Videokaamera paigaldati koostöös politseiga, tehnilise lahenduse eest hoolitses osaühing Digisilm Pro. Toimuvat jälgib Sindi politsei konstaablijaoskond. On plaanis paigaldada valvekaameraid teistesse Sindi linna probleemsematesse kohtadesse, kuna linnavalitsus on seda meelt, et  valvekaamerate paigaldamine ja kasutusele võtmine on suhteliselt tõhus ja odav lahendus linna turvalisuse tagamisel.

Sindi Konstaablipunkt asub Sindi linnale kuuluvas hoones ja nende tööpiirkonnaks on Sindi lähiümbruse teenindamine. Politseipunkti olemasolu annab linnale ja elanikele kõrgema turvalisuse ja kindluse korrakitse ja turvalisuse tagamisel.

80% pärnakaid peab elupaika turvaliseks

Pärnu linna avalike suhete nõunik-teenistuse juhataja Maria Murakas-Ollo ütles, et linnas on valvekaamerad vallikäärus ning rannapargis. Need on üles seatud projektide "Vallikääru taastamine atraktiivseks puhkekeskkonnaks" ning "Pärnu rannapargi rekonstrueerimine" realiseerimise käigus. Kaamerad on töökorras ja need töötavad. Mujal linnas on valvekaamerad ka näiteks ööklubide juures, kuid need on juba ettevõtete hallata. "Pärnut võib pidada turvaliseks linnaks. 2008. aastal OÜ Saar Poll läbi viidud uuringust selgub, et 80% küsitletuist peab oma linnaosa turvaliseks. Kõige turvalisemaks peavad oma linnaosa Kesklinna/Eeslinna/Rannarajooni elanikud," märkis Murakas-Ollo.

Viljandil ja Maardul on kaameratest kasu

Viljandi Linnavalitsuse avalike suhete spetsialisti Eha Mooseli sõnul on Viljandi kesklinnas viis turvakaamerat, mille pilti jälgib politseikorrapidaja. Ka on mitmel asutusel oma ümbruse jälgimiseks turvakaamerad ja seda pilti samuti jälgitakse ja salvetatakse. "Turvalisuse huvides ma neid asutusi ja kaamerate asukohti siinkohal ei avalikusta. Süsteem töötab ja nii linna kui asutuste kaameratest on olnud abi vandaalitsejate ja kuritegelike kavatsustega tegelaste avastamisel," rääkis Moosel.

"Maardu linna valvekaamerate väljavõtteid süütegude uurimisel kasutavad peale Ida-Harju politseijaoskonna ametnike aktiivselt ka teiste politseiüksuste (kriminaalbüroo, avariitalituse jt.) politseiametnikud. Ehkki täpsem statistika puudub, siis on teada, et salvestistega tutvutakse menetluste käigus sageli," ütles Maardu konstaablijaoskonna piirkonnavanem, komissar Marili Reinek.

Linnavalitsusest öeldi, et kaamerad on vajalikud ja vastavalt politsei soovidele kaalutakse veel täiendavate kaamerate paigaldamist. Maardus on praeguseks paigaldatud kuus valvekaamerat.

Võru linn plaanib viie lisakaamera soetamist

Võru abilinnapea Kristjan Võrno ütles. et Võru linna poolt on politsei ja enda järelvalve tegevuseks kasutuses 5 valvekaamerat. "Eesti-Läti-Vene projektimeetmest oleme taotlenud vahendeid veel 5 kaamera soetamiseks, need on eelkõige suunatud liiklusjärelvalve tõhustamisele," rääkis Võrno.

Kaameratel on Võrno sõnul esinenud nii tehnilisi probleeme kui ka n-ö füüsilisi, kuna nad on pidevas töös välitingimustes. "Senini on koostöö hooldusfirmaga sujunud kenasti ning loodame tänu uutele investeeringutele tagada veelgi operatiivsemat tegutsemist," ütles Võrno.

Kuna nii linnavalitsus kui ka politsei elavad läbi majanduslangusest ja eelarvete kärpimistest tulenevaid järellaineid, siis kõige suurem tagasilöök seisneb Võru linnas peaasjalikult inimtööjõu puuduses.

Võru linnas on viimasel ajal juurde tekkinud mitmeid uusi meelelahutuskohti pubide ja ööklubide näol. "Loomulikult suurem rahvaarv tekitab pingeid ning esineb mitmeid väiksemaid või suuremaid "maade jagamise protsesse". Neil külastajatel, kelle eesmärk on end Võru linnas lihtsalt hästi tunda, ei ole põhjust muretsemiseks," kinnitas Võrno. Koostöö tõhustamiseks on uute meelelahutuskohtade puhul rakendatud koosistumisi politsei, linnavalitsuse ja klubiomanike ning nende turvaüksuse vahel.

Hea lugeja, kui turvaliseks sina oma kodukohta pead?