Ühenduse põhikirjalisteks eesmärkideks on Eestis tegutsevate maakoolide ühiste väärtuste ja eesmärkide teadvustamine ja väljendamine; liikmete esindamine ja huvide kaitsmine; maakoolide regionaalse ja sotsiaalse eripära teadvustamine; maakooli kui kogukonnakeskuse väärtustamine; juhtimise ja õppekasvatustöö kogemuste jagamine ja vahetamine ning liikmeskoolidele seadusega pandud ülesannete paremaks täitmiseks võimaluste loomine.

"Maakool ei ole kindlasti pelgalt paik, kus lastele tarkust jagatakse. Kodulähedane maakool on järjest enam paikkondliku arengu ja kogukonna keskus, kus toimuv mitmekülgne tegevus ühendab lapsi ja täiskasvanuid kogukondliku arengu huvides," lisas vastse ühenduse juhatuse liige Enn Siimer Kildu põhikoolist.

"Eriti aktuaalseks on muutunud maakoole ühendava organisatsiooni loomine viimase kümnekonna aasta jooksul toimunud maapiirkondade ja ka koolide tühjenemise ning käesolevast aastast rakendunud uue haridustoetuse jaotuspõhimõtete olulise muutuse tõttu," lisas juhatuse liige, Lüllemäe põhikooli direktor Tiit Lepp.

Ühendus on avatud uutele liikmetele, kes on huvitatud maakoolide elujõulisusest ja erakonnaülesest hariduspoliitikast.

Mõte koondada maakoole ja seista ühiselt nende huvide eest sai alguse 2012. aasta novembris Tartus toimunud Haridusportaal.ee hariduskonverentsil, kus ligi 100 maakooli esindajat koostasid pöördumise haridus- ja teadusministrile ettepanekutega, mida peeti maakoolide jaoks olulisteks.