt raske piletit saada. Enamasti kaovad müügile laekunud vabad pääsmed vaid mõne minutiga ning pisut aeglasema reaktsiooniga huvilised saavad vaid pead vangutades imestada, kuidas kõik juba otsa on lõppenud.
Seda suurem oli perepäevale kogunenute rõõm, sest augusti alguses nende postkasti potsatanud kutses lubati ekskursiooni just menuka Turovski eestvedamisel.

Elevus Laste Loomaaiast


Perepäevale saabujaid olid tervitamas pidupäeva korraldaja Harku valla sotsiaal- ja tervishoiuosakonna juhataja Tiia Spitsõn ja vallavanem Kaupo Rätsepp. Peale programmi tutvustamist jaguneti kahte gruppi. Esimene sai võimaluse minna Laste Loomaaeda, kus elavad loomaaia kõige pisemad asukad, nagu kitsetalled, jänesed, merisead, hamstrid, hiire- ja rotipojad. Lastes tekitasid armsad loomakesed palju rõõmu. Kui suures loomaaias tohib loomi vaid kaugelt ja rahulikult jälgida, siis siinseid loomakesi sai mitte üksnes lähemalt vaadata, vaid lausa paitada, sülle võtta ning heinaga toita – elevust ja naerukihinat jagus palju. Ja tundus, et ka loomalapsed olid rõõmsad, et neile tulid seltsiks väiksed külalised, kellega koos sai mängida ja lustida.


Suuremate laste seas tekitas elevust aga hoopis puuris elav valge tuvi. Kui tavapäraselt eelistavad tuvid pigem piiramatut vabadust ja tiibade laiemat sirutamist, siis vihmasel päeval oli tuvi oma pesas vägagi rahul. Nimelt pelgab ka tema hoovihma ning naudib vihmasevõitu ilmadega pigem tubasemaid tingimusi.


Pikaaegne elanik Carl

Teine grupp läks samal ajal põnevale ekskursioonile, kus Aleksei Turovski jutustas loomade hingeelust, harjumustest ja viguritest. Kuigi vihma ladistas kui oavarrest, nii et vihmavarjud ja -keebid muutusid asendamatuks aksessuaariks, ei vähendanud see perepäevaliste teadmistejanu ning head meeleolu. Palju tähelepanu köitis loomaaia üks vanimaid elanikke – kogukas Aafrika elevant Carl. Ekskursiooni ajal maiustas Carl parasjagu noore kasepuuga. Perepäeval osalenud kaheksa-aastase Paul Alberti ema Signe sõnul jättis elevant neile kustumatu mulje. „Elevant on nii võimas loom, et pistis ühe hetkega nahka terve kasepuu, justkui oleks ta ära krõmpsutanud kõigest väikese heinakõrre,“ muljetas ema Signe. Veel päevi hiljem olid ema ja poeg kodus meenutanud hea isuga looma.

Elevantide järel külastati paksunahaliste maja, kus ootasid ees kõiksugu eri värvides ja suurustes maod – nii kuiva mulla tooni peenike vaskuss kui ka priske päikesekarva kollane tiigerpüüton. Ekskursioonijuht Turovski jutustas neist erilise kire ja värvikusega, nii et ka kõige pelglikumad julgesid roomajate puuridesse piiluda ja neid lähemalt vaadata. „Turovski oli väga super!“ ütles ekskursioonil osalenud kaheksa-aastase Tiina ema Marika. Naise sõnul oleks ta võinud kohe terve päev loomatarka kuulata. „Oli väga huvitav kuulata, kuidas ta oskab ka iga koleda looma ilusaks rääkida ning talle inimlikke iseloomuomadusi juurde pookida!“


Kõigile üllatused


Kui mõlemad grupid olid saanud külastada nii Laste Loomaaeda kui ka ekskursiooni Turovskiga, koguneti uue keskkonnahariduse keskuse loodusklassi, kus loodushariduse ja avalike suhete osakonna juhataja Maris Laja rääkis keskuse kasutamise võimalustest ning tulevikuplaanidest.
Seejärel ootas laual kõiki külalisi magus puuviljatort. Selle söömise ajal oli õige hetk õnnitleda ka järgmise päeva sünnipäevalast  Paul Albertit, kellele Tiia Spitsõn andis valla poolt üle värvilise lillekimbu. 

Poisi ema Signe sõnul oli sünnipäevalaps väga rõõmus, et teda toreda lillekimbuga meeles peeti. „Ta oli ikka väga üllatunud ja elevil!“ kirjeldas Signe.


Lastele oli varuks aga veel üks üllatus – neid kõiki ootas loos, mille iga pilet võitis! Loosipakist võidetud meened tegid lastele suurt heameelt ja olid toredaks punktiks imelisele päevale.


Päev läks korda


Perepäeva külalised jäid ilmale vaatamata üritusega rahule. „Meile väga meeldis!“ ütles Signe. Kuigi ilm vedas natuke alt, oli naise hinnangul sisu ja korralduslik pool väga hea. „Lastel oli väga põnev ning vanemate jaoks oli Turovski täielik kirss tordil – nii põneva jutuga,“ kiitis Signe.
Ka Marika perele meeldis päev väga. „Loomaaiapäev oli tõesti fantastiline ja on nii tore, et iga kord näed-kuuled midagi uut ning põnevat,“ tunnustas Marika valla puuetega lastele mõeldud perepäevi.


„Väga meeldiv, et vaatamata vihmasele ilmale tulid kohale nii paljud pered,“ oli ka Tiia Spitsõn rahul. Korraldaja sõnul oli väga rõõmustav, et lisaks vanadele sõpradele oli seekord ka uusi peresid, kes varem polnud perepäevadel osalenud. „See on koht, kus kohtume vabamas õhkkonnas, lisaks rõõmule saab siin jagada ka igapäevamuresid ning lahendada jooksvaid küsimusi,“ ütles Spitsõn.


Harku vallavalitsus soovib tänada OÜ Osvald Cateringi maitsva tordi ning OÜ Pantaroni kenade lillede eest.