Mida pakkus kultuurisuvi 2012 vallarahvale muusikalise külje pealt vaadates? Järgnevas artiklis on välja toodud eredamad hetked, mille põhjal võib iga lugeja otsustada, kas toimunud sündmusi oli piisavalt ja kunstilises mõttes tasemel või mitte.

Maikuu lõpus soojal suvisel õhtul toimus Voltveti mõisas kellaviietee sündmus, kuhu oli kutsutud kindral Ants Laaneots. Karmile sõjajutule pakkus vaheldust torupillimängija Sandra Sillamaa. Torupillist väljapuhutud helid olid nii võimsad, et lauakaaslastega rääkida ei lasknud ja lausa sundisid kuulama. Kuid see oli ka kuulamist väärt. Sandra Sillamaa on oma põlvkonna silmapaistvamaid mängijaid. Hetkel õpib ta Stockholmi Kuninglikus Muusikaakadeemias.

Muusika sobis kokku ka sündmuse teemaga - on ju torupill tuntud sõjapillina mitmetes riikides (kellaviietee korraldaja MTÜ Veelikse Retked).

Hommikutervitus Marek Sadamilt koos laulu ning sõna- ja mõttemängudega oli omamoodi katsumus nii mõnelegi muusikasõbrale just varase ärkamise pärast. Siiski oli kohale tulnud parasjagu publikut, nii mõnelgi kaasas hommikukohv.

See sündmus kujunes toredaks piknikuks. Klaverisaatja Tõnu Laikre professionaalne mäng väärib samuti tähelepanu. Häiriv kogu ettevõtmise juures oli ülemaaline info, et Sadam annab tasuta kontserte, mis varjutas artisti muidu nii säravat isiksust. Peab siiski märkima, et Sadam sai ikka tiptop tasustatud (korraldaja Kilingi- Nõmme klubi).

Pidupäevaks Kilingi-Nõmme koorirahvale kujunes Türnpu nimelise meeskoori võõrustamine. Isetegevuskoori kontsertrepertuaar ulatus seinast seina - lauldi nii Sibeliuse „Finlandiat" kui katkendeid operetist „Silva" ja filmist „Viimne reliikvia". Kindlasti lisab selline sõpruskohtumine powerit ka kohalikule meeskoorile (korraldaja Kilingi- Nõmme klubi).

Jaanipäeva eel oli vallarahval võimalus kohtuda omaaegsete teletähtede Kirsti ja Klarika Kuusega, kes pakkusid kõrgtasemel klassikalise muusika elamust kellaviieteel Voltveti mõisas. Esitamisele tulid F.Schuberti Duo A-dur, M.de Falla „Suite populaire espangole", A.Piazzolla „Histoire de tango". Saalitäit rahvast võlus perfektne Schuberti muusika tõlgendus, aga ka kirglikud hispaania rütmid (korraldaja MTÜ Veelikse Retked).

Schillingust, aasta tippsündmusest räägitakse ja kirjutatakse palju, asi on ka seda väärt. Muusikafestival tõi rahvast kokku üle Eesti ja sel suvel löödi publikurekord (üle 3000 inimese). Põnevust ja originaalsust jagus nii korralduse osas kui ka muusikute valikus.

Esinejate geograafiline skaala oli lai: Venemaalt, Kanadast ja Türgist. Esitati alternatiivmuusikat paljudest eri suundadest. Esiletoomist väärib Kanada muusik Sean Nicholas Savage, kes esines ka järgmise päeva matkal. Toimus kännukontsert (korraldaja MTÜ Huumus).

Hea idee oli Toivo Tallo algatatud ettevõtmine, kus kohalikud noored said võimaluse esineda ja astuda üles vabal laval (vaba lava selles mõttes, et noored esindavad iseennast ja mitte oma õpetajaid) linnapäevade raames korraldatud spordiüritusel.

Sel korral jäi meelde tüdrukute bänd „Stargirls". Vaba lava linnapäevadel võiks kujuneda traditsiooniks. Eeskujuks noortele on eelnimetatud muusikafestival, kus tuntakse ennast mõnusalt ilusa muusika tegemise pärast. Vaba õhkkond julgustab meie oma noori talente ja kes teab, võibolla avaneb võimalus Schillingulgi üles astuda (korraldaja MTÜ Saarde Spordiklubi). Bonzo meelitas rahva kirikusse.

Tema esitatud muhedad-lahedad ballaadid ja kohati üliemotsionaalselt lauldud isamaalised laulud jäävad arvatavasti pikalt Saarde valla inimeste südametesse (korraldaja Kilingi- Nõmme klubi).

Ehe pärl muusikasuves oli väike kontsert muusikakoolis, kus esinesid hollandlased Bas Kisjes kontrabassil ja Elmar Klijn klaveril. Nii head jazzmuusikat kuuleb Kilingi- Nõmmes harva. Muusika, mis sünnib siin ja praegu. Standarditest pakkus äratundmisrõõmu „Someday My Prince Will Come" (korraldaja MTÜ AIK Livonia).

Suvele pani väärika punkti basskitarrist Raul Vaigla. Voltveti mõisa uued aknad pidasid küll bassihelidele vastu, aga esmakordselt kellaviietee õhtute ajaloos tuli puudu toolidest, lihtsalt korraldajad ei osanud arvestada nii suure publiku hulgaga. Huvilisi oli tulnud Pärnust ja kaugemaltki.

Virtuoos võlus oma instrumentidest välja nii rokilikult võimsaid kui ka mõtlikult mahedaid helisid (korraldaja MTÜ Veelikse Retked).

Võib tõdeda, et 2012. aasta suvel pakuti muusikat igale maitsele ja rahvast jagus igale kontserdile. Kuidas kirjutatakse aga saja aasta pärast mõnes kroonikas Saarde valla kultuurielust, seda ei oska ette arvata.