20. märtsil pidas seltsing Sügiskuld oma Kevadpidu. Saverna Külakeskuse saal oli rahvast täis ja lauad rikkalikult kaetud. Valgjärve valla perearst Maritta Loog rääkis muudatustest ja uuendustest tervishoiusüsteemis, elutarkusi ja terviseõpetusi jagas humoorikalt proua Maimu Kindma. Muusikalist meelelahutust pakkus Veiko Kivi.

21. märtsil toimus Noortekeskuses koolivaheaja filmiöö. Kuigi alguses oli tõrkeid tehnikaga, olid noored tublid ja suutsid kõik toimima saada.

25. märtsil avati Saverna Külakeskuses harrastuskunstnik Eve Leesmenti maalinäitus. Näitus oli julgustav näide sellest, et kunagi pole liiga hilja alustada millegi uuega, oluline on inimese tahe. Maanõunikuna Valgjärve Vallavalitsuses ja Tartu Linnavalitsuses töötanud Eve tegi esimesed maalimiskatsetused alles 6 aastat tagasi, omamata mingitki kunstialast haridust. Näitusel eksponeeritud maalid andsid hea ülevaate tema arengust ja suurest loodusearmastusest.

Tore, et käis palju külastajaid ja kõigil jagus tunnustavaid ning julgustavaid sõnu autorile. Olen väga tänulik, et Eve Leesment usaldas oma esiknäituse korraldamise just meile. Edasi rändas näitus Võrru ja sealt juba teistesse piirkondadesse. Tänan kauni kontserdi eest näituse avamisel Saidi Tammeorgu! Tema juhendatud Krootuse naisansambel ja segaansambel esitasid väga nauditavat ja näituse temaatikaga kokkusobivat muusikat.

28. märtsil oli Maaritsa Kultuurimajas võimalik vaadata Kambja harrastusteatri etendust „Lonni otsib meest".

Oli häid rollitäitmisi, hea lavakujundus ja parajalt nalja. Kohaletulnud olid rahul, kuid neid oli kahjuks vähevõitu. Loodame, et järgmisel korral on huvi suurem.

30. märtsil osalesid Sügiskulla Leedid ja Päripidi Vilustes toimunud maakondlikul tantsupäeval.

1. aprillil osales Sügiskulla naisansambel Värskas kolme maakonna ansamblite festivalil. See oli sisutihe päev täis ilusat muusikat. Karismaatiline päevajuht, kohalik kirikuõpetaja, oskas üllatada ja end kuulama panna.

Väga kõrgetasemelist vokaalset võimekust näitas külalisesineja ansambel GREIP Pärnust.

2 - 16. aprillil oli Valgjärve Raamatukogus ja 17 - 30. aprillil Saverna Raamatukogus võimalik vaadata Võru Instituudi näitust „Suitsusann- mi uma sann".

13. aprillil osales tantsutrupp Õietolm meeste showtantsufestivalil Ruusal ja andis välja oma eriauhinna. Selle sai Põlva valla külavanemate tantsutrupp kui lootustandev uus tegija Põlvamaal.

14. aprillil toimus MTÜ Koduküla Valgjärve eestvõtmisel Künnipäevapidu õllega Valgjärve võimlas. Selgitati välja ka leiva-, sõira-, koduveini- ja õllemeistrid. Konkursikomisjoni töö ei olnud sugugi kerge, sest kõik konkursile toodud tooted olid head. Õhtujuht võlus publikut oma hea lauluhääle ja pillimänguga ning pani mehed isegi lintidega tantsima. Kingatallad said kõigil soojaks tantsitud, selle eest hoolitses Audru Jõelaevanduse Punt.

Kellel endal toidukorvi kodust kaasa võetud ei olnud, sai kohapeal osta pirukaid, suupisteid ning suitsukala. Ülle ja Friedel Ani jagasid kõigile lahkelt küüslauguleiba, õllemeistrite käest said soovijad head märjukest. Degusteerimiseks toodud leiba ja sõira jätkus samuti kõigile pidulistele. Kiidan ja tänan tegijaid ja loodan, et künnipäevapidu kujuneb traditsiooniks ning järgmisel korral on rahvast veelgi rohkem!

16. aprillil püüdsime Saverna Külakeskuse saalis toimuvatel ümarlaudadel otsida vastust küsimustele „Mis on keskkonnateadlik seikluskasvatus?" ja „Kuidas seda paremini korraldada?" Oma mõtteid ja ettepanekuid said avaldada KOV ametnikud, noored ja kogukond. Tore on, et tänu ümarlauale said kokku erinevad huvigrupid, kes on juba alustanud koostööd ja püüavad aidata noortel ideid realiseerida.

20. aprillil kihutasid Saverna Külakeskuse saalis ringi robotautod ja tantsis robotmees. See oli osa ROBOTITEATRIST, mis on mõeldud koolinoortele infotehnoloogiliste võimaluste tutvustamiseks ja tehnikahuvi suurendamiseks. Saverna Põhikooli õpilased ja õpetajad ning huvilised lasteaiast „Sipsik" said osa toredast etendusest, mis põhines tuntud muinasjuttudel („Punamütsike" ja „Kolm põrsakest" ). Pärast etendust oli 4- 9. kl õpilastel võimalus osaleda töötoas, kus noored said ülesandeks programmeerida oma robotauto liikuma just nii nagu legend seda ette näeb. Osalejad tunnistasid, et kerge see ülesanne ei olnud, aga huvitav küll. Loodame, et saame Noortekeskuses erinevate projektide abil huvitavaid töötube edaspidigi pakkuda.

