Põhja pool on aprikoosikasvatust katsetatud juba palju aastaid tagasi. Venemaa tuntud teadlane Ivan Mitšurin on kunagi saatnud külmakindlamaid sorte ka Tartu puukoolidele. Nendest sortidest olid mõned säilinud Tartus koduaedades isegi 1978. aastani. Aprikoosipuu aklimatiseerimise katseid on läbi viinud tuntud aiandusteadlane Kalju Kask ja katsete tulemusi on trükis avaldatud kuuekümnendatel ja seitsmekümnendatel aastatel. Käesoleval ajal on aprikoosipuud müügil aianduskeskustes ja üha enam levivad ka meie koduaedades.


Aprikoosipuude kasvatamisest teavad aiapidajad vähe ja seetõttu on need viljapuud suhteliselt vähe levinud. On mõned probleemid, millega peab arvestama. Aprikoosipuu on küllalt külmakindel, kuid probleemiks on talvekindlus. Ühtlase külma talve korral kannatavad puud kuni -35oC pakast, kuid ohtlikud on ebapüsiva ilmastikuga talved. Eriti tundlik on tüvi ja juurekael. Sulade ja külmade ilmade vaheldumise ning kevadtalvise temperatuuri kõikumise järel kahjustub juurekael ja tüvi. Seetõttu on vajalik aprikoosipuu istutada kõrgemale, et tüve ümbrusse ei koguneks vett. Tüve kahjustuste ärahoidmiseks on vajalik tüve kaitsmine kevadpäikse eest või sort pookida kõrgemale. Pookealusteks sobivad nagu ploomidelegi haraline ploomipuu ja 'Liivi kollase munaploomi' seemikud. Kuna aprikoosipuu pookealus on sama, mis ploomipuudel, siis mullaviljakuse ja väetamise osas on samad nõuded. Aprikoosi võib pookida ka ploomisortide võrasse.

Artikli autor on Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi aiandusosakonna juhataja.

Hea lugeja, kas oled kokku puutunud aprikoosipuu kasvatamisega? Milliseid eksootilisi vilju oma aias kasvatad? Pikem lugu saada aadressile rahvahaal@eestielu.ee või saada lugu siit.