Peaettekandega esines Ameerika Ühend­riikidest saabunud Catherine J. Cummings, kes töötab Rahvusvahelise Kadunud ja Ärakasutatud Laste Keskuse juhina. Alates 2006.aastast juhib ta erinevatest finants- ja internetiteenuseid pakkuvatest firmadest moodustatud gruppi, mille eesmärgiks on tõkestada lastepornograafiaga seotud fir­made tegevust kogu maailmas. Sellest, et virtuaalmaailm ja nö pärismaailm on üks ja sama rääkis Henrik Roonemaa, Raadio Kuku saadete Digitund ja Restart saatejuht ning IT- ajakirja [Digi] peatoimetaja. Twitteri ja Facebooki aktiivse kasutajana näeb tema pi­gem positiivseid võimalusi info kogumiseks ja jagamiseks.

Veronika Kalmus, Tartu Ülikooli ajakir­janduse ja kommunikatsiooni instituudi meediauuringute professor ning võrgustiku EU Kids Online Eesti uurimisrühma juht, tutvustas suuremahulise küsitluse „Riskid ja turvalisus internetis: Euroopa laste vaate­nurk“ uuringutulemusi. Põnevate tulemustega saab tutvuda aadressil http://eukidsonline.ut.ee/?page_id=18. Birgy Lorenz, Pelgulin­na Gümnaasiumi IT- arendusjuht ja õpetaja, rääkis sellest, kuidas internetti õppimise huvides heas mõttes ära kasutada. Pelgulin­na koolis algatati ka projekt rahvusvahelise tunnustuse pälvinud TurvaLAN. Selles osa­levad eri vanuses noored, kes korraldavad eakaaslastele töötubasid internetiohtudest ja –võimalustest.

Informaatika õppejõud Kalev Pihl, kes on aktiivselt koolitanud lapsevanemaid üle Eesti, rääkis igapäevase infotehnoloogia kättesaada­vuse mõjust laste käitumisele ja selle rollist kasvamisprotsessile laiemalt. Tema esinemise sõnum oli, et lapsevanemate kätes on see, kas ja millist kasu laps internetis „surfates” saab. Kui lapsel lastakse piiramatult tegutseda, siis ei lase halvad tagajärjed ennast kaua oodata. Kõige parem oleks, kui emad-isad ennastki kursis hoiavad, milliseid võimalusi internet pakub, et oma peret ohtude eest kaitsta ja vajalikku selgitustööd teha.

Turvalise interneti päeval ilmus Lastekaitse Liidu algatusel lastele ja lapsevanematele mõeldud teatmik „Turvaliselt internetis“. Teatmik on mõeldud 6-10-aastaste lastega peredele. Selles käsitletakse interneti kasu­tamisega seotud põhiteemasid: teadlikkus, suhtlemine, küberkiusamine, meelelahutus ja allalaadimine. Seda on lapsevanematel võimalik tellida Lastekaitse Liidu kodulehelt (http://www.lastekaitseliit.ee/?id=10660). Teatmiku hind on 3,9 eurot (61 krooni).

Infot interneti turvalisuse kohta leiad: laste.arvutikaitse.ee, www.peremeedia.ee, www.koolirahu.eu, www.assapauk.ee, www.laps­netis.eesti.ee, www.targaltinternetis.ee.