28. aprillil olid Valgjärve-kandi inimesed oodatud talgupäevale „Teeme ära!" Korda tehti külaplats ja selle ümbrus. Kiitus ja tänu tublidele kogukonnaliikmetele, kes hoolivad ja oma aega ning energiat panustavad! 30. aprillil oli hea korda tehtud Valgjärve külaplatsil pidada ülevallalist VOLBRIPIDU. Väikseid ja suuri nõidasid lendas kohale oma vallast ja ka kaugemalt. Võeti mõõtu luuaviskes, luuasõidus, palliveeretamises, kompadega käimises, toimus nõidade orienteerumisvõistlus.

Kelle jalg tatsus, sellel ka suu matsus. Väga maitsvat uhhaad pakkus Riho Puusepp, maasikaid, suitsukala ja koduõlut müüs Kaido Luik. Muusikat valis ja valgusefektide eest hoolitses DJ Bobo. Muusikavalik oli tõesti super! Lemmiklugusid kuulsid nii vanaemad-vanaisad, emad-isad, noored ja teismelised ning ka mudilased.

Tänan abilisi, kes aitasid lõket ette valmistada, olid abiks kohtunikena ja aitasid peo lõpus platsi koristada! Päripidi tantsijad esinesid aprillis Parksepas ja Osula tantsurühma Ummamuudu sünnipäeval, 12. mail osaleti Elvas sealse vanatantsurühma Seeniorid 15. aastapäeval.

5. mail oli talgupäev TEEME ÄRA Maaritsas ja Savernas. Kiitus ja tänu tublidele osalejatele!

9. mail tähistasid Põlvamaa noortekeskused EUROOPA PÄEVA ühisüritusega Kanepi Seltsimajas. Osalesid ka Valgjärve ANK-i noored koos noorsootöötajaga. Andre Laine eestvedamisel esitati veebikaamera vahendusel teistele noortekeskustele tantsuline-teraapiline tervitus. Tšehhi vabatahtlikud noored tutvustasid oma riiki, kultuuri ja keelt. Olulised käibefraasid õpetati selgeks kõigile kohalviibijatele. Pakuti ka Tšehhi rahvustoitu. Töötubades oli võimalik valmistada ehteid, mängida trumme, õppida selgeks tants. Toredad olid ühisvõistlused ja mängud ning mõttetalgud teemal "Noored ja vanad - mida saab teha koos, mis neid seob?" Õhtu lõpetas üllatusesineja - noortebänd EBAKÕLAR Tartust.

20. mail toimus Maaritsa külaplatsil KEVADLAAT. Ilm oli suurepärane ja müüjaid rohkesti. Suurt tähelepanu pälvisid Valgjärve vallavanema Kaido Kõivu tõuloomad - mägiveis koos vasikaga. Esinesid Valgjärve valla isetegevuslased: Sügiskulla naisansambel, Sügiskulla Leedid ja tantsutrupp Õietolm, mängis Veiko Kivi akordeonil. Laat läks osalejate sõnul korda ja see annab julgust järgmisel aastal korrata.

25. mail pidas noortekeskuse djembering oma hooaja lõpupidu. Söödi kooki, tänati juhendajat ja peeti plaane uueks hooajaks. Hea uudis on see, et saame KOP-projekti abil soetada Külakeskusesse rütmipille, põhiliselt djembesid. Seega on sügisest djembemänguks veelgi paremad tingimused.

27. mail osales Sügiskulla naisansambel Lõuna-Eesti eakate rahvapeol „Vana pildiraam". Solistina astus üles Heldur Uibo. Proovidega alustati Intsikurmu laululaval juba hommikul, kontsert algas 16.00. Ilmataat soosis seekord väliüritust, oli rahvarohke ning ilus kontsert.

30. mail toimus VVANK-is nahahoolduse ja meigi õpituba. Larissa Kirimova õpetas õigeid nahahooldusvõtteid ja rõhutas, et noore naha jaoks on kõige olulisem puhastamine ja kerge niisutamine. Meik, eriti päevameik, olgu aimatav, mitte silmatorkav. Tore, et kohale tuli ka hulk noormehi ja mõned täiskasvanud. Kuna koolitajaga oli kaasas fotograaf Anna, oli soovijatel võimalik teha lausa fotosessioon. Järgmine sellelaadne koolitus on plaanis korraldada sügisel.

1. juunil toimus kaks väga tähtsat sündmust: kell 11.00 avati Saverna Raamatukogu uued ruumid ja kell 18.00 toimus Hea Laps 2012 pidulik vastuvõtt Saverna Külakeskuse saalis.

4. juuni õhtul lõpetas hooaja ZUMBARING. Sügisel alustame taas uue hooga! Ilusat suve ja kultuurielamusi!