Nõmme linnaosa arhitekti Ene Tomsoni sõnul on üldplaneering iseenesest vajalik dokument, kuid praegune on alles pooltoores ja eskiisi staadiumis. «Üldplaneering kujutab endast, nagu nimigi ütleb, põhimõttelist, üldist lahendust, kus on ära näidatud võimalikud arengusuunad ja ka piirangud järgmisteks aastateks,» selgitas Tomson.

Nõmme linnaosa vanema Rainer Vakra sõnul on planeeringu koostajad osa pärast esimest tutvustust laekunud märkustest küll arvestanud, kuid palju puudusi ja ebatäpsusi on seal ikkagi veel sees. «Hea meel on, et linnaosavalitsuse vastuseisu tõttu on loobutud Pääsküla möödasõidutee kavandamisest risti üle Harku raba. Linnaosavalitsus oli seisukohal, et võimalik möödasõidutee peaks kulgema mööda olemasolevate tänavate trasse ning praeguses eskiisis pakutavad kaks lahendust seda juba ka teevad,» selgitas Vakra.

Miljööalade vähendamine on lubamatu

«Nõmme jaoks olulised aspektid on aga endiselt arvestamata jäetud. Metsalinna terviklikkusest lähtudes on põhjendamatu ja lubamatu miljööalade vähendamine. Samuti ei ole mõeldav hoovimajade lubamine. See viiks Nõmme kruntide kohati kolmandiku võrra reaalsele vähenemiseni, » nentis linnaosavanem.

Ene Tomsoni hinnangul on miljööalade puhul kogu probleem vildakas planeerimisseaduses. «Selle seaduse tõlgendamisega on hädas ka teised omavalitsused. Lahendus oleks siinkohal pigem planeerimisseaduse muutmine, mitte miljööalade vähendamine üldplaneeringus. Kuuldavasti on seaduse täpsustamisega juba tegelema hakatud, » lisas ta.

Palju segadust ja paanikat on nõmmelaste seas tekitanud ka viide Tallinna arengukavale, mille kohaselt just kui oleks vaja leida võimalusi kasutada väikeelamupiirkondade tihendamiseks madaltihedat hoonestusviisi. Planeeringu koostajate arvates oleks Nõmmel selliseks hoonestusviisiks eelkõige aatrium- ja vaipelamute kasutamine kvartali tervikosa hõlmava planeeringu korral.

Segadusttekitav viide

Linnaosavalitsus on endiselt seisukohal, et sellised hoonetüübid on Nõmmele sobimatud. Seda leiab ka arhitekt ja Nõmme Heakorra Seltsi liige Urmas Arike: «Aatrium ja vaipelamutega hoonestus pole kunagi olnud Nõmmel levinud ja see on olemasoleva ajaloolise planeerimistava radikaalne muutmine.»

Samas tuleb rõhutada, et sellise sõnastusega eesmärki, mis näeks ette säärast Nõmme linnaosa tihendamist, ei leia Tallinna arengukavast 2009–2027 ega ka praegu menetletavast Tallinna arengustrateegiast 2030. Viimases on hoopis lause: «Üks seni kasutamata võimalus on soodustada väljakujunenud pereelamupiirkondade (Kristiine, Pirita, Nõmme) mõõdukat tihendamist uute pere- või kaksikelamute ehituseks juhul, kui praegused elanikud avaldavad selleks soovi ja valmisolekut.»

Üldplaneeringu menetlemine on avalik protsess, milles saavad osaleda kõik linnaosa elanikud. Planeeringu tööversioonist on materjalid üleval Tallinna linnaplaneerimise ameti koduleheküljel www.tallinn. ee/est/ehitus/Nomme-linnaosa- uldplaneering. Paberil saab eskiisi materjalidega tutvuda Nõmme linnaosa valitsuse ruumides Vabaduse pst 77 1. korrusel ja Nõmme kultuurikeskuses Turu plats 2.