Koolipere

1. septembril 2011 avas Türi Ühisgümnaasium oma uksed 201 õpilasele ja 35 koolitöötajale, kellest pidi kujunema kokkuhoidev, ühiste eesmärkide ja põhimõtetega koolipere. Täna võime kinnitada - igapäevase koolitöö, ühiste rõõmude ja murede, koostegemise ja põnevate ettevõtmiste, paljude arutelude ja nõupidamiste kaudu oleme kasvanud sõbralikuks ja üksteisest hoolivaks pereks.

Meid on just parasjagu nii palju, et tunneme üksteist ja kõikidel on võimalus just temale sobival alal silma paista. Me soovime, et igaühel oleks võimalus end arendada, aga ka vajaduse korral tuge saada. Meis kõigis on ju oma kullaterad, need tuleb lihtsalt üles leida.

Türi Ühisgümnaasiumis on tegus õpilasesindus, nad on sõnapidajad partnerid koolielu korraldamisel. Tähtis roll kooli arengus on hoolekogul, kes on meid toetanud nii hea sõna kui ka väärtuslike mõtetega.

Märtsikuus korraldatud küsitlus näitas, et nii õpilased, õpetajad kui ka lastevanemad peavad meie kooli üheks tugevuseks sõbralikku õhkkonda.

Olümpiaadid

Esimene kooliaasta rõõmustas meid õpilaste väga aktiivse osalusega maakondlikel aineolümpiaadidel ja ainealastel võistlustel. 52 õpilast oli oma kooli au eest väljas kokku 81 korral. Oleme kindlad, et kõik nad on ühe väärtusliku kogemuse võrra targemad ja rikkamad.

Lisaks paljudele tublidele 4. ja 5. kohtadele olid meie õpilased 33 korral esikolmikus: 14 korral esikohal (matemaatikas, füüsikas, keemias, saksa keeles, ajaloos, geograafias, muusikas, õigekeelsuses); kümnel korral 2. kohal (keemias, füüsikas, inglise, saksa ja vene keeles, õigekeelsuses); üheksal korral 3. kohal (matemaatikas, füüsikas, emakeeles, saksa ja vene keeles, muusikas, ajaloos).

Kõige edukamad olid sel aastal Sergei Gudov (matemaatika 1. koht, füüsika 2. koht, vene keel 2. koht), Sten Paal (keemia 1. koht, matemaatika 3. koht, füüsika 3. koht), Sander Aasaväli (keemia 2. koht, füüsika 3. koht) ja Jürgen Talik (füüsika 1. koht, „Südames matemaatika" ülesannete lahendamises 1. koht).

Maakondliku olümpiaadi võit andis viiele meie õpilasele õiguse esindada Järvamaad vabariiklikel olümpiaadidel: Anu Palloson (muusika, õp. A. Läänesaar), Rainer Tamm (saksa keel, õp. L. Kivirand), Jürgen Talik (füüsika, õp. E. Sootla), Leini Tiik ja Mari-Liis Lumi (ajalugu, õp. A.-L. Seljama). Vabariiklikule kodu-uurimiskonverentsile valiti teiste väga heade tööde seas meie Kaspar Kaarjase uurimistöö „Juhani talu lugu" (juhendaja S. Haav).

Kõik need suurepärased saavutused on õpilaste ja õpetajate eduka koostöö tulemus.

Õppimine on põnev

Gümnaasiumiharidus tähendab haritust, laia silmaringi ja loovust. Juba ammu ei ole õppimine vaid klassiruumis õpiku taga istumine. Lisaks erinevatele e-õppe kursustele ja õuesõppele mahuvad Türi Ühisgümnaasiumi esimesse aastasse Tartu Ülikooli õpikojad füüsikas, keemias ja bioloogias, TTÜ ja EKA tootedisaini töötoad ning sügavama teadushuviga õpilaste osavõtt Tartu Ülikooli teaduskoolist. Õppekäigud viisid meie õpilasi Tallinnasse (energiakeskus, okupatsioonimuuseum, galeriid ja näitused), Tartusse (Chemicum, Füüsika Instituut, AHHAA keskus) ning Peterburi. Kahel abituriendil oli võimalus olla kahekuulisel keelepraktikal Saksamaal. Maikuus ootab meie 11. klasside õpilasi ees riigikaitselaager, 10. klasside õpilased sõidavad aga keskkonnalaagrisse. Lisaks koolis toimunud kontsertidele külastasid kõik meie kümnendikud balletietendust „Coppelia", kaheteistkümnendikud kuulasid ooperit „Carmen" ning üheteistkümnendikke ootab ees muusikal „Minu veetlev leedi".

Mõtlemisainet erinevatelt elualadelt pakkusid õpilastele meie külalised: EKA professor David Vseviov, ajakirjanik Tiina Tamman, kirjanik Andrus Kivirähk, Maksu- ja Tolliameti Lääne piirkonna juhataja Jaan Krinal, Riigikogu liige Kaia Iva, doktorant Sven-Erik Enno, koolitaja Karneliia Press ja TTÜ professor Jaan Järvik.