Oleme Margoga jõudnud nüüdseks käia aasta jooksul kaks korda välismaal – Margo on reisinud Jaapanisse ja Inglismaale ning mina Moldovasse ja Kreekasse. Tegu on olnud nii noortevahetustega kui ka koolitustega spetsiaalselt noortega töötavatele inimestele.

Lisaks Kreekale külastasid noored mööda minnes ka Istanbuli, kus külastasime Türgi tuntumaid mošeesid.

Käies isu kasvab

Registreerumine Moldova koolitusele tuli mulle endalegi üllatuseks, sest ma pole varem eriti kaugel kodumaast käinud ning projektidega minnes pole ka tuttavad ühes, vaid tekivad uued. Sai siis eelmine aasta käidud ja peale seda oli tahe nii suur, et muudkui pidevalt jälgisin uusi pakkumisi, kuid alati oli kas kool või töö takistuseks. Ei jätnud jonni ning nii saingi “jah”-sõna Kreeka projekti. Lisaks ajale Kreekas olin minnes ja tulles ühe öö Istanbulis, mis jättis nii hea mulje, et on soov Türki kunagi uuesti minna.

Margo on läbi projektide täitnud oma unistusi külastada riike, kus tahab millalgi kindlalt ära käia. Esimene kogemus oli tal Jaapan, mis on meie kultuurist täiesti erinev, ning hiljuti naases Inglismaalt, mis on eestlaste hulgas populaarne reisisihtkoht. Margo toob projektreisi eeliseks selle, et kuna endal kunagi raha niikuinii ei ole reisimiseks, siis on selline programm suurepärane võimalus väikeste kuludega nädal välismaal veeta.

Tutvudes erinevate kultuuridega, mõistad, et Eestis on ikka hea elada. Näitena võib tuua, et Kreekas olles ma lausa igatsesin Eesti inimeste viisakust, tänavate puhtust ja loomulikult kartulit ning leiba. Kui koos on palju erinevaid riike, siis kuuled ka palju erinevaid keeli. Juba oma esimeses projektis mõistsin, et eesti keel on ikka nii ilus – puhas ja selge kõlaga.

Iga reis on eelmisest erinev, sest riik on uus, inimesi näed esimest korda ning teema on teistsugune. Ülilahe on kasvõi kuskil tänaval kohvikus koos välismaalastega käepäraste vahenditega muusikat teha ja laulda või saad võrrelda riike, kui räägid välismaalastele Eestist ja nemad oma kodumaast. Moldovas nägin müügil mänguasju, millega ise mängisin 20 aastat tagasi, või Kreekas oli näha, kuidas autoteedel on magavatel koertel suuremad eesõigused kui autojuhtidel.

Mis on noortevahetus?

Noortevahetus on selline reisimisviis, kus igast riigist (keskeltläbi ühes projektis kuni 10 riiki) on paar inimest Eestit esindamas ning siis välismaal toimuvad erinevad töötoad, ekskursioonid ning oma riigi tutvustamine. Igal projektil on erinev teema, mille järgi saabki valida endale meelepärasema. Teatud määral kaetakse lennukulu ning kui õnnestub eriti odav lend saada, siis võib juhtuda isegi, et tagasimakstav summa katab selle täiesti ära.

Projekt kestab umbes nädal ning ajakava on enam-vähem paika pandud. Kogu tegevus ning suhtlus inimeste vahel toimub inglise keeles. Õhtuti tutvustatakse iga riigi kultuuri ning kindlasti antakse osalejatele maitsta oma riigi populaarseimaid ja traditsioonilisemaid toite ja jooke. Toimumiskohaks on enamasti väiksemad piirkonnad, päris riigi pealinna ei minda. Kuid samas on see just hea, sest niimoodi nähakse sealset igapäevaelu.

Väga raske on öelda, millisele inimesele võib sobida selline reisimisviis, kuid kindlasti peab olema tahet ja mingil määral julgust. On olnud juhuseid, kui saavad samasse projekti tuttavad ,kuid enamasti on see harv. Me Margoga kiidame sellist reisimist ja kindlasti avastame niimoodi teisigi riike ja kultuure.

Eestist saadab noori välismaale päris mitmeid organisatsioone, kuid silma tasub peal hoida Seiklejate Vennaskonnal, Involvedil ning EstYesil. Kindlasti on neid veelgi, kuid nemad on ühed aktiivsemad saatjad.

Noortevahetuse plussid:
• Reismine odav
• Saab tutvuda lisaks sihtkoha riigiga
ka teiste Euroopa maadega
• Inglise keele praktiseerimine
• Saab uusi tuttavaid üle Euroopa
• Tulevased koostööpartnerid

Noortevahetuse miinused:
• Ise ei saa oma aega eriti