29. märtsil sai taas teoks omaloomingukonkursil „Üllatav leid" osalenud kunstikoolide õpilaste ning juhendajate kohtumine Märjamaal.

Kunstikonkurssi kokkuvõtvale sisukale omaloominguliste leidude jagamise päevale olid oodatud Märjamaa rahvamaja Ly galeriis eksponeeritud esindusnäituse autorid koos juhendajatega.

Märjamaa vallavanem Villu Karu soovis jõudu ja huvitatust lihvida oskusi, olla jätkuvalt avatud loomingulisele eneseväljendusele.

Sündmust korraldava Märjamaa Muusika- ja Kunstikooli poolt tunnustati „Üllatav leid 2014" kunstisündmusele laekunud tööde (86) autoreid ning osalenud kunstikoole.

Noorem vanusegrupp (9-13aastased)

I koht Arina Danilova (11) Ahtme Kunstide Kool; II koht Kerttu-Helery Jääger (12) Kose Kunstikool; III koht Laura Krumina (13) Cesvaine Music and Art School ja Kassandra Laur (12) Kose Kunstikool.

Eriauhind Nele Laurima (12) Kiili Kunstide Kool ja Annaliisa Roots (13) Kose Kunstikool

Vanem vanusegrupp (14-18aastased)

I koht Joosep Viitkar (15) Kehtna Kunstide Kool; II koht Adeele Mesikäpp (17) Kose Kunstikool; III koht Kirke-Marite Kaljuma (15) Märjamaa Muusika- ja Kunstikool .

Kunstikonkursiga kaasnevaks oluliseks leiuks on ikka ja jälle näha oma töödest kõnelevate väga noorte autorite säravaid silmi. Näiteks Kerttu- Helery Jääger loob oma kompositsiooniga („Linnaõhk maal") kujutelma enda sarnasest preilist, kes linnast maale tulles ja mullitajast mulle puhudes tekitab linnaõhu miniatuurseid keskkondi. Autor loodab, et linnaõhk ei puuduta maad ja loodust, vaid hajub kui seebimull olematusesse.

Joosepi Viitkari loodud graafilise lehe („Elu minu käes") idee fookusesse on seatud olulisus hoida, kaitsta loodust, mis on tähenduslik elu säilitamisel.

Ly galerii kunstikonkursi esindusnäitusel eksponeeritud tööde hulgas on järgmised koolid: Ahtme, Kiili, Kose, Märjamaa, Alatskivi,Cesvaine ja Kehtna.

Stencil art

Järgnes stencil art teemaga tutvumine Indrek Haasi juhendamisel. Maja seinte puhtust ning töövahendeid tutvustavale põhjalikule ülevaatele järgnes valitud materjali pildistamine, arvutitöötlus, šablooni ettevalmistamine ning lõpuks Märjamaa rahvamaja ees spetsiaalsete värvidega tööde teostamine. Iga tegevuses aktiivne osaleja sai sisuka päeva lõpuks koju suurepärased tõmmised ning teadmisi stencil art´i võimalustest.

Lisaks saadi kaasa Märjamaa kui tegevuspaiga tunnetus, sõbralikke kontakte edasiseks ning avatus üllatavate leidude märkamiseks.

Huvitav muusikaline omalooming

Noorte muusikalise omaloomingu konkurss toimus kahes vanuseastmes: kuni 12aastased autorid ning 13-18aastased noored heliloojad. Salvestusvooru laekus nooremas grupis 21 lugu 18 autorilt, vanemas grupis 19 kompositsiooni 11 autorilt.

Lõppvoorus kuulas ja hindas žürii elavas ettekandes kokku 30 omaloomingulist pala. Hindamiskogus olid noor helilooja Pärt Uusberg (esimees), Helen Niiholm, Tatjana Tsitovitš, Kulla Aavik ning õpilaste esindaja Eneli Maajärv.

Töid laekus Tarvastu, Rapla, Vändra, Võhma, Viljandi, Tallinna, Haapsalu, Vanalinna Hariduskolleegiumi muusikakoolist, muusika- ja kunstikoolist Kaur Rakveres; Märjamaa Muusikaja Kunstikooli esindasid noored anded Mariann Enok, Keiti Lomp, Agnes Pool ja Egle Pärmik.

Seekordsel konkursil oli loomingut nii klaverile, akordionile, flöödile, saksofonile, viiulile, tšellole, aga ka klavessiinile, saksofonikvartetile, käsikellade ansamblile; palju oli seegi kord võimalus kuulata heas esituses laululoomingut. Kokkuvõttes andsid noored muusikud sellel päikeselisel pühapäeval ilusa kontserdi; veenvad emotsionaalsed esitused ning nakatav mängulust laskis unustada autorite vähesed aastad ning napi elukogemuse.

Pärt Uusbergi sõnul oli žüriil vaja palju arutada, et parimatest parimad välja selgitada. Muide, Pärt osales meie I konkursil 2005. aastal ja tema sõnul esitas ta tookord oma esimese tõsisema muusikapala. Tänaseks on Pärt tuntud ennekõike kui koorilaulude looja, aga jõudnud kirjutada ka instrumentaalloomingut ja filmimuusikat.

Tulemused: nooremas vanuserühmas pälvis esikoha Katrina Merily Reimand Viljandi Muusikakoolist, teiseks tuli Suvi Sumberg Vanalinna Hariduskolleegiumi Muusikakoolist ja kolmandaks Uku Mart Rulli Tallinna Muusikakoolist.

Emma Sepale Viljandist anti laste laulu eripreemia; meie Agnes Poolile küpse mõtlemise eripreemia ja Kärt Pihlapile Viljandist võluva meloodia eripreemia. Vanemas grupis anti välja koguni kaks esikohta, need võitsid Alice Siil Kauri koolist ning Reesi Koidu Tarvastust, teise koha saavutas Liina Liivak Vändrast ning kolmanda Katariina Kivi Vanalinna muusikakoolist.

Loomingulise mitmekesisuse eripreemia sai Patrik Sebastian Unt Raplast.

Kirjutage muusikat

Kokkuvõtteid tehes innustas Pärt Uusberg noori looma muusikat sageli ja rohkesti, ta võrdles muusika loomist maja ehituse pikaajalise protsessiga - esmalt on vaja leida idee, seda küpsetada, muuta kui vaja, kirjutada paberile või arvutisse, lasta seista ja selgida ja alles mõne aja pärast ette kanda. Igatahes on muusika kirjutamine loogilist mõtlemist ja loovust arendav tegevus, mille tulemusel võibki ilma sündida kuulajaid köitev muusika.

Kaheksas noorte loojate konkurss toimub kahe aasta pärast, 2016. aastal.