1974. aastast alates kuni tänaseni on Uhtna rahvatantsuga ühel või teisel moel seotud Maie Karus. Sellepärast kasutan Uhtna rahvatantsu sünnipäeva eelõhtul meeldivat võimalust ajalehe veergudel anda edasi just tema mõtteid ja arvamusi.

Maie Karus - soovid sa seda või ei, aga sa oled üks oluline osa Uhtna rahvatantsu ajaloost. Kuidas jõudsid Uhtna rahvatantsu juurde?

Enne mind oli tantsujuhiks Ülo Luht. Ülo kutsuti „Kuljusesse". Uhtna tantsunaised ei lubanud tal enne ära minna, kui ta neile uue juhi toob. Miks just mina, ei oska öelda. Võib-olla sellepärast, et Ülo kutsus mind vahetevahel endale appi, et ma oma naiseliku pilguga tantsud üle vaataks.
Ühel päeval tuli Ülo Rakverre ja ütles, et naised ei luba mind ära, kui sa ei tule minu asemele. Mis mul üle jäi. Nii see juhtus.

Mis või sind Uhtnas ees ootas

Korralik rühmatäis naisi, kes armastasid rahvatantsu ja tahtsid tantsida. Tänu Ülole said nad teada mis on korralik tantsutrenn ja kui palju on vaja tööd teha, et rühm tantsiks hästi.

Mis sulle meenub sellest ajast?

Toredad, heasüdamlikud ja rõõmsameelsed tantsunaised, kes armastasid tööd teha. Proovidelt ei puudutud. Kui mina proovile jõudsin, siis rühm seisis rivis ja ootas proovi algust. Üksteisest peeti lugu. Ühiseid pidusid peeti - sünnipäevad, jõuluõhtud jne. Loomulikult olid koosistumised rohkete söökide ja jookidega. Mind hoiti väga ja minuga arvestati. Eriti veel siis, kui mul sündisid kaksikud. Proovi ajaks toodi lapsehoidja koju. Villu käis koos minuga proovidel, ta oli klaverisaatja. Kui poisid suuremaks said, siis käisime kõik koos.

Eriliselt mäletan meie jõuluõhtuid. Alati valmistati ette eeskava, tuli jõuluvana. Naeru ja nalja kui palju! Kindlasti oli ka tants. Naised tantsisid omavahel. Meestest puudust ei tuntud.

Ülevaatustel sai ka nalja. Osa naisi olid nõrganärvilised. Neid tuli konjakiga turgutada, et julgemad oleksid. Tantsupeole saamine oli suur eesmärk. Selle nimel tehti tugevasti tööd. Tantsiti õhtuti hilja ja hommikul vara. Kui muul ajal aega ei olnud, siis tantsiti enne tööd - hommikul kell kuus. Kõik olid kohal, sest naisrühmadel oli alati suur konkurss.

Kõik tantsunaised olid imelised. Ei nad virisenud ega näidanud välja kui neil vahel ka raske oli. Proovile tuldi heatujulisena.

Kui kaua olid aktiivselt seotud Uhtna eluga?

Kümmekond aastat jutti. Siis oli viis aastat vahet. Tantsijate tahtel tulin teisele ringile.
Mäletan esimest proovi. Võimla oli rahvast täis. Kõik tahtsid tantsida. Tegime kaks rühma. Aga lõpuks koorus välja see punt, kes tõsiselt armastas rahvatantsu ja tahtis tööd teha. Hiljem töötasime ainult ühe rühmaga. Selle koosseisuga käisime ka esimest korda välismaal - Soomes.

Mis oli sellel ajajärgul kõige raskem?

Kõige raskem oli leida aega, et kõigega toime tulla. Olin ise aktiive tantsija ja tantsusnsambel Tarvanpää assistent ning tantsurühmad koolis, aga sain hakkama. Ühegi rühma pärast ei ole pidanud häbenema. Kõik minu rühmad on olnud tublid ja pääsenud ka tantsupidudele.

Mis on sellest ajast eriti mällu jäänud?

Proovid. Tantsutrenni tulid naised koos oma lastega. Lapsed tegid trenni kaasa. Hiljem on need tüdrukud tantsisid Uhtna kooli tantsurühmades ja kui tulid RG-sse, siis olid nad juba minu tantsijad. Järjepidevus oli olemas.

Missugused tunded tekivad kui kuuled praegu midagi Uhtna rahvatantsust?

Uhtna rahvatantsust on mul pidev ülevaade. Mul on hea meel kui sa helistad enne ülevaatust ja ütled, et tule vaata üle, kas kõik on hästi. Ka ülevaatustel olen kohal ja vaatan kuidas uhtnakatel läheb. Hoian pöialt!

Seega veri on paksem kui vesi?

Jah, on küll!

Sul on gümnaasiumirühmas tantsinud palju Uhtna tüdrukuid. Keda neist võiks eriti meenutada?

Mitte ainult tüdrukuid. Mul on tantsinud Priit Pilden, Tavor ja Raunor Tõevälja - tõsised ja head tantsijad. Raunor ja Tavor tantsivad siiani.

Tüdrukuid on olnud palju - Ragne ja Triin Rebane, Taivi Plotnik, Maris Tiinas, Kadri ja Kadi Tammoja, Kristi Kongi, Merli Tiilen, Marlen ja Anniki Jalast, Klaire Palits, Marily Vassar, Kadri ja Kaidi Pugatsev, Leila Asafova, Liggi Nõuakas, Signe Virkala. Kõik olid püüdlikud ja head tantsijad. Nii nagu Uhtna tantsunaised on olnud erilised, nii ka need noored, kes on tantsinud või tantsivad RG-s.

Pole kahtlust, et sina oled Uhtna rahvatantsule palju andnud, kuid kas Uhtna rahvatants on ka sulle midagi õpetanud?

Hästi palju kogemusi, järjekindlust, nõudlikkust jne. Kui ma Uhtnasse tulin, olin alles algaja tantsujuht. Kasvasin koos tantsijatega. Mul puudusid kogemused tööks täiskasvanutega. Olin töötanud laste ja noorte rühmadega. Lisaks kõigele sain häid sõpru, kes on minu jaoks väga olulised tänaseni.

Mida hindad tantsus ja tantsijates?

Tantsijates armastust rahvatantsu ja rahvakultuuri vastu. Tantsus loomulikkust, rühti, elegantsi. Tants on liikumise vorm, mis annab inimesele tervise, arendab musikaalsust ja rütmitunnet, kasvatab kollektiivsust ja esinemiskultuuri. Unustamatu tantsupidu oli "ÜHES HINGAMINE" - Ülo Luht ja tema meeskond. See oli pidu, mis oli tehtud suure armastusega, milles iga nüanss oli läbi mõeldud.

Rahvatants sinu jaoks?

Rahvatants on olnud minule hobi ja töö. Ilusad ja hästi tantsitavad tantsud naisrühma jaoks on Maie Oraval - "Vigala reinlender", "Lõolugu", "Unt aea taga", „Pulmakokkade labajalg"...

Mida soovid Uhtna rahvatantsule?

Midagi ei tule meelde peale lihtsa inimliku õnne. Edaspidiseks visadust, jonni ja vastupidavust. Soovin, et Uhtna rahvatants kestaks veel kaua, kaua.

Tänu Sulle, Maie, kes sa oma elust nii suure osa ja aja oled Uhtnale pühendanud!

PS!
Mul on heameel olla Uhtnas tegutseva naisrühm "Tantsumaias" juhendaja. Me alustasime tegutsemist 1995. aasta paiku. Oleme koos elanud üle paremaid ja halvemaid aegu, kuid me oleme olemas ja valmis tegutsema parima tulemuse nimel. Jätkama tantsutraditsioone ja pakkuma ilusaid elamusi.

Lisaks Maie Karusele suur tänu Sulle, Malle Tiinas, kes Sa oled tantsu juurde toonud nii lapsi kui ka täiskasvanuid ning teinud ajalugu! Sinu juhendamisel ja ettevõtmisel tegutses Uhtnas ajavahemikul 1995 - 1999 segarühm. Tänu Sulle, Mare Sipsaka, kes Sa segarühma juhina Malle tööd jätkasid! Aitäh Sulle, Aivi Lichtfeldt, et Sa juba 1981. aastal võtsid nõuks tuua tantsu juurde ka lapsed!

Naisrühm "Tantsumaias" kutsub kõiki - endiseid tantsijad, sõpru, tuttavaid, fännklubi liikmeid, toetajaid ja lihtsalt tantsuhuvilisi - osa saama Uhtna rahvatantsu 55. sünnipäeva tähistamisest Sõmeru klubis 26. novembril kell 18:00.